ONI PREGOVARAJU, MI PROPADAMO: Oklevanje političara gura dinar u provaliju!

"Političarima je jasno da para nema i namerno otežu sa formiranjem nove vlade, a već u septembru možda neće biti novca za plate i penzije", upozorava ekonomista Mahmud Bušatlija

  • 16

Nestabilnosti kursa i propadanju dinara direktno doprinose političari svojim oklevanjem da formiraju novu vladu, jer se plaše preuzimanja odgovornosti za ekonomski krah, slažu se u oceni za Telegraf.rs ekonomisti i analitičari.

Vladimir Gligorov, saradnik Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije, pesimističan je i ocenjuje da u Srbiji neće biti bolje još najmanje dve godine. On ozbiljnim smatra upozorenje guvernera NBS da bez reformi i nove vlade gubimo kontrolu nad dinarom.

- Jasno je da, kad zemlja ima tako veliki spoljnotrgovinski deficit, kao Srbija, uz manjak stranog novca, dinar mora da devalvira - rekao je Gligorov i dodao da Srbiji treba strani novac, a kako ga nema kroz ulaganja, jedini spas je MMF.

Domaća valuta beleži rekordno nisku vrednost prema evru i iznosi 115,76 dinara za evro, a Centralna banka je od početka godine na međubankarskom deviznom tržištu prodala ukupno 998,5 miliona evra.

Ekonomista Mahmud Bušatlija kaže za Telegraf.rs da "dinar propada jer nema ekonomiju" i dodaje da mu u tome dodatno pomažu političari koji oklevaju da što pre sastave vladu.

- Dinar tone sve dublje. Bez reformi nema mu spasa, a njih može samo da sprovede nova vlada koja nikako da se formira jer političari, iz straha od odgovornosti, oklevaju da se dogovore - kaže on.

Prema njegovim rečima, ukoliko se ovakav trend nastavi, do kraja nedelje evro će probiti kotu 12o, a da NBS samo uzaludno troši novac pokušavajući da ga koliko-toliko drži stabilnim.

- NBS je uzaludno na međunarodnom deviznom tržištu u veoma kratkom periodu prodala preko 100 miliona evra, jer dinar nije smirila, a nastavi li se ovakav tempo, ja očekujem da do kraja nedelje evro pređe kotu od 120 dinara - tvrdi Bušatlija.

Bušatlija tvrdi da političari namerno oklevaju da naprave vladu i da otežu do septembra jer se "plaše odgovornosti za očekivani krah".

- Političari se plaše odgovornosti, mnogo toga su obećavali, a sada kada im je jasno da para nema, oklevaju i namerno otežu sa formiranjem nove vlade, što je, bojim se, pogubno po ekonomiju Srbije - rekao je Bušatlija.

On ističe da ukoliko se ovaj "tempo propadanja" nastavi, u septembru zemlju očekuje kolaps i da neće biti novca za isplatu plata i penzija.

- Ovim tempom propadanja valute Srbiju očekuje buran period, jer već u septembru neće biti novca za isplatu plata i penzija. Velika je potrošnja, mali budžet, investicija nema ni na vidiku, 7 milijardi evra kredita je utrošeno u javnu potrošnju a ne u investicije, što je katastrofa, i sada je takva politika došla na naplatu. Zato niko od političara ne sme da se prihvati odgovornosti i uhvati u koštac sa takvim problemima - objašnjava on.

Analitičar Dejan Vuk Stanković kaže za Telegraf. rs da je "za sve veći pad dinara direktno odgovorna trenutna politička nestabilnost u zemlji".

- Politička nestabilnost u zemlji, tj. oklevanje oko sastavljanja vlade ima direktan uticaj na sve veći kurs evra. Bliži se trenutak istine koji je jako bolan za sve, zato političari oklevaju da naprave vladu, jer onaj koji bude njen nosilac moraće da se bori sa groznim problemima da spase domaću valutu - kaže on.

Prema njegovim rečima, "sami politički akteri u zemlji ne znaju šta i kako da urade sa dinarom" i dodaje da tu treba tražiti ključ, što se oteže sa dogovorom o novoj Vladi Srbije.

ZAŠTO DINAR SLABI:

- Manje deviza zbog većeg odliva od priliva kapitala.

- Veća tražnja za devizama zbog plaćanja energenata.

- Manje deviza zbog manjeg izvoza, što je posledica hladnog vremena i krize u EU.

- Bežanje u evro zbog političke neizvesnosti.

- Neuspeh dogovora sa MMF.

- Odlazak "Ju-Es stila".

(D.Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA