SRBI ĆE MORATI DA LEGALIZUJU SVINJCE I ŠUPE: Propisana taksa 5.000 dinara!

U Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture kažu da će, ukoliko vlasnik ima dve ili više šupa ili garaža na jednom placu, za svaku morati da plati posebnu taksu

  • 16

Svi građani Srbije koji su ikada u životu bespravno podigli garažu, šupu, svinjac ili kotlarnicu u svom dvorištu, sada će za ozakonjenje objekta morati da izdvoje 5.000 dinara na ime takse!

VEĆ PLAĆENE TAKSE ZA LEGALIZACIJU VIŠE NE VAŽE? Evo šta o ovome kaže Zakon!

Na spisku komisija za ozakonjenje naći će se i pomoćni i ekonomski objekti, a ista taksa od 5.000 dinara važiće i za kotlarnicu od pet i za štalu do 100 kvadrata, pišu Večernje novosti.

LEGALIZUJTE DOK JOŠ IMATE VREMENA: Beograd u januaru naplatio 55 MILIONA od ozakonjenja!

Inače, ove novine prenose da se procenjuje da je u Srbiji proteklih godina izgrađeno oko 1,5 miliona kuća, zgrada i lokala bez dozvole i da je teško pretpostaviti koliko je tek pomoćnih i ekonomskih objekata podignuto "na divlje".

POČINJE POPIS NELEGALNIH OBJEKATA U SRBIJI: Divlja gradnja na spisku za rušenje!

Predmet ozakonjenja su i staje, objekti za skladištenje stočne hrane, ambari, pušnice...  a njih će popisati specijalna komisija.

U Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture kažu da će, ukoliko vlasnik ima dve ili više šupa ili garaža na jednom placu, za svaku morati da plati posebnu taksu.

Milivoje Komarčić, iz Odžaka, smatra da će problem nastati kod uknjižbe ovih objekata, jer u Zakonu o državnom premeru i katastru, u članu 4, piše da se mogu upisati samo stan, poslovne prostorije i garaža.

- U gotovo svakom dvorištu, naročito u Vojvodini, izgrađeni su mnogi raznovrsni objekti za potrebe domaćinstva, poput pušnica za sušenje mesa, letnjih kuhinja, ostava, senjaka, golubarnika.  To nigde nije prijavljeno, ni evidentirano. Sada je komplikovano da se sve to popiše i uknjiži u katastru nepokretnosti - priča Komarčić.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Borko Drašković, v. d. direktora Republičkog geodetskog zavoda, međutim, kaže da nema smetnji i zabrana za upis pomoćnih objekata u katastar nepokretnosti, pa će i oni shodno pravosnažnim rešenjima o ozakonjenju biti upisani.

- U katastar nepokretnosti će biti upisani i svinjci, štale, šupe, kotlarnice, ali ne pod tim nazivom, već kao pomoćni objekat, prema pravilima numeracije i redosledu snimanja objekata izgrađenih na istoj katastarskoj parceli - objašnjava Drašković i dodaje da je novim zakonom nadležnost za legalizaciju objekata propisana i preneta na jedinice lokalnih samouprava.

- Službe za katastar nepokretnosti su sve predmete podnele po Zakonu o posebnim uslovima za upis prava svojine izgrađenim bez građevinske dozvole, u skladu sa zakonskim obavezama, sa svom potrebnom dokumentacijom dostavile su nadležnim jedinicama lokalne samouprave - ističe on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ultra

    28. mart 2016 | 14:16

    Obavezno i poljske wc naplatite, a drzava bi mogla neki dinar da uzme i na kucicama za pse i ptice. Mislim, odakle pravo bilo kome da na SVOJOJ zemlji gradi tolike monumentalne gradjevine, a da administracija ne zabije svoj nos u to.

  • Sramota

    28. mart 2016 | 17:13

    Kako vas nije sramota ova Srbija se pretvara u survajver,plate male ili ih nema,deca nam gladuju,stari placu,mladi nemaju posao.Sramota sta nam radite bitno vam samo pare da nam uzmete,a ne pitate da li imamo za hleb?!

  • selja

    28. mart 2016 | 14:17

    Bravo gospodine vučicu. Vidimo se na izborima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA