IMA 94 GODINE I PRODUŽILI SU MU DOZVOLU DO 2018: Pavao je najstariji vozač u Srbiji!

Sam bog zna koliko sam kilometara prešao što motorima, što automobilima, a sada kilometre najčešće prelazim biciklom. Samo prošle godine prešao sam dvotočkašem više od hiljadu kilometara - rekao je Pavao Mačković, 94-godišnjak iz Subotice

  • 2

Pavao Mačković iz Subotice ima 94 godine, čita bez naočara, savršeno čuje i najstariji je aktivni vozač u Srbiji. Nedavno je produžio vozačku dozvolu.

Pavao tvrdi da i dalje bez ikakvih problema upravlja automobilom, a vozačku dozvolu prvi put je dobio 1942. godine. Nedavno je u subotičkom MUP-u produžio dozvolu do 2018. godine.

- Lekari su na pregledu bili šokirani kada su videli da i dalje čitam bez naočara, da savršeno čujem i da mi srce radi kao kod mladića - rekao je za Informer Pavao Mačković.

Sećanjem se vratio 74 godine unazad, kada je polagao vozački ispit.

- Imao sam nepunih 20 godina kada je došao inženjer iz Pešte da me ispituje za vozački ispit. Nije tada bilo udžbenika, ali sam ja već tri godine radio kao mehaničar i vozio automobile, pa mi ispit nije bio težak. Od tada sam promenio dve mađarske dozvole, dve jugoslovenske,  i vojničku i civilnu, pa onda crnogorsku, jer sam dvadeset godina živeo u Budvi, a sada imam srpsku - prisetio se Pavao.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

JELENA VARI KAO ZMAJ i njena priča će vas ODUVATI: Upoznajte najlepšu ZAVARIVAČICU na svetu! (FOTO)

- Sam bog zna koliko sam kilometara prešao što motorima, što automobilima, a sada kilometre najčešće prelazim biciklom. Samo prošle godine prešao sam dvotočkašem više od hiljadu kilometara - dodao je ovaj vitalni Subotičanin.

Kaže da su mu doktori nakon pregleda čestitali i produžili dozvolu još dve godine.

Tokom vozačkog staža menjao je automobile od "moskviča" do "korse", koju trenutno vozi.

- Kao auto-mehaničar znao sam da ne treba kupovati starudiju, jer čim popravke počnu, kraja nema. Zato sam kupio novog "fiću", posle desetak godina drugog, onda sam imao dva "renoa 4", pa "fijata 850", "reno 5" i sada vozim "korsu" - priseća se Mačković, i dodaje:

Printskrin: Youtube/RTV Yu Eco Printskrin: Youtube/RTV Yu Eco

KAKAV CAR: Vladimir je išao peške od Novog Sada do Beograda! Razlog će vas naterati da mu se POKLONITE! (FOTO)

- Imao sam sreće pa za 74 godine, koliko sam za volanom, nikada nisam imao nikakav udes, a obišao sam gotovo ceo svet.

Njegova vitalnost leži u receptima od kojih nikada ne odstupa.

- U životu je najopasnije lenčarenje, dakle, poželjno je uvek nešto raditi. Vežbam barem 20 minuta dnevno, onda sledi masaža, pa sve po redu. Osim toga ne treba preterano jesti, piti i obavezno se treba kloniti noćnog života.

Kaže da je za dobro srce dobra časica rakije "ruzmarinke", kao i to da se ne žele nemoguće stvari i da je sreća u životu u ispunjenosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA