Biber o EUgoslaviji: "EU nema svog Miloševića, još..."

Prvo, EU nema svog Miloševica (još). Bez takve osobe ili partije koja koristi nacionalizam i eskalirane odnose postoji manja mogućnost za dezintegraciju

  • 12

Profesor studija jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu, Florijan Biber izjavio je, komentarišući tekst “Politika” i pojam “EUgoslavija” koji se koristi već neko vreme, da pojam “EUgoslavija” znači da EU prolazi kroz sličan proces kao Jugoslavija.

Dobrodošli u EUgoslaviju

Biber navodi da to predstavlja “stvaranje unutrašnjih grupa zemalja (ili republika) sa razlicitim interesima, malo toga zajedničkog u politici, nedostatkom solidarnosti i Bregzitom”.

Ipak, navodi i da postoje neke razlike u odnosu na Jugoslaviju.

- Prvo, EU nema svog Miloševica (još). Bez takve osobe ili partije koja koristi nacionalizam i eskalirane odnose postoji manja mogućnost za dezintegraciju - kaže Biber za B92.

- Politička klima u EU ipak nije baš ohrabrujuća u trenutku kada dolazi do rasta populista. EU je dobrovoljno udruženje i svi članovi mogu da je napuste u bilo kom trenutku. Prema tome, takva mogućnost izlaska paradoksalno može da EU održi zajedno. Zašto izaći sada kada može kasnije - dodaje Biber.

Printksin: Youtube/ Florian Bieber Printksin: Youtube/Florian Bieber

Tusk: Građani smatraju da im je bezbednost ugrožena zbog EU

Prema njegovim rečima, u Jugoslaviji je delovalo da čak ni republike koje nisu želele da izađu iz nje, poput Bosne i Makedonije, nisu shvatale šta se dešava i smatrale da nemaju izbora, a u EU je drugačije.

U tekstu pod naslovom "Dobro došli u EUgoslaviju", portal "Politiko" piše da se Evropska unija nalazi na najvećim iskušenjima u poslednjih nekoliko decenija.

(Telegraf.rs/Tanjug)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Muhamed - Zenica

    22. septembar 2016 | 22:11

    Ovaj profa ne zna praviti raliku izmedju onog sto je predhodilo raspadu SFRJ i perioda kad je Milosevic stupio na vlast. Naravno, postojao je i unutarnji faktor (nacionalizam) i onaj spoljni (Amerika i EU koji je direktno pomogaao prvom faktoru). I ptice na grani znaju da je i prije dolaska Milosevica na vlast, Hrvatska uvijek tezila ka separatizmu, da je imala veliku ustasku emigraciju koja je djelovala iz cijelog svijeta - od Australije do Njemacke. Hvala bogu, danas svi imate kompjutere, potrazite samo validne izvore informacija,pa cete svi naici i na brojna imena i prezimena ljudi koji su djelovali iz inostranstva dugi niz godina prije dolaska Milosevica. Miloseviceve postupke mozemo analizirati i kritikovati tek od onog perioda kad on stupa na scenu, i poslije kad preuzima kontrolu nad JNA, koju su prethodno napustili svi osim Srba i Crnogoraca. Sto se tice opstanka EU, to nema nikakve veze sa ekstremizmom i nacionalizmom kao sto ovaj profa kaze. To iskljucivo zavisi od ekonomije. Pogledajte samo zbog cega su Englezi imali svoj Brexit. PS: Sto se tice BiH, molim vas shvatite da BiH sve i da je htjela ostati u krnjavoj Jugoslaviji, kod nas bi se opet vodio rat. Bio bi to srpsko-hrvatski rat jer bosanski Hrvati ne bi htjeli ostati u SFRJ. A, imali su i Tudjmana iza ledja koji ih je naoruzao do zuba. Cak je i Hag donio presudu protiv drzave Hrvatske i potvrdio da je Franjo htio pripojiti Hrvatskoj cijelu Hercegovinu i zapadnu Bosnu.

  • Nenad ns

    22. septembar 2016 | 18:18

    Da a tudjman i alija su bili zlatni,samo je sloba kriv?

  • molim objavite

    22. septembar 2016 | 19:42

    Jedna stvar na koju niko ne racuna je internet koji nije postojao u 1990-tim... Pa je lako videti sta stvarni svet prica o Balkanu--nema oslanjanja na tudje interpretacije, vec svako moze da ode i vidi na Googlu razlicite izvore i razume (i sa skromnim znanjem engleskog kojeg neke diplomate doduse nemaju...) A koliko sva ova prica o ratu steti kolektivnoj reputaciji Balkana i nasih NEZAVISNIH drzava na Balkanu....A o investicijama da ne pricam! Da li neko ozbiljno misli da ce bilo koji ozbiljan investitor da ulaze u Bosnu ili Srbiju ili Republiku Srpsku sa svim ovim ratnim pricama? Je li neko ozbiljno misli da ce ovo da resi pitanje nezaposlenosti od preko 30% u nezavisnim drzavama Srbiji i BiH? Cak i da ova prica prestane danas, ovo nam je vec nanelo SVIMA ogromnu stetu i ogromnu stetu nasim ekonomijama. Pogledajte u Sarajevu i Banjaluci oko sebe ljudi... Pogledajte deca kojih krimosa su stasala i sire vam se tamo u limuzinama...Pogledajte na instagramu "lepotice" iz partija ovih sto pricaju o nasoj slobodi...Pogledajte decu "heroja" 1990-tih.. A onda pogledajte i sebe i svoju decu pa uporedite. Ovo je NJIHOV rat, ne VAS. A posebno ne rat nezavisne drzave Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA