NE ŠLJIVE OBRADOVIĆA: Srednje škole i dalje planiraju ekskurzije!

Ogroman broj srednjih škola nema nameru da posluša savet Ministarstva prosvete i odustane od organizovanja ekskurzija u inostranstvo

  • 2

Preporuka Ministarstva prosvete da se ekskurzije ubuduće izvode u Srbiji, a ne u inostranstvupo svemu sudeći će ostati samo mrtvo slovo na papiru, jer veliki broj direktora srednjih škola po gradovima u Srbiji već najavljuje organizovanje putovanja i sledeće školske godine!

Tatjana Vukadinović, direktorka novosadske gimanzije Svetozar Marković, kaže za Telegraf.rs da će učenici ove škole, kao i do sada, ići na ekskurzije. Ona podvlači da je u tradiciji ove obrazovne institucije organizovanje putovanja u dogovoru s roditeljima i učenicima.

- Pre organizovanja ekskurzije, mi radimo anketu s roditeljima i đacima, i nakon toga usklađujemo želje i trenutne mogućnosti. Ove godine su učenici prve godine išli na ekskurziju u našoj zemlji,učenici druge godine su posetili Beč, treće Prag, a maturanti su išli u Rim. I sledeće školske godine ćemo uraditi isto. Treba razgraničiti preporuke i zahteve Ministarstva. Prošlo je vreme kada su sumnjive agencije radile preskupa putovanja po okolnim zemljama. Sada zaista po pristojnim cenama može da se organizuje putovanje u neku od evropskih metripola - ističe Vukadinovićeva.

Direktor XIII beogradske gimnazije Bojan Vučković takođe kaže da će đaci te škole iduće godine putovati u Grčku.

- Nećemo postupiti po preporuci Ministarstva, jer smo već završili tender, pa će učenici trećeg razreda i iduće godine ići u Grčku. Nedopustivo je da se deci zatvara inostranstvo, jer je njima neophodan uvid u druge kulture. To je jedna krajnje neintelektualna odluka – poručuje Vučković.

Prema njegovim rečima, mnogim učenicima ekskurzija predstavlja jedinu mogućnost da se upoznaju s drugim kulturama, a priče o opijanjima na putovanjima su uglavnom preuveličane.

- Ako mi, kao prosvetni radnici, formiramo ljude bez uvida u opštu kulturu, bez Rima i bez stare Grčke, oni nisu kompletni. Grčka nije samo plaža, more, mi decu upoznajemo s kulturom ove zemlje – objašnjava Vučković.

Predsednik aktiva novosadskih srednjih škola Stanko Matić ne vidi prednosti odluke Ministarstva, jer su ekskurzije, kako navodi, velikoj većini đaka prva, a nekima i jedina prilika da odu preko granice.

Prema njegovim rečima, stav Aktiva o bojkotu preporuke Ministarsvta podržali su i roditelji, koji žele da njihova deca vide svet.

- Ukoliko su problem incidenti i alkohol, to samo govori o tome da pojedine škole nemaju dobar plan i program putovanja, što svakako ne važi za sve - navodi Matić.

Podsetimo, Inicijativu za ukidanje odlaska na ekskurzije u inostranstvo pokrenuo je Forum beogradskih gimnazije, navodeći da su one izgubile svaki smisao, jer se umesto predavanja i obilazaka znamenitosti putovanje svelo na šoping i opijanje.

Želeći da čujemo i stav Ministarstva prosvete, pokušali smo da kontaktiramo ministra Žarka Obradovića, ali se on nije odazivao na naše pozive. U odeljenju za odnose s javnošću ovog ministarstva tokom celog dana se uključivala sekretarica.

Po svemu sudeći, ovaj sastav ministarstva ima samo formalnu funkciju, jer se čeka formiranje novog. Ostaje nejasno, međutim, zbog čega je doneta preporuka o zabrani ekskurzija u vreme kada se ne zna raspored funkcija i budući stav Ministarstva prosvete.

(I. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA