• 3

KNJIGE SE VIŠE NEĆE RAZLIKOVATI OD ŠKOLE DO ŠKOLE: Uskoro Zakon o zavodu za udžbenike!

Predstavnici jedinog državnog izdavača najavljuju da će inicirati i poseban Zakon o zavodu za udžebnike

  • 3

Izdavači knjiga  i ministar prosvete Mladen Šarčević saglasni su da je potrebna revizija Zakona o udžbenicima.
ŠARČEVIĆ: Dualnim obrazovanjem svi dobijaju, ceo sistem zavisi od kompanija

Prekratki rokovi za usklađivanje udžbenika i nastavnih planova, nepostojanje pravilnika o načinu prilagođavanja knjiga i nastavnih materijala đacima sa smetnjama u razvoju aamo su neke od zamerki na postojeću regulativu koju su predočili izdavači ministru Šarčeviću.
Predstavnici jedinog državnog izdavača najavljuju da će inicirati i poseban Zakon o zavodu za udžbenike.
- Ključno je da taj zakon nije doprineo snižavanju cene knjiga, a o kvalitetu ćemo tek da pričamo. Predložio sam da se  razmisli i o nečemu što bi se zvalo zakon o Zavodu ua udžbenike. Detaljan i zvaničan predlog iznećemo kada ministar bude organizovao posebna sastanak na tu temu - najavljuje direktor izdavačkog sektora Zavoda za udžbenike, Milorad Marjanović.
- Nepostojanje pravilnika o načinu prilagođavanja knjiga i nastavnih materijala đacima sa smetnjama u razvoju istaknut je kao jedan od najvažnijih problema - kaže Gordana Knežević Orlić , direktorka izdavačke kuće "Klet".
Iako zakon nalaže taj pravilnik nije urađen, ne zna se procedura - kako, kome i kada deca, roditelji, nastavnici škole šalju zahtev za prilagođavanje udžbenika, a da se samo jedan preradi na Brajevo pismo, potrebno je najmanje šest meseci.  Zahtevi nam stižu i do sada smo ih primili 60 - ilustruje Knežević Orlić.
Foto: Tanjug

Foto: Tanjug


- Ministru je predočeno i da je deo novca predviđen za besplatne udžbenike nema niti će udžbenici biti skoro dostupni učenicima.
- Ko je odlučivao o tome treba da snosi odgovornost, kao i za sve manjkavosti usvojenih, a ne promenjenih propisa o udžbenicima. Dosadašnje prosvetne vlasti primoravale su sve izdavače da na prečac izbace radni deo iz udžbenika, smanje broj strana, ukinu radne sveske. Nadamo se da će Šarčevićev budući tim biti mudriji - kaže Knežević Orlić.
Za Ljiljanu Marinković direktorku "Kreativnog centra" ohrabrujuć je nagoveštaj da će se prvi čovek prosvete ubuduće sa izdavačima konsultovati o najvažnijim pitanjima udžbeničke politike.
(Telegraf.rs/Politika)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lula

    Dosta je bilo-ovo je Drzava a ne vasar,trazi knjige tamo vamo.

  • alx

    NAJZAD , pa hemija firzika ,matematika ,geografija , .... mogu biti isti svake godine , dostampavati samo dodatak i novi upotpunjen udzbenik ko se ne odluci za stari + dodatak. najzad svrsishodna ideja , a onda neka se stampari bore za povoljniju cenu stampe i nema vise uticaja na kvalitet knjige preko predmetnih nastavnika i izdavaca

  • Anja

    Pa normalno, jedan izdavac, eventualno 2. Imas 10 predmeta od 10 izdavaca, pa gde to ima. To je bio najgori moguci potez prosvete.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima