Na obeležavanje Dana antifašističke borbe ne dolaze ni predsednica Kolinda ni premijer Orešković

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uputila je danas čestitku hrvatskim građanima povodom Dana antifašističke borbe, u kojoj ističe da je hrvatski narod učestvovanjem na strani antihitlerovske koalicije, dao važan doprinos pobedi nad fašizmom i nacizmom

  • 15

Dan antifašističke borbe je državni praznik u Republici Hrvatskoj i obeležava se 22. juna u znak sećanja na dan kada je 1941. u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska jedinica u tadašnjoj okupiranoj Evropi.

Hitler je 27. mart doživeo kao ličnu uvredu Srba!

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Grad Sisak i Sisačko-moslavačka županija organizuju središnje obeležavanje Dana antifašističke borbe u šumi Brezovica kraj Siska, a gostima i zvanicama će se prigodnim govorom obratiti gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Obeležavanju Dana antifašističke borbe u Spomen-parku Brezovica prisustvovaće izaslanica predsednika Vlade Republike Hrvatske Tihomira Oreškovića, ministarka uprave Dubravka Jurlina Alibegović, a očekuje se i dolazak izaslanika predsednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uputila je danas čestitku hrvatskim građanima povodom Dana antifašističke borbe, u kojoj ističe da je hrvatski narod učestvovanjem na strani antihitlerovske koalicije, dao važan doprinos pobedi nad fašizmom i nacizmom.

Operacija Barbarosa

Nacistička Nemačka je ujutro 22. juna 1941. napala Sovjetski Savez u operaciji pod kodnim nazivom Operacija Barbarosa. Time je poništen pakt Ribentrop-Molotov o nenapadanju između tih dveju sila. Zbog novonastalih okolnosti pripadnici Komunističke partije u Sisku našli su se u opasnosti, pa su se iz grada povukli u okolinu – najpre u selo Žabno, a potom u šumu Brezovica kraj Siska. Onde su osnovali Prvi sisački partizanski odred, koji od prvih dana izvodi diverzije, naročito na železnici.

Odred je tada imao 77 boraca, a predvodili su ga zapovednik Vlado Janjić-Capo i komesar Marijan Cvetković, a njegov pripadnik bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko. Kako su u odredu većinom bili Hrvati, borilo se uglavnom na hrvatskom području.

Osnivanje sisačkog odreda označilo je početak organizovane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj u kojoj je aktivno učestvovalo više od 500.000 hrvatskih građana. U trupama Narodnoooslobodilačke vojske (NOV) borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njenu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa NOV-a.

(Telegraf.rs/ Hina/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Putin R.S

    22. jun 2016 | 15:25

    Taman posla da dodju kada su njihove ustase bile uz fasista. To bi bilo kao da su protiv svoje politike ustastva.

  • Kralj

    22. jun 2016 | 15:55

    Hrvati su samo u filmu bili partizani..

  • Teslina naslednica

    22. jun 2016 | 15:41

    Pa to bi znacilo da se odrice svoje ideologije, naravno da je samo poslala cestitku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA