≫ 

U Britaniji nestalo 360 siročadi, a traže da udome još dece migranata!

- Naći će nas mama, ne znam kad i stvarno ne znam gde - rekao je osmogodišnji migrant koji ne zna da li će put sa tri sestre i bratom završiti u fatalnoj Britaniji

  • 3

Britanske vlasti mesecima nemaju nikakav trag gde se nalazi oko 360 dece migranata koji su u njihovu zemlju ušli bez pratnje odraslih, što je izazvalo ozbiljnu zabrinutost humanitarnih aktivista i britanskih poslanika. Ali, to je ubrzo postalo jučerašnja vest čak i sada kada su Britanci velikodušno ponudili da prime još par stotina dece bez roditelja.

UZNEMIRUJUĆI PRIZORI: Ove fotografije utopljene dece i migranata će vam se urezati u pamćenje (FOTO) (VIDEO)

U proteklih pet godina, 9.287 dece je zatražilo utočište u Velikoj Britaniji sa statusom "maloletnik bez pratnje".

Ovaj problem, ipak, intezivno prati britanski list Independent koji redovno prenosi zabrinutost britanskih poslanika i aktivista koji, očigledno jedini, brinu za sudbinu dece koja su iz Sirije i Iraka pobegla od rata i siromaštva.

Britanska vlada je ipak početkom oktobra najavila da će ovih dana početi da prima stotine migrantske dece iz kampa u Kaleu, saopštila je vlada u Londonu.

- Mi smo izneverili žrtve trgovine ljudima zatvarajući oči dok oni nestaju - rekla je poslanica laburista.

Foto: Tanjug/AP, sxc.hu/LilGoldWmn Foto: Tanjug/AP, sxc.hu/LilGoldWmn

Britanski laburisti u skupštini tvrde  da su nestala deca postala žrtve trgovaca ljudima, ili drugih oblika eksploatacije, kao što su seksualno zlostavljanje ili moderno ropstvo.

Sa druge strane, ministarka unutrašnjih poslova Amber Rud bez pominjanja nestalih traži da se deca iz francuskog kampa Džungla predaju na staranje Britancima.

- Francuzi će nam, verujemo, dostaviti listu ove nedelje i mi ćemo, svakako, delovati što hitnije - u roku od nekoliko dana, nedelju dana najviše, kako bismo ispunili obećanje - navela je Rud.

Ona je to izjavila posle sastanka sa francuskim kolegom Bernarom Kaznevom, koji je rekao da Britanija ima "moralnu dužnost" da primi "nekoliko stotina maloletnika.

Kako deca najčešće ostaju bez pratnje, objasnila nam je migrantkinja u našem prihvatilištu Adaševci.

Žena u crnini, okružena sa petoro dece starosti od jedne do osam godina, objasnila nam je da ona više nema dece, iako ih je rodila troje, i da su deca u prihvatilištu njeni sestrići.

Foto-Ilustracija: Tanjug/AP Foto-Ilustracija: Tanjug/AP

- Zet mi je pogunio a sestra nije uspela da uđe u voz. Decu mi je ubacila kroz prozor vagona. Ja moram dalje, muž mi je u Nemačkoj. Decu će valjda da odvede neko i odavde - rekla je skamenjena žena bez pokazivanja bilo kakve emocije.

Njen osmogodišnji sestrić, koji jedini govori engleski i prevodi ceo razgovor, rekao nam je da je na njegovu kuću pala bomba, da je mama u Mađarskoj i da će ih - sigurno naći samo ne zna kada i gde.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ninochka

    26. oktobar 2016 | 18:07

    Gospode molim ti se , dragi i preblagi Boze, spasi ih , nemoj dozvoliti da ih sotona unisti ,ubije,muči, da nebudu zrtve ničije, pogledaj ih kao anđele i pomozi im.

  • stvarno?

    27. oktobar 2016 | 05:53

    Engleska i humanitarne aktivnosti su dva pojma koji ne pashu zajedno.

  • Dr Sem

    28. oktobar 2016 | 15:59

    Samo da ovu nesrecnu decu ne daju katolickim svestenicima "na cuvanje". Kako moze da se izgubi 350 dece?! Strasno!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA