Tehnički pregled više neće moći ni za džabe, niti na neviđeno: Auto postaje preskupa "igračka" za Srbe!

- Tražili smo i snimanje svakog vozila na liniji tehničkog pregleda, a se u želji da suzbijemo crno tržište, registraciju samo "kroz papire" na kojoj svi gubimo. I pošteni tehnički pregledi i država, koja je, po našim računicama, zakinuta za oko milijardu dinara godišnje - kaže Trifun Stojanović, predsednik UOTP

  • 77

Raširena praksa registracije vozila na crno, bez dovoženja automobila na pregled konačno bi mogla da bude zaustavljena ako se do Nove godine usvoji Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja Srbije. Minimalnu cenu ove usluge određivala bi Vlada Srbije, a minimalna cena tehničkog pregleda bi bila 2.500 za tehničko vozilo, plus PDV, a za moped ili motocikl 2.000 dinara.

IMATE ZATAMNJENA STAKLA NA AUTOMOBILU? Ova nova pravila morate da znate

OTKRIVENA PREVARA NA TEHNIČKOM PREGLEDU: Da li ste i vi bili žrtva?

- Nije samo stvar u određivanju najniže cene tehničkih pregleda. To je samo jedna od mera koje godinama predlažemo nadležnim organima Srbije. Pokrenuli smo inicijativu da se ova oblast uredi kao delatnost od opšteg interesa. Tražili smo i snimanje svakog vozila na liniji tehničkog pregleda, a se u želji da suzbijemo crno tržište, registraciju samo "kroz papire" na kojoj svi gubimo. I pošteni tehnički pregledi i država, koja je, po našim računicama, zakinuta za oko milijardu dinara godišnje - kaže Trifun Stojanović, predsednik UOTP.

Stojanović za "Novosti" kaže da su više puta tražili da se uredi ova oblast, a na kraju i od samog premijera Vučića.

- Ukazali smo na najočiglednije probleme, počevši od ugrožene bezbednosti u saobraćaju, jer mi imamo vozni park stariji od 15 godina - kaže Stojanović.

Foto-ilustracija: Profimedia/Photononstop Foto-ilustracija: Profimedia/Photononstop

U zemlji je takva situacija da svako može da registruje automobil bez odvoženja na tehnički pregled i čak to uraditi besplatno jer firme koje se bave tehničkim pregledom dobijaju procenat od svake polise obaveznog osiguranja.

- Svi koji rade pošteno dovedeni su na granicu opstanka. Nelojalna konkurencija je tolika da preti da se veliki broj od oko 1.300 linija tehničkih pregleda ugasi i da više hiljada ljudi ostane bez posla. Mi se iskreno nadamo da će država uraditi ono za šta se mi zalažemo godinama unazad - kaže Stojanović.

Foto-Ilustracija: Profimedia, Tanjug/Sava Radovanović Foto-Ilustracija: Profimedia, Tanjug/Sava Radovanović

Pomenutim izmenama zakona se od 1. januara naredne godine tehnički pregled vozila proglašava za delatnost od opšteg interesa koju može da obalja javno preduzeće, odnosno privredno društvo koje ispunjava stroge kriterijume koje donosi MUP. Biće obavezno fotografisanje i snimanje vozila na linijama TP, vođenje evidencije koja će biti uvek dostupna nadležnom organu, uvođenje kontrolora kojima će licencu davati Agencija za bezbednost saobraćaja, a Vlada Srbije bi određivala najnižu cenu TP na predlog MUP-a.

Sve pomenute mere bi zajedno doprinele većoj bezbednosti u saobraćaju, odnosno manjem broju žrtava na drumovima.

(Telegraf.rs / Večernje Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki

    9. novembar 2016 | 10:43

    Daj predložite nešto pametno a ne samo podizanje cena u ovoj propaloj državi. Daj procenat koliko je učestvovalo automobila neispravnih u nesrećama! Jako mali broj i to verovatno kvarovi koji su se desili pred nesreću. Smislite nešto pametnije,kako jeftinije da prolazimo,kad nam je ovakav standard. A policajce terajte da rade svoj posao sa kamerama i bubicama! Eksperti pametni.

  • sale71

    9. novembar 2016 | 10:44

    A Vučiću,Vučiću čega ti je više malo???

  • Begeristajn

    9. novembar 2016 | 13:09

    Ma udri po narodu. Ali dokle li ce ovaj narod da cuti samo? Posla nigde a smo se izmisljaju nove i nove dazbine, pa dokle vise?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA