GENIJE IZ ČAČKA: Zadatak koji ovaj dečak reši za par sekundi, vi ne možete NIKADA! (VIDEO)

Jovan Stević (16) bez papira i olovke računa koji će dan pasti određenog datuma, "igra" se sa brojkama, ali se i život igra sa njim. Pored stepenika koje broji pa zna koliko ih ima svaki soliter u Čačku, broji i koliko je stanova promenio, koliko dana gladovao...

  • 26

Jovanu Steviću iz Čačka, koji će 13. jula napuniti 16 godina, klanjao bi se i Vene Bogoslavov, tvorac najpopularnijih zbirki za matematiku. On ima ono što bi svaki đak poželeo - pamćenje i koeficijent inteligencije između 140 i 150.

KOJE JE VAŠE REŠENJE? Jednačina od koje će vam eksplodirati mozak! (FOTO)

Nema idole. Obožava fudbal, tenis i košarku. Voli promaju. Paštete i džem ne može da smisli, smučili su mu se. Nema ni krov nad glavom. Selio se 20 puta majkom sa kojom i sada živi u iznajmeljnom stanu koju su mu za šest meseci platili ljudi dobre volje.

Ali, zato sa 16 godina ima više od 30 diploma sa brojnih takmičenja. Ovom dečku, kom genijalnost nije oduzela skromnost, matematika i brojke su svet. Broji godine, računa kad će se koji dan pasti, zna koliko svaki soliter u Čačku ima stepenika... Sve to bez olovke i papira...

- Iz matematike najviše volim brojeve. Ne bavim se samo korenjem i datumima, već brojim razne stvari... Znam koliko svaki soliter u Čačku ima stepenika - počinje priču za Telegraf ovaj genije iz Čačka kog smo "izvukli" sa gradskog bazena.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Dobro. Kad nas već tera da ispitamo njegovo znanje pitamo ga koji će dan biti 16. januara 2025. godine kada će Telegraf slaviti godišnjicu.

- Ovako. 2001. bio je četvrtak, 2011. takođe, 2029. utorak a 2025. biće četvrtak - ko iz topa nam reče Jovan Stević.

GENIJE JOVAN (16) IMA 30 DIPLOMA, IQ 150 I PRAZAN STOMAK: "Kad bih imao hranu, ne bih se s njom razbacivao"! (FOTO)

Ali, kako to tako iz glave?

- Kalendari su na svakih 28 godina potpuno isti. Kao što je 22. maj 2000. bio ponedeljak tako će i 1972. bio ponedeljak,. Na svake četiri godine idem dva dana unazad. Tako da je 1976. bila subota, 1980. četvrtak. E, onda idem za svaku godinu dan unapred tako da će 22. maj 1981. biti petak, 1982. subota a 1983. nedelja - otkriva nam Jovan.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Naš domaćin završio je prvu godinu Ekonomske škole u Čačku, smer bankarstvo. Iako ga svi vezuju za matematičkog genija, sasvim je moguće da će mu bankarstvo, ako ne statistika kojoj se divi, biti smernica u daljem životu.

Dali smo zadatak od milion dolara SRPSKIM SVETSKIM ŠAMPIONIMA. Evo da li su uspeli da ga reše! (FOTO) (VIDEO)

Dosad je učestvovao na više od 20 takmičenja sa kojih je "pokupio" više od 30 diploma.

- Nisu mi dosadila takmičenja. Ona su mi podstrek za dalje. U osnovnoj školi se za njih nisam mnogo spremao. Sad se spremam i trudim se da izvučem što bolji rezultat. Osvajao sam i prva i druga i treća mesta. Bilo je i pohvala. Bilo je i neuspeha. Doduše, jedini rezultat sa kojim nisam zadovoljan jeste okružno takmičenje iz matematike u osmom razredu. Imao sam samo pet poena a na opštinskom maksimum. Geometrija mi je slabija strana, i tu sam se "pogubio" - iskren je Jovan Stević.

Za razliku od većine đaka kojima je neophodno višesatno učenje, njemu je za savladavanje gradiva neophodno samo da prati na času.

- Učim samo 15 do 20 minuta. Koliko mi je potrebno da pročitam lekciju. U suštini, važno mi je da pratim na času.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

UPOZNAJTE UROŠA, SRPSKOG GENIJA: Ima samo 9 godina, i umesto da se igra, radi nešto NEVEROVATNO (FOTO)

Voleo bi da učestvuje u nekom kvizu, i samo čeka da napuni 16 godina da bi se prijavi za Slagalicu. Nije od onih talenata koji po svaku cenu žele da napuste našu zemlju. Šta više, nebitno mu je da li će da ostane ili ode, želi samo da nađe svoju sreću.

- A to je da imam porodicu, ženu, decu i novca za prosečan život - skroman je Jovan.

Za sve što je postigao u životu zahvalan je majci Snežani, koja ga je sama podigla. Oca ne zna. Iako je gladovao, potucao se, ne žali ni za čim u životu, a ako toga i ima ne želi da priča o tome pred kamerama. 

Jedino što bi voleo da ima, a što nam je jedva otkrio, jesu bicikl i fudbalska lopta.

Svi koji žele da pomognu Jovanu Steviću, to mogu učiniti slanjem pošiljke na adresu: Snežana Mijailović, Ljubićki kej 2, stan 18 ili uplatiom na račun Snežane Mijailović, Komercijalna banka: 205-9011006484667-69.

Pogledajte video:

(Lj. Račić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nenad

    13. jul 2016 | 19:41

    konacno nesto pametno da procitam...

  • N. S

    13. jul 2016 | 22:06

    Takvo pametno i skromno dete treba da finansira vlada, i sve da mu obezbedi. Sramota je i greh da on sa toliko godina brine o svojoj budućnosti i o sutrašnjem danu. Treba ga podržati, dati mu stan, i pokazati da je državi stalo do njega i. do sve takve dece. Kad odu odavde, jer je to sasvim narmalno da unovče svoju pamet i znanje, onda se svi sete da je sa ovih prostora. Dosta su se podržavali DEMBELANI, RED je već jednom da, se okrenemo vrednoći i pameti i naravno ZASLUGAMA. Na potezu je vlada i njen predsednik.

  • Milena

    13. jul 2016 | 21:40

    O zivote!!!.Za ovako nesto nema ni jednog komentara,a za gluposti i po nekokiko stotina.Ne znam sta da kazem,decku zelim svenajlepse u zivotu o neka ga dragi Bog cuva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA