≫ 

Bosanski muslimani odlučuju ko će biti novi američki predsednik?!

Bosanski muslimani u Misuriju mogli bi da budu ključni faktor na izborima u SAD

  • 31

Između 50.000 i 70.000 bosanskih muslimana žive u Misuriju, a od njih se očekuje da izađu na izbore ove jeseni u rekordnom broju što i te kako može da utiče na izbor sledećeg predsednika SAD odnosno da izvagaju fotelju ili Donaldu Trampu ili Hilari Klinton, piše najugledniji britanski list Gardijan.

Mirhada Jašarević bila je dete kada su ona i njena porodica postale izbeglice tokom rata u Bosni devedesetih godina.

- Mislim da je ovo verovatno jedan od najvažnijih izbora. Došla sam ovde kao što sirijske izbeglice dolaze. Na isti način. Bez namere da boli nikoga. Samo da bi dobili šansu za život . I to je ono što čini Ameriku velikom a osećam kako Donald Tramp to ne razume - kaže Mirhada Jašarević.

TRAMP PRVI PUT PRESTIGAO KLINTONOVU: Na pomolu iznenađenje, Hilari gubi podršku?!

Od bosankih muslimana u Misuriju očekuje se da u rekordnom broju izađu na birališta u novembru ove godine.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Nedavne ankete su pokazale da su Klintonova i Tramp praktično izjednačeni u ovoj izuzetno važnoj državi koja može biti presudna za pobedu, međutim, sada su se svrstali na stranu Klintonove zbog Trampove antiizbegličke i antimuslimanske politike.

Naime, u Americi se predsednik bira tako što se sabiraju izborni glasovi iz svake države. U većini država, uključujući Misuri, kandidat dobija sve izborne glasove u državi u kojoj osvoji većinu.

TRAMP I HILARI SE STRASNO LJUBE: Elenin crtež izazvao haos na internetu (FOTO)

Ako oni glasaju protiv Trampa zbog ovih razloga, 2016. bi mogla biti godina kada ćemo prvi put videti "Bosansko glasanje" u Misuriju, a to bi Trampa koštalo 10 izbornih glasova koliko nosi ova država, zaključuje "Guardian".

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Znam za činjenicu da će veliki broj ljudi izaći na glasanje - kaže Nedim Ramić, bosanski američki advokat u Sent Luisu.

Sve države nose zajedno ukupno 538 izbornih glasova, za pobedu je potrebno 270.

HILARI KLINTON ZA MESEC DANA skupila čak 143 miliona dolara za kampanju! Evo kako (VIDEO)

To znači da, ako Bosanci donesu Klintonovoj 10 izbornih glasova u Misuriju, a kako stručnjaci tvrdi da je to itekako moguće, onda bi upravo oni mogli biti faktor koji će odlučiti izbore.

(Telegraf.rs / Izvor: theguardian.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA