U INAT HENDIKEPU: Slepi dečak Aleksandar igra šah, vozi bicikl, a najveća želja mu je da upozna Boru Čorbu (FOTO)

- Najviše volim da igram šah, retko ko me pobedi volim dugo da razmišljam i onda donesem pravi potez, volim da vozim i bicikl, sve radim po osećaju - kaže mali Aleksandar

  • 4

Slepi dečak Aleksandar Smukov (12) iz Dobrinaca, kod Rume koji je zbog tumora ostao potpuno slep, sudbini prkosi tako što se hrabro bori protiv svoje bolesti.

DA ŽIVIMO SA NJIMA, A NE PORED NJIH: "Šetnja za slepe" u Knez Mihailovoj (FOTO)

Aleksandar kaže da vodi neprekidno bitku, te on  ne samo da vozi bicikl, crta na mašini Brajevim pismom, već je i velemajstor u šahu. 

O teškoj sudbini porodice Smukov, saznao je stolar Milorad Mile Jurković. Ovaj čovek velikog srca odlučio je da pomogne porodici koja pored slepog dečaka ima i dve devojčicec - Nikolinu (15) i Ivanu (15), koje boluju od teške bolesti hemipareze - slabosti ruke i noge sa jedne strane tela koja nastaje usled šloga, krvarenja u mozgu i tumora.

Porodica Smukov teškoj sudbini se opire na sve načine. Nažalost, živeti od poljoprivrede na malom porodičnom imanju nije dovoljno jer su u pitanju bolesna deca koja zahtevaju pažnju i nadzor 24 sata.

Foto: Privatna arhiva/Milorad Jurkovic Foto: Privatna arhiva/Milorad Jurkovic

- Imamo malo imanje na kojem radimo suprug i ja, ali sredstva nam nisu dovoljna. Za devojčice trošimo mesečno i preko 60 pelena, njihova ishrana je takođe posebna, jedna devojčica ne jede čvrstu hranu nego je hranimo iz flašice. I tako već 15 godina živimo - priča nam majka Aleksandra težak šećeraš, dok ni suprug nije u najboljem zdravstvenom stanju.

Foto: Privatna arhiva/Milorad Jurkovic Foto: Privatna arhiva/Milorad Jurkovic

Adaptirana ŠKOLA ZA 60 ROMSKE DECE u Rumi

Stolar Mile koji nam je ispričao priču o tužnoj sudbini porodici Smukov kaže, da uprkos teškom životu porodica svoju borbu nastavlja. Najveća radost im je čelična volja kakvu ima Aleksandar. On je tokom posete stolara Mileta izazvao na partiju šaha:

- Aleksandar me je pobedio, i ne samo mene nego i dva moja saradnika koja su došla da ih posete. Mislim da sam mu bio dobar protivnik, ali mudrost za šah je posebna priča, njegova pobeda je velika, ne samo da me je pobedi kao šahista, Aleksandar je dete i on na ovaj način pobeđuje i svoj hendikep. Nacrtao mi je kuću Brajevim pismom i napisao: "Od Aleksandra za stolara Mileta“.

Foto: Privatna arhiva/Milorad Jurkovic Foto: Privatna arhiva/Milorad Jurkovic

Ovaj talentovani dečak na pisaćoj mašini pomoću Brajevog pisma uspeva i da crta. U slobodno vreme vozi bicikl, a učestvovao je i u humanitarnoj akciji sakupljanja čepića "Čep za hendikep“.

OVO JE MESTO NA KOJEM JE SPASEN SRPSKI NAROD: Usamljeni spomenik svedoči o najdramatičnijim danima naše istorije!

Aleksandar kaže da svaki sekund vremena koristi na kreativan način:

- Najviše volim da igram šah, retko ko me pobedi volim dugo da razmišljam i onda donesem pravi potez, volim da vozim i bicikl, sve radim po osećaju - priča nam hrabri dečak.

Foto: Privatna arhiva/Milorad Jurkovic Foto: Privatna arhiva/Milorad Jurkovic

Stolar Mile spreman je da pomogne porodici Smukov, devojčice Ivana i Nikolina uskoro će dobiti stolice - ljuljaške, ali im još uvek nedostaje garderoba, pelene za odrasle jer devojčice samo to koriste. Nikolina ne jede čvrstu hranu nego koristi flašice i cucle i pritom ih i izgrize pa često moraju da kupuju nove i da ih menjaju. Aleksandar ima samo jednu želju, voleo bi da upozna Boru Čorbu, njegove pesme sve zna napamet, voli da sluša svoga idola koji mu pesmama osunča dan.

(Dragana Starčević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mile

    3. novembar 2016 | 17:02

    Boro budi covek i poseti ovu porodicu i ovog decaka!A vi koji ovo citate dajte da da svi zajedno pomognemo ovoj porodici!

  • Rj38

    3. novembar 2016 | 18:28

    Javi se Boro,dete je samo zeljno zivota,i skromno-pametno! Nisu Dobrinci daleko! Samo 40 km od Beograda!Mada ja ni ne mislim da ti to neces uraditi!!! Uvek si bio veliki covek!!

  • nscz

    4. novembar 2016 | 01:13

    Bravo junacino!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA