≫ 

ILIJA JE JEDAN OD NAJBOLJIH TAJNIH SPECIJALACA NA SVETU: Ide tamo gde NIKO NE SME (FOTO)

Često je u Gazi i Palestini bio u obezbeđenju bivših predsednika SAD i Britanije, Džimi Kartera i Tonija Blera, predsednika UN, Ban Ki Muna, Havijara Solane, Karla Bilda, predsednika Palestine Abu Mazena...

  • 21

Počeo je kao vratar u skopskim kafićima i kockarnicama, a dogurao do šefa instruktora prestižne izraelske Akademije za zaštitu VIP ličnosti i protivterorizam (Internacional Security Academy - ISA ). Prošao je obuku za specijalce u SAD i Britaniji, u Izraelu ga veoma cene, a poštuju ga i Arapi jer je na palestinskoj teritoriji obučavao elitnu Abasovu predsedničku gardu. Tako bi se ukratko mogla opisati burna biografija Ilije Ilieva (44), rođenog Skopljanca, Makedonca, koji je svoj život posvetio veoma opasnoj profesiji - zaštiti života drugih ljudi.

Svi su mislili da je u zatvoru, a onda je "pao" zbog kriminala. Kada su policajci shvatili KOGA su uhapsili, nastala je POMETNJA (FOTO)

Uporedo sa radom na obezbeđenju skopskih kafića, diskoteka i kockarnica, a potom i kao telohranitelj viđenijih ličnosti u Makedoniji, Ilija je marljivo učio. Završio je Mašinski fakultet, oženio se, dobio decu, ali je oduvek želeo i više i bolje. Sebe nije zamišljao kao običnog porodičnog čoveka, inžinjera koji glatko izbrijan i doteran svako jutro odlazi na posao. Njemu je trebalo nešto atraktivnije, opasnije, žešće.

Život telohranitelja je zavoleo još dok se školovao u Skoplju, a uz puno mukotrpnog rada, odricanja, znoja i krvi, i niz obuka u kampovima tajnih službi za specijalce u SAD i Britaniji, popeo se na sam vrh ove profesije. Postao je šef instruktora i prvi stranac jedne od najboljih u svetu Agencija za zaštitu VIP ličnosti i protivterorizam, izraelske ISA.

Danas živi u Herzeliji, bazi nadomak Tel Aviva, gde je sedište ISA Akademije, a instruktori su uglavnom sve sami bivši članovi Mosada, Shabaka i Sih Bet izraelske bezbednosne agencije.

Foto: D. Joksić Foto: D. Joksić

Zbog stručnosti, sposobnosti i političke neopredeljenosti, Ilija uživa veliko poverenje i poštovanje kod Izraelaca. Smatraju ga jednim od najboljih telohranitelja koji živi i radi u pojasu Gaze. Zato su ga angažovali da obučava i elitnu gardu palestinskog predsednika Mahmuda Abasa u visokorizičnom pojasu Gaze, koja je u sukobu sa teroristima Hamasa.

- Pošto nisam Izraelac, a pri tom imam znanje i titulu koju imam, a znam hebrejski i arapski jezik, politički je bilo najkorektnije da se ja prihvatim tog posla. Budući da je pojas Gaze pod kontrolom Hamasa, a Abasovi telohranitelji praktično rade tajno, nenaoružani su i ne kontaktiraju ni sa kim, utoliko je bio veći izazov da ih u takvim uslovima osposobim za efikasnu zaštitu predsednika, visokih ličnosti koje dolaze u zvanične posete pojasu Gaze i predstavnika međunarodnih organizacija koje tamo rade. U početku je bilo nepoverenja, ali je vremenom sve leglo na svoje mesto kada su shvatili da sam surovi profesionalac, bez ideoloških i političkih predrasuda, veli Ilija.

Foto: securityacademy.com.mk Foto: securityacademy.com.mk

Ovaj Makedonac, koji je bio i na drugoj strani mača - kod Palestinaca, napominje da su i Arapi, kao i Izraelci, odlični borci, zahvalni za rad i obuku, jer baš kao i Balkanci, u sebi nose taj impuls i instinkt za samoodržanje.

Kada ovo kaže čovek koji je u dosadašnjoj karijeri sa ISA timovima obučavao FBI agente, američke SWAT timove, Secret Service, koji čuva i američkog predsednika, pripadnike Blekvotera - najveće svetske agencije za usluge obezbeđenja, valja mu verovati.

Foto: securityacademy.com.mk Foto: securityacademy.com.mk

Osim što radi kao šef instruktora u izraelskoj ISA Akademiji, Iliju angažuju i kada dolaze visoke ličnosti. Specijalnost mu je pojas Gaza koju, veli, poznaje kao rođeno Skoplje. Puno puta je u Gazi i Palestini bio u obezbeđenju bivših predsednika SAD i Britanije, Džimi Kartera i Tonija Blera, predsednika UN, Ban Ki Muna, Havijara Solane, Karla Bilda, predsednika Palestine Abu Mazena...

Često je stavljao glavu u torbu, a na to Ilija kaže: "Sve je to deo našeg posla, koliko god on bio opasan", i dodaje da je "samo psihofizički spremna i stabilna osoba spremna da ga radi".

Foto: D. Joksić Foto: D. Joksić

Iliji u poslu pomaže i znanje izraelske borilačke veštine krav mage, koju su razvili i usavršili stručnjaci Mosada.

- Ta veština se brzo uči, lako primenjuje, agresivna je, borbena i smrtonosna, objašnjava Ilija, koji je majstor ove borilačke veštine.

Foto: securityacademy.com.mk Foto: securityacademy.com.mk

On nam je otkrio i nekoliko stvari kojih se obavezno pridržava dok obezbeđuje VIP ličnosti. Tada ne jede hranu, ako je sam nije pripremio, niti pije bilo kavu tečnost.

- Ako neko želi da me onesposobi, najlakše je da to učini baš preko hrane ili pića. Zato se i pridržavamo pravila da ništa ne uzimamo sa strane, kaže Ilija.

Foto: securityacademy.com.mk Foto: securityacademy.com.mk

On je i vlasnik Akademije za protivterorizam i VIP zaštitu koja se nalazi u Skoplju. Na njoj obučava internacionalnu ekipu, a mnogi njegovi učenici danas rade širom sveta. Održava i specijalizovane seminare u Srbiji, u Kuli.

- Ne može svako biti dobar telohranitelj. Polaznici moraju savladati mnoge veštine i očeličiti se za teške zadatke. Naša obuka obuhvata treninge na poligonima, upadne tehnike, odbijanje napada, eliminisanje atentatora, rešavanje talačkih situacija i još mnogo toga. Telohranitelj mora biti fizički spreman, psihički stabilan, da poznaje borilačke veštine, tehnike oružane borbe, sve defanzivne i ofanzivne taktike, vožnju automobila i obavezno prvu pomoć. Više od 99 posto obuke je praksa, a sve što se uči, uči se kroz praksu. To je osnovno što treba telohranitelju. Važno je delovati, a ne teoretizirati, objašnjava Iliev.

Foto: securityacademy.com.mk Foto: securityacademy.com.mk

Obuku na Akademiji kod Ilije prošli su timovi Sword Security, koji obezbeđuju naftne platforme u Nigeriji, pripadnici SAS, telohranitelji iz brojnih zemalja Evrope i Afrike, kao i pripadnici specijalnih službi vojske i policije iz regiona. Njegova Akademija je zadužena za obuku kadra Ujedinjenih nacija, Evropske unije, OEBS, a on je obučavao i "gorile" poznatih srpskih biznismena i ljudi sa estrade, ali radi njihove bezbednosti nije hteo da otkrije njihov identitet.

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA