AUTO-SKANDAL GODINE: Poznati japanski proizvođač 25 godina varao vozače o potrošnji goriva (FOTO) (VIDEO)

U ovaj skandal su uključena četiri modela i više od 600.000 vozila, pri čemu su svi prodati u Japanu. Ali, dato je upozorenje da će taj broj verovatno rasti

  • 11

Kompanija Micubiši Motors varala je na testovima o potrošnji goriva kod gotovo svih modela automobila prodatih u Japanu u poslednjih 25 godina, objavio je danas list Asahi, podgrejavši ionako "vruću temu" o veličini skandala koji je gurnuo ovog proizvođača automobila u krizu.

AFERA "FOLKSVAGEN": Nemačka automobilska kuća nudi značajnu sumu prevarenim kupcima

Pozivajući se na neimenovane izvore u kompaniji, Asahi piše da je lažiranjem podataka o potrošnji goriva pogođeno na desetine modela automobila prodatih u Japanu od 1991. godine, uključujući limuzine i SUV vozila, poput popularnog modela Pajero, prenosi agencija Frans pres.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

List takođe navodi da su ponovna testiranja obavljena u kompaniji otkrila da je kod nekih vozila lažiranje potrošnje goriva išlo i preko 15 odsto.

Kompanija se oporavlja nakon što je prošlog meseca priznala da je manipulisanje na testiranjima korišćeno godinama, i da su se time služili neimenovani zaposleni, kako bi neke od automobila prikazali efikasnijim u pogledu potrošnje goriva nego što jesu u stvarnosti.

Micubiši je do sada potvrdio da su u ovaj skandal uključena četiri modela i više od 600.000 vozila, pri čemu su svi prodati u Japanu, upozorivši da će taj broj verovatno rasti.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Reagujući na tekst u Asahiju, portparol Micubišija je rekao da je firma već jasno stavila do znanja da će broj modela obuhvaćenih skandalom biti povećan, dodajući da "u ovome što je napisano - nema ničeg novog".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Međutim, kako navodi Frans pres, novi medijski napis će verovatno pokrenuti spekulacije o tome da su varanjem obuhvaćena i vozila prodata u inostranstvu, čime će ovaj skandal preći granice nacionalnih okvira. Micubiši je prošle godine prodao oko jedan milion vozila na globalnom nivou, precizira francuska agencija.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    11. maj 2016 | 19:14

    Napuni rezervoar i predji 100km i napuni ga opet i vidis kolika je stvarna potrosnja

  • gregor

    11. maj 2016 | 17:27

    Ista je priča sa svim proizvodjačima,provereno tačno!

  • Koja Koja

    11. maj 2016 | 21:34

    Pa to rade svi proizvođači. Čoveku koji i malo poznaje automibilizam po performansama vozila odmah je jasno koliko troši. Samo budale veruju podacima proizvođača.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA