VOZAČI, OPREZ: Ako ovuda idete na letovanje i napravite prekršaj, platićete 400 EVRA!

U početku će 17 policajaca biti opremljeno sa ovim mini-kamerama koje neprekidno mogu snimati čest časova, a službena lica neće moći da izbrišu snimak

  • 1

Saobraćajni policajci u Makedoniji sa mini-kamerama postavljenim iza uveta ili na ramenu svojih uniformi će "loviti" vozače na auto-putevima koji su napravili saobraćajni prekršaj.

MOST ŽELJA POSTAO MOST OPASNOSTI: Čuvajte se ako prolazite ovuda na Ohridu! (FOTO)

U početku će 17 policajaca biti opremljeno sa ovim mini-kamerama koje neprekidno mogu snimati čest časova, a službena lica neće moći da izbrišu snimak.

Sa ovim pilot projektom, koji je podržalo Odelenje za pravdu SAD u Makedoniji i MUP Makedonije, policija će pokušati da vrati poverenje građana u službena lica.

Snimljeni video materijal će služiti kao dokaz pri eventualnoj žalbi vozača koji je napravio prekršaj, ali će i unutrašnja kontrola MUP na osnovu snimljenog materijala moći da utvrdi da li je saobraćajac postupio prema svojim ovlašćenjima i da li je vozaču napisao zasluženu kaznu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Oprema vredna 65.000 evra je donacija američke vlade, a njihov prestavnik u Makedoniji, ambasador Džes Bejli smatra da će sa instaliranjem ovog sistema donekle biti iskorenjena korupcija policijskih službenika koji su najčešće podložni primanju mita.

Inače, Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja u Makedoniji, kaznu od 400 evra u denarskoj protivrednosti moraće da plate vozači koji se u naseljenom mestu kreću duplo brže od dozvoljenih 50 kilometara na sat, ili preko 130 kilometara na auto-putu.

Nešto manja kazna od 300 evra se naplaćuje vozačima koji u naseljenom mestu voze brzinom od 30 do 50 kilometara na sat iznad dozvoljene brzine. Ako se u krvi vozača nađe preko 2 promila alkohola biće zadržani u policijskoj stanici, dobiće zabranu vožnje, a moraće i da plati kaznu od 400 evra.

(D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nišlija

    9. jul 2016 | 20:27

    Idemo kroz Bugarsku u Grčku. Jeftinije je platiti vinjetu nego zeleni karton i putarine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA