Upoznajte SMRTONOSNE I PRELEPE "LAVICE" sa Bliskog istoka koje ulivaju jezu kod džihadista (FOTO) (VIDEO)

Devojke su prošle godine učestvovale u borbama za sirijski grad Kobani, jurišale na Sindžar na severozapadu Iraka, a danas učestvuju u mnogim operacijama na Bliskom istoku

  • 9

Prema podacima sirijskih političara, oko 40 odsto dobrovoljaca, koji se bore protiv Islamske države na Bliskom istoku, su žene. Savet bezbednosti UN je pokrenuo pitanje integracije žena u borbi protiv terorizma na Bliskom istoku. U Siriji ih zovu "Lavice". Devojke su prošle godine učestvovale u borbama za sirijski grad Kobani, jurišale na Sindžar na severozapadu Iraka, a danas učestvuju u mnogim operacijama na Bliskom istoku.

NATO pruža podršku zemljama koje su na meti Islamske države!

Napadi Islamske države su naveli mnoge žene da ostave svoje domove i stanu u stroj zajedno sa muškarcima. Tako je pre dve godine u sirijskom Kurdistanu nastao je Odred ženske odbrane, dobrovoljačka vojna organizacija sa zvaničnom devizom "Nas je nemoguće ubiti. Mi smo nada".

Iako je nastao kao kurdski, pokret je vremenom prerastao u multinacionalni i proširio se po celom Bliskom istoku. Nakon terorističkih napada u severozapadnom regionu Iraka sa Sirijom tokom 2014. godine, mnoge civile su islamisti ubijali ili zlostavljali.

Foto: Facebook/We want Freedom for Kurdistan Foto: Facebook/We want Freedom for Kurdistan

Ovi zločini su podstakli lokalne devojke da se late oružja. Istomišljenice starosti od 18 do 40 godina iz Sirije, Iraka, Saudijske Arabije i drugih regiona Bliskog istoka ujedinjene su u zajednički tim. Po rečima Abudsalama Alija, izaslanika kurdske partije "Demokratski savez“ u Rusiji, u jedinicama su i devojke sa teritorije Evropske unije.

U intervjuu za RT Ali je istakao da su danas žene uključene u gotovo sve vojne operacije na Bliskom istoku i da njihov broj u vojnim jedinicama dostiže čak i do 40 odsto.

Žene u uniformi

Pored pobede nad ISIS-om, pred ženskim jedinicama na Bliskom istoku se nalazi i važan ideološki cilj: borba za slobodno i demokratsko društvo u kojem žene, ravnopravno sa muškarcima, stoje na braniku otadžbine.

Istraživač sa Univerziteta "Vestminster“ u Londonu Meral Duzgun u svom radu "Pokret kurdskih žena", govori o potrebi da se razbije tradicionalno shvatanje muške dominacije u vojnim sukobima, prenosi Sputnjik.

"DOK SMO SVI ZAOKUPLJENI ISIS-om i AL KADIOM, VREBA JOŠ VEĆA PRETNJA": Stručnjaci upozoravaju na još veću opasnost

- Kurdske žene odbacuju rodne stereotipe karakteristične za nacionalno-državne nivoe. Njihov doprinos borbi pokazuje da je prisustvo žena u vojnim strukturama od vitalnog značaja za postizanje prave pobede - piše Duzgun.

Ušavši direktno u vojne sukobe, devojke su promenile tradicionalni istočnjački pristup u definisanju rodnih uloga.

- Naše devojke su obukle uniforme i uzele oružje i na taj način pokazale da imaju pravo na svoju ličnu slobodu isto kao i muškarci. Sada su mnoge žene inspirisane njihovim postupcima. Na primer, u Saudijskoj Arabiji, gde ženama nije dozvoljeno da upravljaju automobilom, devojke počinju najozbiljnije da razmišljaju o svom socijalnom statusu - kaže Abdusalam Ali.

Sramota je ostati kod kuće

Zašto su obukle uniformu i uzele oružje? Gulan, iz sirijskog grada Serekane, kaže da je uniformu obukla da bi zaštitila svoju porodicu.

- Mnogo volim svog oca i ovako sam htela da mu pokažem svoju ljubav. Rešila sam da se borim protiv neprijatelja kako bi moj dom i moja porodica bili bezbedni i kako bi otac bio ponosan na mene - kaže ona.

Foto-ilustracija: Profimedia/Polaris Foto-ilustracija: Profimedia/Polaris

Dvadesetogodišnja Binefiš je pobegla od kuće da bi se borila protiv terorista.

- Bila me je sramota da nastavim da živim kao dotada kada sam na ulici videla devojke u uniformama. Takođe, želela sam da budem korisna. Mojim roditeljima se dopao ženski odred, ali nisu mogli da prihvate činjenicu da će njihovo dete otići u rat. Zato sam otišla od kuće bez pozdrava. Kasnije sam im se javila i rekla gde se nalazim i da ne treba da brinu za mene. Majka je mnogo plakala i rekla da je kuća pusta bez mene - kaže ova devojka.

TERORISTI SU LUDI, EVROPA NIJE SVESNA U KAKVOM JE PROBLEMU: Migranti iz Beograda upozoravaju na veliku opasnost! (VIDEO)

Velike pobede

Odred ženske samoodbrane se herojski borio u sirijskom Kobaniju, koji je 133 dana bio pod opsadom Islamske države. Arin Merkana je postala noćna mora za borce ISIS-a - uspela je da eliminiše više od 30 terorista.

Žena-dobrovoljc Asmin Botan napisala je na društvenim mrežama: "Svojim pobedama smo htele da pokažemo koliko su žene jake i snažne".

Foto: Profimedia/Abaca Foto: Profimedia/Abaca

U novembru prošle godine devojke su se pridružile jurišima na grad Sindžar na severozapadu Iraka, gde su se posebno istakle u spašavanju civila.

- One se ne razlikuju od nas. Možda su čak i bolje - rekao je Zagros Agri, predstavnik Odreda narodne samoodbrane sirijskih Kurda.

Trenutno ženske jedinice na ovom području kontrolišu kontrolno-propusne punktove. Na svojoj Fejsbuk stranici, "Orijentalne lavice“ kažu da njihovo prisustvo na frontu diže moral drugim vojnicima.

- Vojnici se dive našem prisustvu kada nas vide na kontrolnim punktovima, i uvek se pitaju — kako je moguće da žene brane ovaj rejon. Borci često kažu da im dajemo moralnu podršku - kažu one.

Trening kamp za žene dobrovoljce se nalazi u sirijskom gradu Serkane, nedaleko od prve linije fronta. Ovde devojke prolaze obuku, a zatim odlaze u borbe i na svoja pleća preuzimaju veoma težak teret. Sada znate i zašto…

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/rt.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Carica milica

    26. oktobar 2016 | 15:46

    Moraju kad im svi vojnosposobni muskarci bjeze u evropu

  • Predator

    26. oktobar 2016 | 18:05

    Iluminati su odgovorni za sve ratove

  • Kanister

    26. oktobar 2016 | 17:57

    Ja idalje ne razumem zašto se u siriji ratuje zbog nafte koje ni nema više ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA