Ova srpska crkva čuva šaku i plave uvojke SVETOG ĐORĐA!

Koščice šake Svetog Đorđa voštane boje i deo kože glave sa plavim uvojcima u Prokuplje je u kovčežiću doneo Mile Pešić

  • 4

U Crkvi svetog Prokopija u Prokuplju, pored moštiju sveca po kom je ova svetinja dobila ime, nalazi se i deo moštiju Svetog Đorđa, koji se danas obeležava kao slava mnogih Prokupčana. Njih je doneo Mile Pešić krajem 19. veka.

NARODNA VEROVANJA NA ĐURĐEVDAN: Ovu stvar danas obavezno morate da uradite!

Mošti Svetog Georgija, ratnog zaštitnika Nemanjića, prevalile su dug put do Prokuplja iz Starog Rasa iz Nemanjića, zadužbine Đurđevih stupova.

Manastir su Turci razrušili 1689. godine i verovalo se da su relikvije uništene, sve do 1880. kada je u prokupačku crkvu došao Mile Pešić, rodom iz sela Lopižnje kod Sjenice. On je doneo kovčežić obložen purpurnim brokatom, bogato izvezen koncem i u njemu koščice šake Svetog Đorđa voštane boje i deo kože glave sa plavim uvojcima.

U TOKU NOĆI PO SRBIJI UKRADENE KAPIJE: Policija lopove ne juri, a devojke se ODUŠEVILE!

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Prema rečima protonamesnika i starešine prokupačke crkve Svetog Prokopija Nikole Ilića, Pešići su zavetovani da mošti predaju najbližoj crkvi, čim se Srbija oslobodi od Turaka.

- Sava Pešić je pred turskim zulumom otišao iz Lopižnje, i doselio se u Pretrešnju kod Blaca. Zavet je preneo na sina koji je doneo mošti u crkvu u Prokuplju. Sudbina je odredila da u ratničkoj Toplici počivaju mošti dvojice svetih ratnika Prokopija i Georgija, koji su bili vojvode cara Dioklecijana, i obojica su stradala zbog hrišćanske vere iste 303. godine - naglašava starešina Ilić.

Foto: crkvasvetogprokopija.com Foto: crkvasvetogprokopija.com

U VOZU SMRTI KOJI JE IŠAO U JASENOVAC: Ovo je jedina PRAVA priča o nastanku pesme "Đurđevdan"! (VIDEO)

I danas, kao najznačajnije relikvije, mošti svetih ratnika i velikomučenika Prokopija Jerusalimskog i Georgija Pobedonosca iz Kapadomije, počivaju u našoj crkvi, koja je najstariji srpski pravoslavni hram posle crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Rasu.

(B. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA