Uhapšene ruske novinare na Kosovu danas izvode pred sud, pa ih deportuju u Srbiju!

Novinari ruskog "Njuz fronta“ Oksana Sazonova i Sergej Belous, koji su u četvrtak uveče oko 19 časova uhapšeni na Kosovu i Metohiji, biće deportovani u Srbiju

  • 6

Novinari ruskog "Njuz fronta" Oksana Sazonova i Sergej Belous, koji su sinoć oko 19 časova uhapšeni na Kosovu i Metohiji, biće deportovani u Srbiju, saopštio je na svom profilu na Fejsbuku rukovodilac "Njuz fronta" Konstantin Knirik.

- Informativni talas prisilio je "kosovske vlasti" i njihove supervizore da donesu odluku o deportaciji. Prema mojim informacijama oni će uskoro biti deportovani u Srbiju, a tamo će već sve biti dobro - napisao je Knirik na svojoj Fejsbuk stranici.

Optužen je za ŠIRENJE RASNE MRŽNJE I TERORIZMA, a bio je na predstavljanju komandanta Kfora!

Oksana Sazonova i Sergej Belous boravili su na Kosovu i Metohiji kako bi organizovali posetu Rusiji za decu sa Kosova i Metohije. Usput su snimali i pravoslavne manastire radi budućeg dokumentarnog filma o Kosovu i Metohiji.

- Novinare su optužili za nelegalan boravak na Kosovu, konfiskovali im fotografsku opremu. Ne dozvoljavaju im kontakt sa bliskim osobama niti sa predstavnicima diplomatske misije Rusije u Srbiji - napisao je Knirik.

- Izgleda da su se kosovske vlasti na kraju setile da je njihova teritorija enklava zapadne demokratije, pa su joj dali pravo na telefonski poziv - dodaje on.

- Oksana i Sergej su u pritvoru u Prištini. Njima se na teret stavlja ilegalan prelazak granice, mada su oni prešli administrativnu liniju bez viza i bez ikakvih problema preko legalnog prelaza, a ne ilegalnim putevima. Mi smo već angažovali advokata, a u ovaj slučaj su uključene i diplomate - kaže Knirik.

Printskrin: Youtube/Iv Petrovic SerbianSpecialForces Printskrin: Youtube/Iv Petrovic SerbianSpecialForces

Novinari dobijaju svoj trg u Beogradu

Prema njegovima rečima, verovatno će novinari danas biti izvedeni pred sud, koji će im izreći novčanu kaznu u iznosu od 2.500 evra i deportovaće ih u centralnu Srbiju.

- Uglavnom su im postavljali pitanja o tome šta su snimali i zašto. Obrisali su sve materijale koje su oni uspeli da snime tih dana. Trebalo bi reći da je njihov cilj posete bio susret sa ugroženom srpskom porodicom na Kosovu i Metohiji jer su novinari planirali da pozovu njihovu decu da posete Rusiju. A osim toga, Sazonova i Belous su pripremali i materijal za film o pravoslavim svetinjama - dodaje on.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvonkec

    16. septembar 2016 | 11:31

    Kako ih deportuju u Srbiju.....zar Kosovo nije Srbija?

  • Marko

    17. septembar 2016 | 00:07

    Neigrajte se Albanci,ameri vas neće braniti od Ruskih bombardera.

  • OBILIC

    16. septembar 2016 | 22:06

    Aha znaci nesto se menja polako sve ce doci na svoje mesto

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA