KOME SVE DUGUJE AMERIKA: Najmoćnija država na svetu ovim državama treba da vrati pare

Prošle godine ukupni BDP u prvoj sili sveta dosegnuo je istorijski visok nivo od 17 biliona i 419 milijardi dolara

  • 6

Sjedinjene Američke Države prva su ekonomska sila sveta, ako države EU ne gledamo kao jedan entitet. Prošle godine ukupni BDP u prvoj sili sveta dosegnuo je istorijski visok nivo od 17 biliona i 419 milijardi dolara, što je za više od 7 biliona više od druge zemlje na listi, Kine.

GRCI OVIM ZEMLJAMA NAJVIŠE DUGUJU: Nemačka je na prvom mestu, a kad vidite koje su ostale, IZNENADIĆETE SE!

Ali, nije sve sjajno preko "bare". Naime, ukupni nacionalni dug SAD-a iznosi 19.1 biliona dolara, što je gotovo 109 odsto godišnjeg BDP-a države.

Većina dužnika je na sreću SAD-a unutar njihovih granica - čak 67,5 odsto enormnog iznosa drže američke fizičke i pravne osobe, poput državnih i lokalnih vlasti, penzijskih fondova, zajedničkih fondova i Federalnih rezervi.

Ostalih 32,5 odsto je, ipak, u vlasništvu međunarodnih subjekata, ponajpre stranih država. Prva među njima je Kina, koja drži nimalo zanemarivih 6.9 odsto američkog duga ili gotovo 1.3 biliona dolara.

Foto: Flickr/401(K) 2013 Foto: Flickr/401(K) 2013

Na drugom mestu je Japan koji drži 1.13 biliona dolara, dok su daleko na trećem mestu Kajmanska ostrva sa 265 milijardi dolara. Mala karipska državica s populacijom od 60.,000 ljudi očito je popularni poreski raj za američke dolare. Kajmanska ostrva, naime, ne oporezuju kompanije, što multinacionalnim firmama omogućava da tamo čuvaju ogromne svote novaca sigurnog od željnih i potrebnih ruku države.

Ono što je najzanimljivije od svih ovih brojki je iznos američkog duga koji u svojim rukama drži Saudijska Arabija. Na temelju Akta o slobodi informacija "Blumberg njuz" napokon se dočepao tog podatka koji kaže da Saudijci drže nemalih 116.8 milijardi dolara američkog duga, što ih čini 13. najvećim inostranim "poveriocem" SAD-a.

Američko ministarstvo finansija je podatke o iznosu duga koji drže Saudijci držalo tajnim još od 1970-ih godina, budući da su te brojke spajali s dugovanjima drugim državama izvoznicama nafte, poput Irana i Venecuele. Ali, ta je praksa završila u ponedeljak, potezom koji je objašnjen željom da se javnosti pruže "detaljniji i transparentniji" podaci.

Foto: Profimedia/Corbis VII Foto: Profimedia/Corbis VII

Moguće je da Saudijska Arabija poseduje i veći deo američkog duga nego što je to otkriveno u ponedeljak, piše CNN. Narodna banka ove izvoznice nafte u martu je objavila da ima 587 milijardi u stranim rezervama, a budući da se većina tih rezervi obično drži u američkim obveznicama, brojka od "tek" 116.8 milijardi dolara američkog duga u saudijskom vlasništvu zvuči premalo. To bi se moglo objasniti ako Saudijska Arabija deo američkih obveznica drži preko računa u drugim državama, što je praksa koju koriste Kinezi.

Takođe, ne treba ni zaboraviti probleme u kojima se zbog pada cena nafte našlo Kraljevstvo - od 2014. godine Saudijci su potrošili gotovo 130 milijardi dolara svojih spoljnih rezervi, a velik deo toga je sigurno bio i američki dug.

Zašto je sve ovo bitno? U vidu nedavnih tenzija između SAD i Saudijske Arabije, pogotovo pitanja objave 28 stranica izveštaja neovisne Komisije o napadima 11. septembra, a koji navodno impliciraju upletenost članova saudijske vlade u napad, iznos američkog duga koji drži ta država pretvara se u potencijalno oružje.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Naime, ako se Saudijci najednom reše velikog iznosa američkih obveznica, to bi znatno moglo smanjiti njihovu vrednost i potencijalno destabilizovati globalni finansijski sastav. Navodno je takva pretnja već bila upućena SAD tokom aprila, u slučaju da američki Kongres donese zakon po kojem bi porodice žrtava 11. septembra mogle tužiti strane vlade.

Ali, budući da bi taj potez mogao teško našteti i Saudijskoj Arabiji, čini se da je to ipak pusta pretnja, zaključuje CNN.

(Telegraf.rs / Izvor: CNN/ jutarnji.hr)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nada@

    18. maj 2016 | 17:52

    Zato i stalno ratuju.

  • Analitičar

    18. maj 2016 | 20:27

    Tike taćke,nema više vraćke-nastaro kolonijalno,pukli su u zadnjem času.

  • mb

    18. maj 2016 | 12:04

    Zašto da im vrate, baciš pravu napravu sravniš ih sa zemljom i dug je vraćen

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA