Dačić: Niko nas još ne zove u vladu

Lider socijalista tvrdi da mu ni iz DS-a ni iz SNS-a nije stigao konkretan predlog o tome kako treba da izgleda buduća srpska vlada

  • 0

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić kaže da koalicija SPS-PUPS-JS ni sa kim nije postigla bilo kakav dogovor o parlamentarnoj većini, jer ni od jedne stranke nije dobila predlog o formiranju vlade. On je dodao da ta koalicija neće učestvovati u postizbornoj reviziji sopstvenog rezultata na opštim izborima.

- Nikakvi dogovori nisu postignuti ni sa kim, ni o parlamentarnoj većini, niti o personalnim pitanjima, jer niti je DS, niti SNS ili bilo koja druga stranka uputila našoj koaliciji bilo kakav predlog o formiranju vlade Srbije - rekao je Dačić.

On je konstatovao da je Srbija još daleko od formiranja vlade, imajući u vidu rezultate predsedničkih i parlamentarnih izbora i činjenicu da dve najveće stranke jesu osvojile najviše glasova, ali ne dovoljno za formiranje vlade bez koalicije, kao i da još nisu donele konačnu odluku o tome ko sve treba da čini parlamentarnu većinu.

- Više puta sam izjavljivao, i pre i posle izbora, da je za našu koaliciju najbitnije pitanje - ko ulazi u vladu i koja je politika te vlade. Za sada ne postoji bilo koji predlog koji bi bio prihvatljiv za našu koaliciju - istakao je Dačić.

On je podsetio da je, takođe, više puta isticao svoje protivljenje održavanju prevremenih predsedničkih izbora, istovremeno sa parlamentarnim, u uverenju da to može dovesti do političke nestabilnosti u zemlji.

- Jedno je sigurno: naša koalicija SPS-PUPS-JS je jedina dobila više nego duplo veći broj glasova i mandata u odnosu na prethodne izbore i neće učestvovati u postizbornoj reviziji svog izbornog rezultata - naglasio je Dačić.

On je dodao da se taj rezultat mora poštovati, kao što koalicija oko socijalista uvažava druge političke aktere.

- Mi smo spremni da doprinesemo političkoj stabilnosti Srbije, čak i ako to znači naš odlazak u opoziciju. Ali, želim da javnost jasno zna da, osim načelnog dogovora sa Borisom Tadićem i njegovom koalcijom pre drugog kruga izbora ( 8. maja) o zajedničkom radu na formiranju parlamentarne većine, nikakvih daljih konkretnih razgovora nije bilo na tu temu - zaključio je Dačić.

Potpredsednica SPS-a Dijana Vukomanović rekla je ranije danas da toj stranci “ne smeta” da na mestu premijera budu lider DS-a Boris Tadić ili njegov zamenik Dragan Đilas.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA