Asanž će ipak ODGOVARATI švedskim vlastima ali to će uraditi u svom diplomatskom SKROVIŠTU

Dva švedska zvaničnika - Ingrid Isgren i Sesilija Redel su ovlašćene da budu prisutni tokom postupka

  • 0

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž odgovararaće na pitanja koja je sastavila švedska vlada 17. oktobra u ambasadi Ekvadora u Londonu, saopštila je danas ekvadorska vlada.

DA LI JE ASANŽ PUTINOV IGRAČ? Rusija profitira svaki put kad Vikiliks nešto objavi!

Ekvadorske vlasti su saopštile da bi sudski procesi protiv Asanža mogli da počnu 17. oktobra, kao i da odgovaranje na pitanja koja je dostavila švedska vlada ne moraju nužno biti istog dana, prenosi AFP.

Ekvadorski tužilac Vilson Toainga je zadužen za uzimanje izjave od Asanža.

"Toainga će uzeti izjavu na osnovu spiska pitanja koji je sastavilo švedsko Ministarstvo pravde", navodi se iz kancelarije tužioca i dodaje da će on biti zadužen i za eventualno "uzimanje uzorka telesnih tečnosti Asanža".

Dva švedska zvaničnika - Ingrid Isgren i Sesilija Redel su ovlašćene da budu prisutni tokom postupka.

Australijanac je zatvoren u ambasadi od juna 2012. godine, kako bi bio izbegao izručenje Svedskoj koja traži njegovo izručenja kako bi se suočio sa optužbom za silovanje.

Asanž (45) koji negira optužbe za silovanje izjavio je da strahuje da će ga Švedska predati vlastima SAD-a kako bi se suočio sa njihovim optužbama za obelodanjivanje vojnih i diplomatskih dokkumenata.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA