NEIZLEČIVA BOLEST STIŽE U SRBIJU! Preti nam vrsta tuberkuloze otporna na sve poznate lekove

Naše komšije, Rumuni, trenutno se muče sa tom bolešću jer imaju najveći broj obolelih u celoj Evropskoj uniji

  • 10

Vrsta tuberkuloze na koju ne deluje nijedan poznati lek u svetu stiže u Srbiju, navodi Alo!

Đorđe je pre 16 godina napustio Srbiju i postao uspešan u "belom svetu" ali ono što je uradio za svoje zemljake nateraće vam suze na oči!

Naše komšije, Rumuni, trenutno se muče sa tom bolešću jer imaju najveći broj obolelih u celoj Evropskoj uniji, navodi britanski "Gardijan" a prenosi ovaj beogradski medij.

Njihovi reporteri su pre tri dana posetili obolele u Rumuniji i zabeležili njihove sudbine. kako je rumunska granica tek 14 kilometara udaljena od Vršca, pretnja po Srbiju je veoma realna.

Ovaj električni bicikl se proizvodi u Srbiji i proglašen je NAJLEPŠIM NA SVETU! (FOTO)

Dr Tatjana Radosavljević, pulmolog, rekla je:

- U pitanju je smrtonosna bolest koja ubija isto kao kada nisu postojali lekovi za običnu tuberkulozu. Posebno zbog toga što se radi o takozvanoj kapljičnoj infeciji, odnosno, bacil sa zaražene osobe na zdravu može da se prenese tokom razgovora. Tuberkuloza, pa i ovaj tip koji se naziva ekstremno rezistentna plućna tuberkuloza, na nju ne deluje nijedan poznati lek na svetu. To je takva bolest, da može da prođe i nekoliko meseci, a da inficirana osoba ne zna da u sebi nosi bacil, nema nikakve simptome, i normalno živi i meša se sa drugim ljudima. Takođe, ne razlikuju se simptomi koji se javljaju kod obične tuberkuloze i one koja je sada u Rumuniji. To su umor, malaksalost, gubitak na težini, znojenje, kašalj, iskašljavanje, a u ispljuvku može da bude i krvi - upozorava doktorka.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

TERALI SU ME DA JEDEM IZ KANTE, DEČAK JE POKUŠAO DA ME SILUJE: Evo šta naša deca svakodnevno doživljavaju u školama! (VIDEO)

Dijagnoza se, kako ona kaže, uspostavlja snimanjem pluća, direktnim pregledom ispljuvka i takozvanim zasejavanjem kulture.

- Šest nedelja treba da prođe dok se ne izoluje bacil tuberkuloze. Potom još dva meseca za testiranje. Tako da tek posle četiri, pet meseci može da se utvrdi tačna dijagnoza - objašnjava dr Radosavljević za Alo.

Ova vrsta tuberkuloze nastala je u zatvorima i mentalnim institucijama. Nastala je od osoba koje su započele lečenje od tuberkuloze i nikada ga nisu završile, a kasnije su boravile u kolektivu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tuga

    8. septembar 2016 | 00:34

    4,5 meseci za UTRVRĐIVANJE dijagnoze??

  • Lale 11

    8. septembar 2016 | 01:57

    A,da. Pozdravite tu "doktoricu" i recite joj da ne čita iz knjiga izdatih 1846 godine,i neka nadje bolji fakultet da nauči nešto o tuberkulozi. Tuberkulozu leče mnogo ozbiljniji doktori od nje i ne pojavljuju se u medijima.

  • Maka

    8. septembar 2016 | 08:52

    Ako je stvarno istina ovo sto kazu, da li mislite da je nastala prirodnim putem?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA