DEMOKRATIJA MORA DA SE ODUPRE OVOM UDARU: Ostavka Davutoglua potresla celu Tursku!

- Ostavku Davutoglua ne treba posmatrati kao unutarstranačko pitanje, svi pobornici demokratije moraju da se odupru ovom dvorskom udaru - rekao je Kiličdaroglu na konferenciji za novinare održanoj u centrali Republikanske narodne partije

  • 3

Lider najveće opozicione stranke u Turskoj, Kemal Kiličdaroglu, izjavio je da današnja ostavka premijera Ahmeta Davutoglua predstavlja "dvorski udar", pošto je u skladu sa nastojanjima predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da ojača svoju poziciju.

VELIKI OBRT U TURSKOJ: Premijer podneo ostavku, kreće borba za VLAST!

- Ostavku Davutoglua ne treba posmatrati kao unutarstranačko pitanje, svi pobornici demokratije moraju da se odupru ovom dvorskom udaru - rekao je Kiličdaroglu na konferenciji za novinare održanoj u centrali Republikanske narodne partije.

Ahmet Davutoglu podneo je danas ostavku na funkciju predsednika vladajuće Partije pravde i razvoja, što podrazumeva da više neće biti ni premijer, a njegova odluka stupiće na snagu nakon vanrednog kongresa te partije zakazanog za 22. maj.

Davutoglu je, naime, saopštio da neće tražiti novi mandat predsednika Partije pravde i razvoja, što znači da više neće biti ni premijer, naveo je AFP.

Prema Statutu stranke, šef partije i predsednik vlade uvek je ista osoba. AFP ukazuje da Davutoglu ni reč kritike nije uputio na račun predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Turski mediji pišu da je Davutoglu odlučio da podnese ostavku, nakon što se u proteklih nekoliko meseci više puta sukobljavao sa predsednkom Ergoganom.

Erdogan je, kako se tvrdi, optuživao Davutoglua da je previše orijentisan prema Zapadu. Kap koja je prelila čašu navodno je bila nedavna pozivnica koju je američki predsednik Barak Obama uputio Davutogluu za susret u Vašington.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jevdokija

    5. maj 2016 | 17:02

    Davutoglu je pametan naprednjak koji se povukao da bi svoju porodicu spasao od osvete Erdoganovih ljudi, Njegovi istomisljenici nece uspeti dokle god je zmija Erdogan na vlasti. Pored Erdogana Turska ide unazad umesto da ide u korak sa normalnim, naprednim, modernim svetom. Sve mi se cini da bi se Erdi kad bi smeo i javno izjasnio za teroristicku islam. organizaciju protiv koje se takoreci ceo svet bori. Cak je u nemackim medijima pisalo da sa njima tajno i saradjuje. Najljigavije stvorenje, gadi mi se kad ga vidim u novinama ili na televiziji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA