KNJIGE SE VIŠE NEĆE RAZLIKOVATI OD ŠKOLE DO ŠKOLE: Uskoro Zakon o zavodu za udžbenike!

Predstavnici jedinog državnog izdavača najavljuju da će inicirati i poseban Zakon o zavodu za udžebnike

  • 3

Izdavači knjiga  i ministar prosvete Mladen Šarčević saglasni su da je potrebna revizija Zakona o udžbenicima.

ŠARČEVIĆ: Dualnim obrazovanjem svi dobijaju, ceo sistem zavisi od kompanija

Prekratki rokovi za usklađivanje udžbenika i nastavnih planova, nepostojanje pravilnika o načinu prilagođavanja knjiga i nastavnih materijala đacima sa smetnjama u razvoju aamo su neke od zamerki na postojeću regulativu koju su predočili izdavači ministru Šarčeviću.

Predstavnici jedinog državnog izdavača najavljuju da će inicirati i poseban Zakon o zavodu za udžbenike.

- Ključno je da taj zakon nije doprineo snižavanju cene knjiga, a o kvalitetu ćemo tek da pričamo. Predložio sam da se  razmisli i o nečemu što bi se zvalo zakon o Zavodu ua udžbenike. Detaljan i zvaničan predlog iznećemo kada ministar bude organizovao posebna sastanak na tu temu - najavljuje direktor izdavačkog sektora Zavoda za udžbenike, Milorad Marjanović.

- Nepostojanje pravilnika o načinu prilagođavanja knjiga i nastavnih materijala đacima sa smetnjama u razvoju istaknut je kao jedan od najvažnijih problema - kaže Gordana Knežević Orlić , direktorka izdavačke kuće "Klet".

Iako zakon nalaže taj pravilnik nije urađen, ne zna se procedura - kako, kome i kada deca, roditelji, nastavnici škole šalju zahtev za prilagođavanje udžbenika, a da se samo jedan preradi na Brajevo pismo, potrebno je najmanje šest meseci.  Zahtevi nam stižu i do sada smo ih primili 60 - ilustruje Knežević Orlić.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

- Ministru je predočeno i da je deo novca predviđen za besplatne udžbenike nema niti će udžbenici biti skoro dostupni učenicima.

- Ko je odlučivao o tome treba da snosi odgovornost, kao i za sve manjkavosti usvojenih, a ne promenjenih propisa o udžbenicima. Dosadašnje prosvetne vlasti primoravale su sve izdavače da na prečac izbace radni deo iz udžbenika, smanje broj strana, ukinu radne sveske. Nadamo se da će Šarčevićev budući tim biti mudriji - kaže Knežević Orlić.

Za Ljiljanu Marinković direktorku "Kreativnog centra" ohrabrujuć je nagoveštaj da će se prvi čovek prosvete ubuduće sa izdavačima konsultovati o najvažnijim pitanjima udžbeničke politike.

(Telegraf.rs/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anja

    16. septembar 2016 | 12:38

    Pa normalno, jedan izdavac, eventualno 2. Imas 10 predmeta od 10 izdavaca, pa gde to ima. To je bio najgori moguci potez prosvete.

  • alx

    16. septembar 2016 | 13:54

    NAJZAD , pa hemija firzika ,matematika ,geografija , .... mogu biti isti svake godine , dostampavati samo dodatak i novi upotpunjen udzbenik ko se ne odluci za stari + dodatak. najzad svrsishodna ideja , a onda neka se stampari bore za povoljniju cenu stampe i nema vise uticaja na kvalitet knjige preko predmetnih nastavnika i izdavaca

  • Lula

    16. septembar 2016 | 16:09

    Dosta je bilo-ovo je Drzava a ne vasar,trazi knjige tamo vamo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA