≫ 

Pravoslavni vernici slave sveca koji nije hteo da skine krstić sa vrata, a onda su mu odrubili glavu

Sveti Evgenije je bio ruski vojnik i to u graničarskim jedinicama, i kada su ga uhvatili neprijatelji nije želeo da promeni svoju veru i pređe u islam

  • 9

Pravoslavni vernici danas proslavljaju svetog novomučenika Hristovog, vojnika Evgenija Rodionovog. Rođen 23.maja 1977. u Rusiji, rastao u jakog, ali mirnog dečaka. Od svojih vršnjaka se razlikovao po tome što je imao dobru moć zapažanja.

Pravoslavni vernici danas slave SVETICU koja je posle SMRTI lečila ljude od NAJTEŽIH BOLESTI

Obraćao je pažnju na ono, pored čega su mnogi prolazili ne primećujući ništa posebno. Sa 11 godina vratio se sa letnjeg raspusta sa krstićem oko vrata, koji više nikada nije skidao.

Na svim fotografijama iz škole, on je jedini imao krstić, i to na dosta debelom koncu. Iz svoje kuće je otišao 1995. godine, nakon čega se više nije vratio.

Otišao je na služenje vojnog roka, i bio je veoma ponosan što će biti priključen graničarskim jedinicama. Sledeće godine su ga zajedno sa trojicom drugara, uhvatili Čečeni, koji su ih odveli u zarobljeništvo.

Pravoslavni vernici danas slave Ćirila i Metodija, braću koja su širila pravoslavlje i pismenost

Tamo su im predlagali da prime islam, što su mladići odbili. Posebno im je smetalo to što Evgenije nosi krstić, koji nikako nije želeo da skine.

Usledila su dugotrajna mučenja, kojim su banditi pokazivali svoj bes prema vojniku. I konačno su mu odrubili glavu, u naselju Bamut.

Foto: crkvenikalendar.com Foto: crkvenikalendar.com

Ni sa mrtvog mladića, ovi mučitelji nisu smeli da skinu krstić. Kasnije je njegova majka po tom krstiću, pnonašla njegovo telo.

Vernici danas obeležavaju sećanje na spaljivanje MOŠTIJU SVETOG SAVE!

Telo njegovo je ležalo nesahranjeno dve nedelje.  Zajedno s Evgenijem su ubijeni i trojica njegovih drugova, zbog odbijanja da prihvate islam. To su bili vojnici Igor Jakovljev, Andrej Trusov i Aleksandar Železnov.

Očigledno da su oni, razumevali prihvatanje islama kao izdaju svojih bliskih, prijatelja, porodice, kao izdaju svoje otadžbine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DAVID

    5. jun 2016 | 08:27

    Hristos Gospod je na prvom mestu , koga se oni nisu hteli odreci, a zatim dolazi otadzbina, prijatelji , rodbina ,drugovi, itd.Molite za nas sveti novomucenici.

  • Djile

    5. jun 2016 | 08:36

    Nazalost nas narod je to cesto cinio,menjao veru...

  • Сербия любит Россию

    5. jun 2016 | 09:38

    Постоји видео снимак на којем му чеченски џиxадисти одрубљују главу а он је први човек коме су џиxадисти пред камерама одрубили главу крајем деведесетиx а немогу се тачно сетити које године дали се радило о 1996,1997 или 1998 год.Његовој мајци су чеченски џиxадисти након његове смрти послали писмо на кућну адресу у ком су је известили да је њен син имао избор да остане жив уколико би прешао на ислам.Евгениј је у Руској Православној Цркви канонизован за светца а мислим да према канонским законима све православне цркве признају канонизацију

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA