ONI SU PONOS SRBIJE! Naši spasioci IZDOMINIRALI na najtežem terenu i savladali sve prepreke na NATO vežbi! (FOTO)

Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije evakuisali stanovništvo ugroženo poplavama i uspešno izvršili zadatak na vežbi "Crna Gora 2016"

  • 17

Spasavanje ljudi sa krovova kuća, odnosno evakuacija stanovništva sa područja ugroženog poplavom, nažalost, dobro su poznate scene svim našim građanima. Još bolje su poznati pripadnicima Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije. Naši momci još jednom su imali priliku da iskažu svoje znanje i pripremljenost za reakciju u ovim situacijama.

TEŠKA NESREĆA U CRNOJ GORI: Autobus sleteo u Zetu, kombi se jedva zaustavio na obali! SPASIOCI SU URADILI FENOMENALNU STVAR (FOTO)

Američki ambasador Kajl Skat: Srbija ne mora da bira između Rusije i NATO

Izlivanje reke Cijevne u Vukovcima kod Podgorice. Uplašeno stanovništvo popelo se na krovove svojih kuća i panično čeka da im pomoć pruže spasilačke ekipe. Ovo je scenario jedne od akcija, u kojoj su učestvovali pripadnici specijalističkog tima Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije na međunarodnoj vežbi "Crna Gora 2016".

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Komplikovan birokratski naziv, ali jednostavno rečeno, 13 momaka iz Užica i Prijepolja sa dva čamca i uz pomoć kolega iz Ukrajine evakuisalo je ugrožene građane sa leve na desnu obalu reke i pružilo im pomoć. I što je najvažnije, uspešno su izvršili zadatak, koji su im poverili organizatori ove međunarodne vežbe, na terenu koji podseća na Mesečev pejzaž, pun oštrog kamenja.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Naši momci su pored ovog izvršili još dva zadatka od 30. oktobra od kada borave u Crnoj Gori. Jedini su od svih 17 timova obavili dve noćne akcije, kao i današnju intervenciju zbog navodnog urušavanja mosta kod Danilovgrada.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Ovo je jedna od odličnih prilika da proverimo mobilnost naših jedinica, odnosno njihovu obučenost pogotovo na nepoznatom terenu, kao što je ovaj. Mi smo prvi put ovde, tako da se prvi put i suočavamo sa ovakvom lokacijom - kaže za Telegraf, Milorad Spasojević, vođa specijalističkog tima iz Srbije.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Prema njegovim rečima, ovakve vežbe su više nego dobrodošle, jer omogućavaju našim spasiocima da primene i provere uspešnost taktika, koje primenjuju u Srbiji. Takođe, međunarodna vežba daje priliku, da naši momci uporede svoje znanje i sposobnost sa drugim timovima.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Ovakav vid vežbe omogućuje nam da proverimo kapacitete. I ono što možemo da zaključimo, jeste da ni u jednom segmentu ne zaostajemo sa znanjem i obučenošću naših pripadnika, možda u domenu opremljenosti - izjavio je Spasojević.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Ipak, dodaje, da je opremljenost sve bolja i da se sredstva za to obezbeđuju kroz budžet i donacije.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Srećan sam što Srbija i ostale zemlje iz regiona učestvuju u vežbi i što njihovi timovi odlično rade zajedno. Njima je olakšan rad zato što govore isti jezik, ali to ipak nije slučaj sa svim zemljama koje učestvuju, tako da nekada jezik može da bude prepreka, ali ne predstavlja prepreku za zemlje iz ovog regiona - kaže za naš portal, Ginter Bretšnajder, direktor Evroatlantskog centra za koordinaciju odgoovora na katastrofe.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Podsećamo, u Crnoj Gori je u toku je međunarodna vežba, tokom koje predstavnici vojnih, policijskih i civilnih službi 32 zemlje proveravaju kapacitete i uvežbavaju procedure kako da pomognu državi, koja je ugrožena prirodnom katastrofom.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Pored crnogorskog tima, učestvuje još 6 timova iz zemalja članica NATO i još 10 timova iz partnerskih država, među kojima je i Srbija. Još 15 zemalja poslalo je svoje predstavnike, kao savetnike na ovu međunarodnu vežbu, čime je ukupan broj učesnika dostigao brojku od 680 ljudi.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Kako izgleda život u spasilačkom kampu, čiji su šatori najopremljeniji, ali i kako španski psi pomažu u pronalasku utopljenika, čitajte na Telegraf.rs, jedinom portalu iz Srbije, koji je dobio ekskluzivno pravo da izveštava sa ove vežbe, koja traje do 3. novembra.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nemanjaeleonora@mail,com

    2. novembar 2016 | 21:54

    MI IDEMO NA NATO VEZBE A NASA DECA GINULA OD NATO BOMBI?????? AKO JE OVO U REDU JA SAM LUD PRIZNAJEM! OSIROMASENI URANIJUM SE JOS SIRI SRBIJOM TO NE TREBA ZABORAVITI!

  • Шоми

    2. novembar 2016 | 21:32

    Свака част момци, али не заборавите организатори свега тога су нас бомбардовали!

  • Milovan

    2. novembar 2016 | 21:10

    Bravo momci!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA