≫ 

Otvoren 12. Međunarodni sajam energetike: EPS ima novu energiju!

"Elektoprivreda Srbije" predstaviće se na jedinstvenom štandu, a tokom svih sajamkih dana biće održane prezentacije o radu planovima i ostvarenim rezultatima iz cele kompanije

  • 0

Energetika je ključni element za obezbeđivanje ekonomskog razvoja Srbije i dobri poslovni rezultati koje ostvaruje "Elektroprivreda Srbije" doprinose privrednom rastu, rekao je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetika na otvaranju 12. Međunarodnog sajma energetike.

Obeležen Dan EPS-a, najvećeg privredneg subjekta Srbije

Saradnja EPS-a i UNICEF-a na projektu "Razvoj u ranom detinjstvu"

Ministar je rekao je da će privredni rast Srbije ove godine biti između 2,5 i tri odsto, a u 2017. godini i veći.

- Da bi to ostvarili potrebna je energija i zato imako aktivne planove i dugoročne projekte. Jedan od važnih projekta je izgradnja TE "Kostolac B3". Srpski energetski sektor je u dobroj formi, EPS ostvaruje izetne poslove rezultate i cela energetika daje podršku privredi Srbije - rekao je Antić.

Ministar je dodao i da je EPS najveći investitor u zaštiti životne sredine, koji je uložio oko 200 miliona evra u proteklih nekoliko godina, a investiraće još između 700 i 800 miliona evra.

Na otvaranju sajma Milorad Grčić v. d. direktora "Elektroprivrede Srbije", rekao je da je EPS jedan od najznačajnijih činilaca u energetici Srbije.

- EPS ima novu energiju i to pokazuje ostvarenim rezultatima. U prvih šest meseci ove godine ostvaren jer dobitak od 13,1 milijardu dinara, što je za 10 milijardi dinara više nego u istom periodu 2015. godine. I proizvodnja je veća za 7,7 odsto od planirane. Povećan je stepen naplate i smanjeni su gubici i sa tim ćemo nastaviti. EPS sledi smernice Vlade Srbije, premijera i Ministarstva rudastva i energetike i samo tako EPS će postati bolja i modernija kompanija, koja ima svoju budućnost – rekao je Grčić.

Prilikom posete štandu EPS-a, Antić je rekao da je programom optimizacije zaposlenih u EPS-u, koji je usaglašen sa Svetskom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom, napravljen plan podsticaja za odlazak u penziju koji je izbalansiran i pošten za radnike. Grčić je istakao da će realizacijom programa otpimizacije zaposlenih EPS uštedeti oko 100 miliona evra.

- Za otpremnine se do sada prijavilo 1.860 zaposlenih koji ispunjavaju uslov za odlazak u prevremenu penziju - rekao je Grčić.

Stana Božović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine rekla je da je cilj sajma da spoji privatni i javni sektor i predstavni najnovije tehnologije.

- Vladu Srbije očekuju veliki zadaci u oblasti zaštite životne sredine i investicije od 10 milijardi evra, prvenstveno u vodosnabdevanju i upravljanju otpadom. Imamo planove za sve ono što Srbija treba da uradi na putu ka EU u zaštiti životne sredine - rekla je Božovićeva,

Pod motom "nova energija" na Beogradskom sajmu otvoreni su 12. Međunarodni sajam energetike i 13. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa i trajaće do 14. oktobra.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA