DIREKTOR CIA ZABRINUO CEO BALKAN: Njegova poseta Sarajevu je bitna zbog DVA RAZLOGA

Branan je u nenajavljenu posetu BiH došao direktno iz Rijada, a kako se očekuje on će se sastati sa zvaničnicima bezbednosnih službi u BiH. Bosanski mediji javili su ranije danas da su u Sarajevu od jutros "neviđene" mere bezbednosti, a kretanje Branana drži se u potpunoj tajnosti

  • 23

Iznenadni dolazak prvog čoveka Cenralne obaveštajne agencije (CIA) Džona Branana u Sarajevo izazvao je veliku pažnju medija u regionu, a ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević smatra da su najmanje dva razloga njegove posete - velika akcija Interpola na zaustavljanju trgovine naoružanjem i vojnom opremom sa Balkana prema Evropi i pojačano negativno tursko delovanje.

DIREKTOR CIA IZNENADA doputovao u Sarajevo

- Rezultati akcije Interpola, u kojoj je angažovano do 5.000 policajaca, mada veoma skromni, su značajni, jer je reč o oružju koje je bilo u prometu i koje se kretalo prema Zapadnoj Evropi - rekao je on i napomenuo da je zaplenjeno oružje iz BiH direktno išlo prema punktovima "Islamske države" u Zapadnoj Evropi.

Branan je u nenajavljenu posetu BiH došao direktno iz Rijada, a kako se očekuje on će se sastati sa zvaničnicima bezbednosnih službi u BiH. Bosanski mediji javili su ranije danas da su u Sarajevu od jutros "neviđene" mere bezbednosti, a kretanje Branana drži se u potpunoj tajnosti. Takođe, nije poznato koliko će on ostati u BiH.

Foto: Wikipedia/U.S Government employee Foto: Wikipedia/U.S Government employee

Galijašević je za banjalučke medije naveo da je vlada Saudijske Arabije dala Brenanu obaveštajne podatke o pojačanom i vrlo negativnom delovanju Turske na području BiH sa stanovišta bezbednosti.

- Reč je o pojačavanju turskih borbenih efektiva kroz operaciju "Altea", a pojačano je i obaveštajno đelovanje. Bezbednosne službe na zajedničkom nivou nepouzdane su u praćenju nadzora takvog destruktivnog delovanja - naglasio je on.

Očigledno je turska namera, kaže on, o čemu postoje podaci i u Rijadu, da pritisne Evropu sa izbegličkim talasom i učini je nestabilnom da bi iznudila povlastice koje želi da dobije u pregovorima sa Nemačkom.

- Ovu pojačanu aktivnost Turske prati i pojačana aktivnost iranske službe, koja isto ima određenu podršku sa vrha SDA, konkretno od njenog predsednika Bakira Izetbegovića, što izaziva dodatnu zabrinutost SAD - istakao je on.

Foto: Profimedia/Zuma Press - News Foto: Profimedia/Zuma Press - News

Galijašević je podsetio da je Branan u pismu od pre godinu dana tadašnjem predsedavajućem Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću naznačio interes SAD za izbor novog direktora Obaveštajno-bezbednosne agencije i rekao da to ne bi smeli biti islamisti, već pouzdani ljudi.

- Međutim, Izetbegović je gurnuo `prst u oko` Brenanu izborom Osmana Mehmedagića Osmice, osobe koja je prošla obaveštajne specijalne obuke u okviru posebnog Nato programa, ali u Turskoj, i koja je bila povezana i sa tajnom policijom AID u ratu, i ima vrlo negativno učešće u nekim zločinima - rekao je on.

Galijašević smatra da je situacija sada kulminirala i da SAD ne želi više da se zamajava sa "šoumenima iz Ministarstva bezbednosti BiH i Sipe".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- SAD želi konkretnu akciju koja podrazumeva pronalazak veće količine skladišta naoružanja i opreme koju koriste islamisti, presecanje tokova finansiranja u BiH, adekvatnije mere nadzora nad islamističkim grupama i sprečavanje propagande koja se ovde nesmetano odvija - rekao je on.

Navodeći da do sada toga nije bilo, Galijašević je podsetio da je bilo samo spektakularnih akcija poput operacija "Svjetlost", "Damask" i sličnih koje su rezultirale nikakvom kaznenom politikom i pokazale da teroristi, islamisti i radikalni lica povezana sa Al kaidom i "Islamskom državom" mogu to nekažnjeno da rade.

On je podsetio i na presude Abdulahu Fatihu Hasanoviću i Eminu Hodžiću zbog učešća na stranim ratištima, a koje su isplatili novcem, tako da neće "ležati ni dana".

- Svi ti razlozi su kulminirali nakon akcije Interpola i nakon dobijanja obaveštajnih podataka iz Saudijske Arabije - zaključio je Galijašević.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VAN

    22. april 2016 | 15:55

    Stvorili ste federaciju Islamske države i fašističke NDH sad je morate ljuljajti, sve dok ne ojača.

  • FUJ

    22. april 2016 | 15:12

    Galijašević..expert?hahahaha

  • Nikolas

    22. april 2016 | 16:20

    DOSAO BOS DA REORGANIZUJE I NAORUZA ISIL ZA BORBU U CENTRU EVROPE!!! EU SE MORA UNISTITI I EURO !!!! DOLAR MORA OJACATI-ZIVEO DOLAR!!! BICE KRVI DO KOLENA A I PROFITA!!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA