NIŠU PREKO POTREBNE ZANATLIJE: Niko neće da bude keramičar, krojač, ni električar

Najveće interesovanje bilo je za gimnazije, Medicinsku školu, Ekonomsku i Pravno-poslovnu školu, a na evidenciji niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje nalazi se više hiljada osoba sa diplomom neke od ovih škola

  • 13

Najveći broj mesta u niškim srednjim školama, posle prvog upisnog kruga, ostao je za zanate koji su potrebni privredi i sa kojima se može lako doći do posla.

NASLOVNE STRANE SUTRAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za 6. jul 2016.

Najviše mesta ima u školama koje nude zanimanja mehaničara, keramičara i krojača.

Najveće interesovanje bilo je za gimnazije, Medicinsku školu, Ekonomsku i Pravno-poslovnu školu, a na evidenciji niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje nalazi se više hiljada osoba sa diplomom neke od ovih škola.

"OPENS YOUTH FAIR“: Počeo peti regionalni sajam omladinskog turizma (FOTO)

Podaci Školske uprave u Nišu govore da je u odeljenje za mehaničara gaso-pneumoenergetskih postrojenja u Mašinskoj školi "15. maj" raspoređen samo jedan učenik, dok su u toj školi tri učenika raspoređena za operatera mašinske obrade.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Samo tri učenika opredelila su se za zanimanje 'keramičar, teracer, pećar' ovdašnje Građevinske škole, a planom upisa predviđeno je da odeljenje ima 15 učenika - rekla je za Betu savetnica u Školskoj upravi Niš Marija Ćirić.

JEDINSTVENA AKCIJA U SMEDEREVU: Grad poklanja auto-sedišta novorođenim bebama (FOTO)

Prema njenim rečima, veoma slabo interesovanje učenika bilo je i za zanimanje modni krojač, iako poslodavci u Nišu traže radnike te struke.

- Za modnog krojača opredelilo se osam učenika, a Škola mode i lepote je upisivala 30 učenika na tom obrazovnom profilu - izjavila je Ćirić.

KUPCI, OPREZ: Ovo je LAŽNA nagradna igra!

Maturantima nije bilo zanimljivo ni zanimanje električar, iako je Elektrotehnička škola "Nikola Tesla" već potpisala ugovore sa poznatim firmama "Džonson Elektrik", Elektroprivreda Srbije i LMB soft, da učenici tog smera u drugoj i trećoj godini praksu obavljaju u njihovim pogonima.

Foto: Tanjug/ Dusan Mitic Foto: Tanjug/ Dusan Mitic

"BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN": Evo šta stvarno znači ova čestitka!

- Za smer električara raspoređena su 18 učenika, a planiran je upis njih 30 - kazala je Ćirić i dodal da će posle drugog upisnog roka biti poznata sudbina onih odeljenja za koje se nije prijavilo više od 50 odsto planiranih učenika.

VOJSKA SRBIJE DIGLA MIGOVE 29: Naši lovci ispratili izraelski avion koji je primio DOJAVU O BOMBI!

Kako je navela, Ministarstvo prosvete može da donese odluku da ta odeljenja ipak ostanu uprkos malom broju đaka, a može da donese odluku o gašenju.

- U tom slučaju učenicima se nudi školovanje na drugom obrazovnom profilu u školi u kojoj su raspoređeni - objasnila je Ćirić.

Foto: Tanjug/Nenad Milošević Foto: Tanjug/Nenad Milošević

"MISLIM DA MOJU ĆERKU DROGIRAJU": Stravični vapaj oca IVANE VEMIĆ (15), koja je ponovo nestala (FOTO)

Završni ispit u školama na području Nišavskog upravnog okruga položilo je 3.458 osmaka, a samo četiri učenika imala su maksimalan broj bodova na sva tri testa.

Od ukupnog broja osmaka njih 97 imalo je na kraju završnog ispita manje od 50 bodova, tako da su mogli da konkurišu samo za trogodišnja zanimanja.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bratislav iz Krusevca

    5. jul 2016 | 23:44

    Deco,postanite KERAMIČARI. Par godina u struci pa pravac MINISTARSTVO ODBRANE.

  • Hnjo

    6. jul 2016 | 00:09

    Svi bi da budu neki menadžeri, advokati a ne shvataju da se od zanata živi. Nažalost sudbina je takva da ne možemo svi biti advkati i sudije, kakav bi to svet bio, uvek će biti potrebni ljudi koji će se baviti poslovima od kojih ova deca beže. Naravno, svaki roditelj želi da mu dete bude vunderkind, ali nisu svi rođeni za to. Što pre obe strane to shvate, to bolje.

  • Pera Kojot # 1

    6. jul 2016 | 07:41

    Svi bre ocu u kancelariju! Ko ce bude raditi klonjovod bre!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA