• 12

Biber o EUgoslaviji: "EU nema svog Miloševića, još..."

Prvo, EU nema svog Miloševica (još). Bez takve osobe ili partije koja koristi nacionalizam i eskalirane odnose postoji manja mogućnost za dezintegraciju

  • 12

Profesor studija jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu, Florijan Biber izjavio je, komentarišući tekst “Politika” i pojam “EUgoslavija” koji se koristi već neko vreme, da pojam “EUgoslavija” znači da EU prolazi kroz sličan proces kao Jugoslavija.
Dobrodošli u EUgoslaviju

Biber navodi da to predstavlja “stvaranje unutrašnjih grupa zemalja (ili republika) sa razlicitim interesima, malo toga zajedničkog u politici, nedostatkom solidarnosti i Bregzitom”.
Ipak, navodi i da postoje neke razlike u odnosu na Jugoslaviju.
- Prvo, EU nema svog Miloševica (još). Bez takve osobe ili partije koja koristi nacionalizam i eskalirane odnose postoji manja mogućnost za dezintegraciju - kaže Biber za B92.
- Politička klima u EU ipak nije baš ohrabrujuća u trenutku kada dolazi do rasta populista. EU je dobrovoljno udruženje i svi članovi mogu da je napuste u bilo kom trenutku. Prema tome, takva mogućnost izlaska paradoksalno može da EU održi zajedno. Zašto izaći sada kada može kasnije - dodaje Biber.
Printksin: Youtube/ Florian Bieber

Printksin: Youtube/Florian Bieber


Tusk: Građani smatraju da im je bezbednost ugrožena zbog EU
Prema njegovim rečima, u Jugoslaviji je delovalo da čak ni republike koje nisu želele da izađu iz nje, poput Bosne i Makedonije, nisu shvatale šta se dešava i smatrale da nemaju izbora, a u EU je drugačije.
U tekstu pod naslovom "Dobro došli u EUgoslaviju", portal "Politiko" piše da se Evropska unija nalazi na najvećim iskušenjima u poslednjih nekoliko decenija.
(Telegraf.rs/Tanjug)
 
 

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dušan

    Slobo je i otac i majka za sve ove posle njega, i za ove koji su danas kao neki lideri EU. Ta ista EU je zajedno sa Amerikom punom parom radila na razbijanju Jugoslavije, uz veliku podršku unutrašnjeg faktora u vidu Hrvatske, ali i bošnjačkih lidera. SLAVA NAJVEĆEM PREDSEDNIKU I POSLEDNJEM DRŽAVNIKU SRBIJE SLOBODANU MILOŠEVIĆU!

  • amerika

    Nikada mi nece biti jedno jasno,bio rat u jugoslaviji,svi su zeleli da imaju svoju drzavu,eto sada je imate,zasto sada svi opet hoce u uniju, evropsku,a bili su vec u uniji,koja bi prva tada usla u eu da rata nije bilo, ko je sada lud,a ko pametan...

  • Muhamed - Zenica

    Ovaj profa ne zna praviti raliku izmedju onog sto je predhodilo raspadu SFRJ i perioda kad je Milosevic stupio na vlast. Naravno, postojao je i unutarnji faktor (nacionalizam) i onaj spoljni (Amerika i EU koji je direktno pomogaao prvom faktoru). I ptice na grani znaju da je i prije dolaska Milosevica na vlast, Hrvatska uvijek tezila ka separatizmu, da je imala veliku ustasku emigraciju koja je djelovala iz cijelog svijeta - od Australije do Njemacke. Hvala bogu, danas svi imate kompjutere, potrazite samo validne izvore informacija,pa cete svi naici i na brojna imena i prezimena ljudi koji su djelovali iz inostranstva dugi niz godina prije dolaska Milosevica. Miloseviceve postupke mozemo analizirati i kritikovati tek od onog perioda kad on stupa na scenu, i poslije kad preuzima kontrolu nad JNA, koju su prethodno napustili svi osim Srba i Crnogoraca. Sto se tice opstanka EU, to nema nikakve veze sa ekstremizmom i nacionalizmom kao sto ovaj profa kaze. To iskljucivo zavisi od ekonomije. Pogledajte samo zbog cega su Englezi imali svoj Brexit. PS: Sto se tice BiH, molim vas shvatite da BiH sve i da je htjela ostati u krnjavoj Jugoslaviji, kod nas bi se opet vodio rat. Bio bi to srpsko-hrvatski rat jer bosanski Hrvati ne bi htjeli ostati u SFRJ. A, imali su i Tudjmana iza ledja koji ih je naoruzao do zuba. Cak je i Hag donio presudu protiv drzave Hrvatske i potvrdio da je Franjo htio pripojiti Hrvatskoj cijelu Hercegovinu i zapadnu Bosnu.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima