POSTALA SAM VOJNIK KAD SAM BILA MALA: Vratila sam se u selo, a onda me je rođeni tata IZDAO (FOTO) (VIDEO)

U Kolumbiji se već pola veka vode borbe između pobunjenika i državnih snaga, jedan od najdužih sukoba u svetu

  • 0

Melida je imala samo 9 godina kada su je gerilci namamili sa obećanjima da će dobiti hranu dok se igrala na podu. Sledećih sedam godina pobunjenici su je držali kao taoca i primorali je da postane dete ratnik.

UBIJAO JE POLITIČARE, SUDIJE, NOVINARE: Eskobar je kontrolisao 80 odsto svetskog tržišta drogom i zarađivao 60 miliona dnevno (VIDEO)

Njena porodica je mislila da je preminula u borbi. Onda se sa 16 godina Melida odjednom vratila u svoje selo, noseći pištolj i bombu. Prepoznao ju je samo deda, zbog mladeža na njenom obrazu. Već sutra, vojska je opkolila njenu porodičnu kuću, kada je dobila dojavu od čoveka koji je za tu informaciju želeo nagradu.

- Saznala sam da me je otac prijavio - priseća se Melida.

U Kolumbiji se već pola veka vode borbe između pobunjenika i državnih snaga, što je jedan od najdužih sukoba u svetu, i kako se čini, sve su bliži potpisivanju mirovnog sporazuma.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Preko 220.000 ljudi je ubijeno u borbama, ostavljajući zemlju duboko podeljenu oko uloge pobunjenika u državi kada ostave oružje - kako će izgledati njihov nenaoružani život izvan džungle. To uključuje na hiljade ljudi koji su od rođenja bili spremani za ulogu borca.

KAO DEČAK KRAO NADGROBNE SPOMENIKE, A ONDA POSTAO KOLUMBIJSKI KRALJ DROGE: Eskobar je zarađivao 60 miliona dolara dnevno!

- Sada razmišljam da se vratim gerilcima jer je ovde život težak - kaže Melida, koja sad ima 20 godina i koja je tražila, kao i svi bivši deca vojnici, da se ne koristi njeno prezime jer se plaši odmazde zbog svoje veze s pobunjenicima.

Sada se nalazi između dva sveta, priča ona, ne pripadajući nijednom od njih.

- Istina je, bili smo deca koja čekaju svoju smrt. Ali sam uvek htela da se vratim.

Pobunjenici, poznati i kao Revolucionarna naoružana sila Kolumbije (FARC), govore da oni ne regrutuju decu. Ipak, tokom posete lista "Njujork Tajms" njihovom kampu, nekoliko desetine vojnika su bila deca ispod 15 godina, a koje su pobunjenici regrutovali samo mesec dana ranije.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

U vladinim rehabilitacionim centrima širom Kolumbije, maloletnici su ispričali slična iskustva kako su ih u kampove odveli pobunjenici. Sada se suočavaju sa budućnošću za koju su potpuno nespremni.

- Ako dođe devojka koja ima 15 godina i prostitutka je, i želi da se priključi našoj borbi i da prestane da bude kurva, šta treba da joj kažem - rekao je jedan od komandanta FARC, koji je koristio ime Teofilo Panklasta.

Melida je rekla da su pobunjenici došli kod njene kuće, uz reku, i da su joj privukli pažnju govorivši da imaju supu u kanuu. Rekom su je odveli do kampa. Probudila se među nekoliko dece, svi su imali između 10-11 godina. Prva lekcija im je bila da nauče da se sakriju tokom bombardovanja vojske pobunjeničkog kampa.

Foto: Wikimedia/Fedayin17 Foto: Wikimedia/Fedayin17

OTAC JE ZAPALIO 2 MILIONA DOLARA DA NAS UGREJE: Ispovest sina Pabla Eskobara (FOTO) (VIDEO)

Promenili su joj ime u Marisol. Godinama nakon što je kidnapovana, pobunjenici FARC su po njenom selu pomenuli Malidu i rekli su da je poginula u borbi. U međuvremenu, komandir star oko 40 godina se zainteresovao za nju. U početku je pratio po kampu. Jednog dana, tražio je od nje da mu opere odeću u šatoru.

"Poljubi me", seća se Melida kako joj je rekao, a kada mu je rekla da ona ne zna to da radi, kazao joj je da će je naučiti. Data joj je injekcija protiv trudnoće i naterao ju je da budu u vezi.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Sa 16 godina, pitala je komandanta da li bi mogla da poseti svoju porodicu. Iznenadila se kada je pristao. Noseći pištolj i bombu, vratila se kući koja je trebala da bude kratka poseta.

Selo je bilo neprepoznatljivo. Kuća iz koje su je oteli je bila napuštena. Melida kaže da ne zna zašto ju je otac prijavio vojsci sledeći dan.

- Možda je želeo da se ne vratim u kamp. Želeo je najbolje za mene - rekla je Melida.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Ali Mojses, sedeći u sobi svoje ćčerke, dao je drugo objašnjenje.

- Želeo sam da kupim motor. Nikad mi nisu dali nagradu koju su mi obećali.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / New York Times / N. I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA