NASTAVLJAJU SE PROTESTI U SKOPLJU: Treći dan demonstracija zbog afere "prisluškivanje"

- Nekoliko hiljada građana okupljeno je ispred Sobranja i uzvikuju parole "Nikola odlazi", "Nema pravde, nema mira" - javio je Tanjugov izveštač sa lica mesta

  • 2

Pristalice opozicije i nevladinih organizacija treće veče za redom okupile su se u centru Skoplja protestujući protiv odluke predsednika Ðorđa Ivanova da amnestira odgovorne za aferu "prisluškivanje".

Nekoliko hiljada građana okupljeno je ispred Sobranja i uzvikuju parole:

- "Nikola odlazi", "Nema pravde, nema mira" - javio je Tanjugov izveštač sa lica mesta.

Situacija je za sada mirna, ali je policija u punoj pripravnosti, a borna vozila su takođe spremna za pokret ukoliko bude potrebe.

STUDENTI OKUPIRALI PRAVNI FAKULTET: Makedonci nastavljaju demonstracije, traže ostavku Ivanova! (FOTO)

Za razliku od sinoć, večeras je primetan veći broj policajaca i pripadnika specijalne policije.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Grupa studenata okupirala je ranije danas Pravni fakultet u Skoplju, u znak protesta protiv odluke zbog odluke predsednika Makedonije Ðorđa Ivanova da amnestira odgovorne za aferu "prisluškivanje". Oni traže da Ivanov podnese ostavku.

HAOS U MAKEDONIJI: Skoplje i Bitolj na nogama - zbog afere "prisluškivanje" više demonstranata privedeno, ima i povređenih! (FOTO) (VIDEO)

Sinoć je u protestima koji su drugu noć zaredom održani u Skoplju uhapšeno 12 osoba, među kojima i nekoliko članova Studentskog plenuma.

SKOPLJE NA NOGAMA: Albanci zatrpali temelj na mestu gde treba da se izgradi pravoslavni krst (VIDEO)

Pored toga, jedan novinar je povređen, a makedonski mediji javljaju i da je demolirana kancelarija predsednika Ivanova.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Odlukom o aboliciji odgovornih za aferu "prisluškivanje", Ivanov je pomilovao bez sprovođenja postupka, između ostalog, bivšeg premijera i lidera najuticajnije vladajuće partije VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog, bivšeg šefa tajne službe Sašu Mijalkova i ministarku policije Gordanu Jankulovsku.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U aferi "prisluškivanje", koja je trajala gotovo godinu dana, a koju je pokrenuo lider najuticajnije opozicione SDSM Zoran Zaev objavljeno je više desetina video i audio zapisa koji govore o tome da je vlada Gruevskog, tokom devet godina vladavine, prisluškivala više od 20.000 ljudi - političara, akademika, novinara, pa čak i sveštenika.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA