SRUŠEN SPOMENIK SVETOM NIKOLAJU VELIMIROVIĆU: Radili bageri u centru Šimanovaca!

Spomenik je srušen uz prisustvo tridesetak specijalaca u punoj opremi i više inspektora

  • 36

Spomenik vladiki SPC Nikolaju Velimiroviću, koji je u centru sela Šimanovci bio podignut na ličnu inicijativu jednog meštanina, srušen je bagerima uz policijsko obezbeđenje.

VLADIKA NIKOLAJ VELIMIROVIĆ PREDVIDEO REHABILITACIJU MIHAILOVIĆA: Evo šta piše u njegovoj Besedi o Draži

Očevici su agenciji Beta ispričali da je spomenik srušen uz prisustvo tridesetak specijalaca u punoj opremi i više inspektora.

Akcija je organizovana proteklog petka, na dan seoske slave, a policija je bila blokirala raskrsnicu džipovima.

Pretpostavlja se da je spomenik sagrađen bez potrebnih dozvola i mimo procedure.

Vladika Nikolaj je kontroverzna istorijska ličnost. Osnivač je desničarske političke ideologije svetosavskog nacionalizma ("svetosavsko pravoslavlje") i veliki kritičar liberalnih sloboda Zapada i "progresa".

Smatra se duhovnim inspiratorom Ljotićeve fašističke organizacije Zbor i često je kritikovan zbog antisemitskih stavova.

U Drugom svetskom ratu Nemci su Velimirovića stavili u kućni pritvor a potom je odveden u logor Dahau, gde je proveo tri meseca.

Po završetku rata, Velimirović je odlučio da se ne vrati u komunističku Jugoslaviju, već ode u SAD, gde je ostao do svoje smrti 1956.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa91

    25. avgust 2016 | 14:57

    Vladika Nikolaj Velimirovic je svetac, slava mu i milost.

  • Ljiljana

    25. avgust 2016 | 14:43

    Vladika nije kontraverzna istorijska licnost( kao daleko bilo kontraverzni biznismen)vec pravoslavni svetitelj SBETI VLADIKA NILOLAJ

  • Doberman

    25. avgust 2016 | 14:50

    ko mu kriv sto je bio srbijanac i mislio da gay nije ok nego blasfemija, prostitucija greh, pomagao srbima u 3. seobi i brinuo o zbegovima, bio najveci filozof svog vremena... podatak, u sfrj je samo 3% sudija bilo pismeno do 49. god. doduse, ni danas ne vidim neki pomak.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA