≫ 

HITAN SASTANAK U BERLINU: Evropski lideri razgovaraju o Bregzitu, a ovo su njihovi sledeći koraci

Nakon što je većina građana Velike Britanije glasala za izlazak iz zajednice, ovo su sledeći koraci EU nakon istorijske odluke

  • 10

Nakon što su građani Veliki Britanije izglasali izlazak iz Evropske unije na referendumu, sledeći sati, dani i nedelje biće presudni za budućnost zajednice.

(UŽIVO) POLITIČKI ZEMLJOTRES VEKA: Velika Britanija je izašla iz Evropske unije! (FOTO)

Ovo su sledeći koraci EU nakon Bregzita:

SAČUVATI TRŽIŠTE

Pošto je stabilnost globalne ekomonije u opasnosti, uskoro se očekuje da Evropska centralna banka da izjavu o stanju tržišta.

PANIKA U BRITANIJI: Funta vrtoglavo pada što više stiže glasova za izlazak iz EU, Britanci se boje EKONOMSKE KRIZE

ZVANIČNO REAGOVANJE ZVANIČNIKA EU

Dejvid Kameron i Donald Tusk. Foto: Tanjug / AP Dejvid Kameron i Donald Tusk. Foto: Tanjug / AP

Najviši zvaničnici EU oržaće sastanak u Briselu u 10:30 časova: predsednik EU Donald Tusk, predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc i holandski premijer Mark Rute, čija zemlja predsedava trenutno u EU. Oko po0dneva se očekuju njihove izjave.

“ENGLESKA ODLUČILA DA IDE TEŽIM PUTEM”: Pregovori oko izlaska iz EU počinju uskoro!

MINISTRI REŠAVAJU PROBLEM BREGZITA

28 ministara spoljnih poslova EU okupiće se u Luksemburgu na samitu EU 28. i 29. juna kako bi postavili temelje za razgovore o Bregzitu.

NEMAČKO REŠENJE

Očekuje se da će ministri inostranih poslova šest zemlja osnivača EU - Francuske, Nemačke, Italije, Belgije, Holandije i Luksembuga, sastati u nedelju u Berlinu. Francuski predsednik Fransoa Oland sastaće se sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, najverovatnije u ponedeljak, kako bi razgovarali o "evropskoj inicijativi".

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

DA LI SE RASPADA EVROPSKA UNIJA: I Francuska i Holandija hoće referendum!

FRANCUSKO-NEMAČKA INICIJATIVA

Sastanak Merkelove i Olanda mogao bi da bude prilika da se objave planovi o francusko-nemačkoj nicijativi, o kojoj se već neko vreme govori, za bolje integrisane strategije odbrane i bezbednosti za Evropu. Lideri ovom inicijativom pokušavaju da otklone sumnju o budućnostu EU nakon Bregzita.

REAGOVANJE BRISELA

U ponedeljak će najviši zvaničnici Evropske komisije, nominovani od strane 28 članica EU, početi mapiranje dugog puta nakon Bregzita. Poslanici Evrospkog parlamenta takođe će održati vanrednu sednicu u Briselu u ponedeljak.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

SEVERNI IRCI POSLE BREGZITA TRAŽE OTCEPLJENJE OD VELIKE BRITANIJE! Da li je pokrenut geopolitički CUNAMI?

SAMIT BREGZITA

Lideri 28 članica EU, uključujući i britanskog premijera Dejvida Kamerona, sastaće se na samitu 28. i 29. juna kako bi debatovali o rezultatima Bregzita. Sastanak je prvo trebalo da se održi 23. juna, ali je zbog referednuma pomeren. Kameron može na tom sastanku da se pozove na član 50 Lisabonskog ugovora, u kojem se zvanično obaveštavaju lideri EU o nameri Britanije da napusti zajednicu.

ULAZAK SLOVAČKE

Prvog dana juna, Holandija je predala predsedavanje EU na šest meseci relativno neiskusnoj SLovačkoj, koja sada mora da vodi pregovore o bregzitu. Britanija je trebala da preuzme "kormilo" krajem 2017. godine, ali očigledno do toga neće doći.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

OČEKUJE SE OSTAVKA PREMIJERA KAMERONA posle jasnog stava Velike Britanije da želi izlaz iz EU

OKRUTNO LETO

Državni službenici EU odložili su letnje odmore kako bi počeli mukotrpne pravne poslove oko Bregzita. za zvanični "razvod" Velike Britanije od Evrope, biće potrebno najmanje dve godine. Ipak, Donald Task upozorio je da bi ceo proces pregovaranja i sporazuma oko trgovine i imigracije mogao da traje ukupno sedam godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA