U TOKU NOĆI PO SRBIJI UKRADENE KAPIJE: Policija lopove ne juri, a devojke se ODUŠEVILE!

Ako ste se jutros probudili bez kapije ispred kuće, ne paničite. To je samo još jedan simpatičan običaj koji su Srbi zadržali još od prethrišćanskog vremena

  • 3

Mnogi domaćini u Srbiji jutros su se probudili bez kapije na kući - ali zbog toga nisu nesrećni. Naime, stari srpski običaj nalaže da se u noći uoči Đurđevdana momci iskradaju iz svojih domova, pa onda skidaju kapiju s kuće u kojoj živi devojka na koju su "bacili oko".  A s druge strane, kad devojka vidi da nema kapije, to je znak da će se udati te godine.

NARODNA VEROVANJA NA ĐURĐEVDAN: Ovu stvar danas obavezno morate da uradite!

Koliko je ovaj simpatičan običaj i dalje živ u Srbiji, svedoče i policajci, koji kažu da im je odjutros stiglo već deset prijava za pokušaj krađe kapije!

Nisu samo oni "u problemu" - ima i roditelja koji zbog lepote svoje ćerke muku muče s pronalaskom kapije - jedna porodica kod Čačka ju je našla na čak 10 kilometara od kuće.

Budući da se tradicija do danas najviše zadržala u Šumadiji, najviše zanimljivih događaja u vezi sa ovim običajem dolazi baš iz tog kraja. Pa tako, u toku jučerašnjeg dana neke dame su fotografisale svoju okićenu kapiju, pa slike "okačile" na Fejsbuk ne bi li dozvale simpatije.

Foto - ilustracija: Pixabay Foto - ilustracija: Pixabay

VREME O ĐURĐEVDANU: Ako sutra bude kiše, čeka nas pakleno leto, evo i zašto!

Ipak, od svih anegdota koje su se dešavale uoči Đurđevdana, najinteresantnija je priča koja se širi internetom kao urbana legenda.

- Išli smo moj brat i ja da svojoj devojci skine kapiju. Odemo autom u to selo, ali neko ju je već bio skinuo, al' samo jedan deo. Stanemo mi malo dalje, parkiramo se i razmišljamo da skinemo i drugi deo. U tom momentu staje pored nas policijski auto. "Dobro veče, šta radite ovde? Hajde sad svi lepo lične karte na pregled"... Nadrljali bismo da smo povezli kapiju - ispovest je jednog momka, koji je svoju priču podelio na jednom forumu.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

U VOZU SMRTI KOJI JE IŠAO U JASENOVAC: Ovo je jedina PRAVA priča o nastanku pesme "Đurđevdan"! (VIDEO)

Ova neobična tradicija nasleđena je još iz prethrišćanskog perioda, u vreme kada je narod na ovim prostorima poštovao božanstvo plodnosti - Jarila. I dan-danas je rado prihvaćena kod mladih, a sudeći prema kapijama koje su noćas nestale u Srbiji - biće ovo godina puna svadbi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA