≫ 

NOVINE MINISTRA PROSVETE : Roditelji čija deca beže iz škole snosiće posledice

- Ja sam to primenio u svojoj školi i dalo je uspeha. Mora da se postavi pitanje odgovornosti porodice učenika koji beže sa časova - objasnio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Nakon novina čije je uvođenje juče najavio ministar prosvete Mladen Šarčević, roditelji će dobro da razmisle pre nego što sledeći put odluče da dete puste da ne ide u školu i to mu opravdaju. On je naveo primer Poljske u kojoj roditelji čija deca imaju više od 20 neopravdanih izostanaka, moraju da plate kaznu 1.500 evra (184.241 dinar) i upozorio da će i roditelji u Srbiji morati aktivnije da se uključe u školovanje svoje dece da ne bi snosili neke posledice.

- Ja sam u svojoj školi primenio sistem opomena i kao krajnju instancu, isključenje iz škole i to je dalo uspeha. Mora da se postavi pitanje odgovornosti porodice učenika koji beže sa časova - objasnio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

MINISTAR PROSVETE: Roditelji će kontrolisati nastavnike i direktore škola

Među najavljenim novinama je i formiranje nezavisnih roditeljskih tela koja će moći da kontrolišu i ocenjuju nastavnike i direktore uškolama.

Stručnjaci, pa i roditelji, kako pišu beogradski mediji, gledaju sa odobravanjem na nove odluke ministra.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Ukoliko dete beži iz škole, a roditelji to ne znaju, posle određenog broja neopravdanih časova škola treba da ih pozove, ako treba, da uključi i socijalne službe da se vidi da li postoji neki problem i da se na taj način pomogne. Moramo svi da radimo zajedno, i nastavnici i roditelji i socijalne službe, svi. Što se tiče ocenjivanja nastavnika, o tome bi trebalo još razmisliti. Kako ću ja ili neko ko se ne razume u materiju da ocenjuje profesora matematike ili fizike? Ne bih volela da nastavnici ocenjuju naše roditeljstvo, pa tako smatram da nismo ni mi kompetentni njih da ocenjujemo - kaže Dragana Soćanin iz udruženja Roditelj.

POČINJE NOVA ŠKOLSKA GODINA: Oko 900.000 učenika će danas sesti u školske klupe

Foto: mc.rs Foto: mc.rs

Profesor i poredsednik prosvetnog sindikata Nezavisnost Tomislav Živanović smatra da učenje dece da ne beže sa časova nije samo obaveza roditelja.

Šarčević: Prosvetarima će zakinuti novac biti isplaćen narednih dana

- Dugačak je proces vraćanja poverenja u srpsko školstvo. Prvo smo dozvolili da se ta deca ponašaju svakako, da beže i ne poštuju školu, a sada iz te nemoći da ih sačuvamo - odlučili smo da kažnjavamo roditelje za naše greške! - kaže Živanović.

Printskrin: Youtube/Televizija Šabac Printskrin: Youtube/Televizija Šabac

Kao kontraproduktivno kažnjavanje roditelja vidi i sociolog Ratko Božović.

- Represijom, a kamoli novčanim kažnjavanjem se ne rešava ništa! Roditelji rade po ceo dan jer su i ovako siromašni, pokušavaju dazarade za život. oni i ne znaju da im deca beže iz škole, normalno je da se to krije u tim godinama. jeste li vi nekad pobegli iz škole? Ko nije nikad pobegao s anekog časa?! Škola i roditelji trebada sarađuju zbog dobrobiti deteta, a ne da se međusobno optužuju i ocenjuju! - tvrdi Božović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dred

    1. septembar 2016 | 09:12

    Ma sve vi lepo smislite...zakone..kazne po evropskim nivoima...ali zato plate ostaju na nivou Srbije....more mars!!!!

  • Marina

    1. septembar 2016 | 09:14

    Eto imali smo primer da se dete obesilo sto nije mogao u skoju, izostajao je jer nije imao za kartu, sada koliko jos takve dece ima? Deca koja ce izostajati ni kriva ni duzna a skola ce im jos lupiti kaznu od 1500 jer ne dolaze! Drugo zasto su roditelji krivi ako su klincu teski dripci? Koliko god se trudio da ih vaspitas i otupis o pricanju sta treba sta ne treba njih drustvo promeni!

  • Brks

    1. septembar 2016 | 09:15

    Jel on mozda iz svicarske

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA