Srbija ima dva dobra preduslova da postane CENTAR KINESKIH INVESTICIJA

Vej je rekao da je Srbija veoma važna zemlja u okviru kineske Inicijative pojasa i puta u čemu imamo pet tačaka povezivanja

  • 3

Predsednik Centra za istraživanje Vlade NR Kine Li Vej izrazio je nadu da će Srbija biti centar kineskih investicija dodavši da za to postoje dva osnovna preduslova. Prvi je dobra lokacija, a drugi, dobro međusobno razumevanje.

- Prvo da biste bili centar regionalnog razvoja, mislim da je veoma važno tržište, odnosno lokacija i dodir sa drugim tržišnim ekonomijama. Važno je i da vlada podstiče ekonomski razvoj - rekao je Vej u intervjuu za Politiku.

MALI: Srbija je postala stabilna zemlja za investicije! (FOTO)

Drugo, kako je dodao, za kineska preduzeća je važno da bolje razumeju srpski narod i upoznaju srpska preduzeća.

- Uzajamno razumevanje je kritični momenat za podsticanje ekonomske integracije i saradnje u budućnosti - istakao je Vej, koji boravi u Beogradu gde će se sresti sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem.

NOVE NEMAČKE INVESTICIJE STIŽU U SRBIJU! Vučić i Šumaher dogovorili nove projekte (FOTO)

On je dodao da odlučivanje o centru za investicije veoma komplikovano i povezano sa regionalnim ekonomskim razvojem, te da mnogi gradovi u istočnoj Evropi žele da budu regionalni centar za investicije.

Podsetivši da je strateško partnerstvo Kine i Srbije potpisano 2009. godine u cilju jačanja ekonomske i kulturne saradnje, Vej je rekao da je Srbija veoma važna zemlja u okviru kineske Inicijative pojasa i puta u čemu imamo pet tačaka povezivanja.

LIDERI G7 IMAJU CRNE PROGNOZE: Ako Britanci izađu iz EU, smanjiće se investicije i radna mesta

- To su političko povezivanje, trgovinsko povezivanje, finansijska saradnja, infrastrukturna povezanost i kulturna saradnja - objasnio je on.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ja

    30. maj 2016 | 11:31

    samo napred!

  • Isko

    30. maj 2016 | 12:43

    Bio sam u Kini pre nekoliko godina i obišao njihove fabrike. Za nekoliko dana, video sam samo jednom da je jedno radno mesto prazno i to je bilo sve. Tu posvećenost, organizaciju i izdržljivost, verovatno može da ponovi samo neki drugi azijski narod. Mislim da u dodiru sa njima, nestajemo za 30 godina. Prosto, nećemo izdržati taj sudar. Mislim da to čeka i Evropu i zato se štite nekim silnim nametima na kinesku robu ili je to bar pre tako bilo.

  • ATIMUS

    30. maj 2016 | 17:17

    Uzas

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA