≫ 

SVI SLAVITE VIDOVDAN: A nemate pojma ko je u stvari bio SVETI VID! (FOTO)

 ≫ 

Srpska pravoslavna crkva Svetog kneza Lazara liturgijski proslavlja od 1892. godine, toga dana proslavlja Svete mučenike: Vita, Modesta i Kriskentiju, Svetog proroka Amosa, Prepodobnog mučenika Dula, Svetog Jefrema - patrijarha srpskg i Blaženog Avgustina - episkopa Iponskog

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

  • Neophodno je navesti ime i e-mail adresu u poljima označenim zvezdicom, s tim da je zabranjeno ostavljanje lažnih podataka.
  • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.
  • Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima.
  • Tekst komentara ograničen je na 1500 karaktera.
  • Nije dozvoljeno postavljanje linkova odnosno promovisanje drugih sajtova kroz komentare, te će takve poruke biti označene kao spam, poput niza komentara istovetne sadržine.
  • Komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste u tekstovima neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima, kao i oni u kojima nam ukazujete na neku pojavu u društvu, ali koji zahtevaju proveru.
  • NAPOMENA: Komentari koji budu objavljeni predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, to jest nisu stavovi redakcije Telegrafa.
Ime je obavezno
E-mail adresa je obavezna
E-mail adresa nije ispravna
*otkucano <%commentCount%> od ukupno <% maxCommentCount %> karaktera
Komentar je obavezan

<% message.text %>

Komentari

  • Milan

    28. jun 2018 | 11:14

    VID - vrhovno bozanstvo starih Slovena praznuje se sem u Srpskom i u Bugarskom narodu jos od pamtiveka. U SPC je zvanicno uveden tek u 19. veku (na konto Kosovskog boja), ali narod nikada nije prestao da ga praznuje, dok je Bugarska PC oduvek slavila. Nije izmisljeno Lazarevo predskazanje da ce se sve videti na Vidovdan. Dakle, Vidovdan je po prastarom verovanju u vrhovnog Boga Vida praznik, a ne po nekom svecu.

  • iznogud

    28. jun 2016 | 15:56

    ko rece da nemamo pojma,sa kojim to obrazovanjem nastupi ovaj nesrecnik...jadnice,Svetovid je nesto sto vi koji verujete da je covek nastao od majmuna nemozete shvatiti,to je iskonska vera nezaboravljena koju nikakva represija nije mogla zabraniti i sahraniti

  • VAN

    28. jun 2016 | 11:31

    Sveto ime VID prestavlja ime žive nevidljive sile Bozije, koja se u predhrišćanskoj prošlosti kulta srpskog naroda nije slavila u slavu živog čoveka, kao što je to prebačeno u hrišćanstvu. Slavila kao i sve druge bestelesne nevidljive sile Božije koje su nastale iz kulta svetlosti Sunca. kao što je Mihailo, Nikola, Stevan, Jovan, Sava itd. Koje se za razliku od Svetovnog imena VID, razlikuju po svojim osobenostima svaka za sebe i slave u zimskom periodu. Svaka od njih prestavlja nekog od zaštitnika doma i porodice u kultu srpskog naroda. Svako drugačije tumačenje o postojanju Svetih imena je bacanje prašine u oči ne posvećenom srpskom narodu da bi zaboravio kult svojih predaka. Da se zasnima na osnovama transformisane svetlosti unutar ljudske svesti, od najranijeg perioda razvoja ljudske svesti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA