≫ 

Počeli "Dani Srpske u Srbiji": Milorad Dodik otvorio manifestaciju (FOTO)

Govoreći o referendumo predsednik Dodik je još jednom pozvao građane Srpske da izađu na referendum i da je to njihovo pravo koje im niko ne može osporiti

  • 17

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, večeras je u velikoj dvorani Sava centra u Beogradu, u prisustvu visokih zvaničnika Srbije i Republike Srpske, svečano otvorio manifestaciju “Dani Srpske u Srbiji”.

TEŠKA NESREĆA U BANJALUCI: Sudarili se automobil i motocikl, povređena dva dečaka!

Svečanosti su prisustvovali i premijerka Srpske Željka Cvijanović, patrijarh srpski Irinej i pojedini srpski zvaničnici.

Obraćajući se posetiocima svečanosti, Dodik je istakao da RS vidi Srbiju kao svoju maticu i da ima poseban emotivni značaj prema njoj.

OBRAČUN POLICIJE I PODZEMLJA KAO 90-ih: Otvorenom vatrom na momke u plavom, pa u beg

- Mi volimo Srbiju i želimo joj da ide putem napretka. Srbija jeste po prirodi stvari najznačajniji faktor mira i stabilnosti u regionu - rekao je Dodik ističući da su sadašnji odnosi sa rukovodstvom Srbije najbolji do sada, puni dijaloga i razumevanja, čak i kada se stvari ne gledaju na isti način.

Govoreći o teškim okolnostima nastanka RS, Dodik se zahvalio svim političarima tog vremena predvođenim Radovanom Karadzićem i vonim starešinama predvođenim Ratkom Mladićem što su doprineli njenom stvaranju i odbrani sprskog naroda 1992. godine.

Foto: Tanjug/Milutin Marković Foto: Tanjug/Milutin Marković

Na manifestaciji su prisutni visoki zvaničnici Srpske i Srbije, velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve i brojne ugledne ličnosti javnog i kulturnog života.

LOPOV KRAO AJVAR, a kad je pogledao šta je stvarno u teglama, postao je BOGAT i nestao!

Iako je zvanično otvaranje manifestacije u toku, ona je danas praktično već počela.

Foto: Tanjug/Milutin Marković Foto: Tanjug/Milutin Marković

"NE ZABORAVITE SVOJE MUČENIKE, ONI NISU POVOD ZA OSVETU" Vartolomej i Irinej služili liturgiju stadalima u logoru Jasenovac (FOTO)

- Mi verujemo da ko god je učinio zločine treba da odgovara -  rekao je Dodik napominjući da pravda još nije dostignuta kada su u pitanju srpske žrtve koje još čekaju pravdu.

Ističući da RS brani Dejtonski sporazum koji je napisan, a ne onaj koji se tumači, premijer RS je rekao da se primena Dejrtonsko sporazuma napada sa očiglednom namerom da se već iduće godine opet napravi farsa pred Ustavnim sudom BIH kojim bi se ukinuo nazov RS.

Foto: Tanjug/Milutin Marković Foto: Tanjug/Milutin Marković

- Tada bi RS izgubila smisao, a mi bi tamo počeli da se delimo oko toga šta treba da uradimo. Obesmišlajvanje dana Republike i njenog naziva sigurno je udarac na same temelje naše slobode i u tom pogledu treba razumeti našu borbu -  rekao je Dodik i pozvao sve građane da izađu na referendum 25. septembra.

Prema njegovim rečima, referendum nije secesija, već želja da se pokaže nameru da se želi da se slavi 9. januar.

Foto: Tanjug/Milutin Marković Foto: Tanjug/Milutin Marković

Obraćajući se posetiocima, patrijarh je najpre preneo pozdrave i blagoslov Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja sa kojim je danas bio u Jasenovcu na obeležavanju.

Osvrćući se na predstojeći referendum, Patrijarh je podržao zalaganje RS da 9. januar proglasi za svoj Dan, napominjući da "ona i njen narod znaju šta je za njih najbolje".

Patrijarh je poručio da narodi iz RS i Srbije nisu samo prijatelji, veću kako je rekao jedan narod i da treba da imaju bratski odnos.

Foto: Tanjug/Milutin Marković Foto: Tanjug/Milutin Marković

Svečanosti su prisustvivali i ambasador Kine, ministar u vladi Srbije Alrksandar Vulin.

Manifestacija "Dani srpske u Srbiji" koja se održava četvrtu godinu za redom, tajaće do 16. septembra.

Foto: Tanjug/Milutin Marković Foto: Tanjug/Milutin Marković

Tokom cele naredne sedmice planirano je turističko predstavljanje RS, kao filmska i kulturna dešanja u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Subotici, Pančevu, Zrenjaninu i drugim gradovima Srbije.

(Telegraf.rs / rtrs.tv)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    11. septembar 2016 | 00:12

    Dokle vise ovi paraziti sto nas zovu Srbijanci da nas jasu i filozofiraju? Imaju vece plate a mi da im dajemo pare samo. Svi imaju duplo i tamo i po Beogradu nekretnine.

  • ??

    11. septembar 2016 | 11:17

    Cim se dodik zahvaljuje Mladicu kojem se sudi za ratni zlocin i Karadzicu, ratnom zlocincu koji je dobio 40 ( cetrdeset) godina zatvora, svakome je jasno na kakvim je temeljima izgradjen taj entitet u BiH.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA