≫ 

Ko uči zbog znanja, a ko zbog ocena: U Srbiji sve više "vukovaca", ali da li oni zaista toliko vrede?

Broj nosilaca "Vukove diplome" tokom protekle školske godine na teritoriji Srbije iznosio je 9.402, a na teritoriji Beograda 1. 917 učenika, dok je broj odličnih bio skoro 30.000

  • 0
Vuk Karadžić, diploma Foto - Ilustracija: Pixabay, Wikipedia/Nikola_Smolenski

Podigla se velika prašina o broju odličnih učenika i učenika nosilaca Vukove diplome. Rast broja "vukovaca" primetio je još bivši ministar prosvete Srđan Verbić koji je svojevremeno ukazao na to da je broj "vukovaca" nerealno veliki i da se mora primeniti drugačiji sistem ocenjivanja.

Poslednji rezultati međunarodnog testiranja srpskih učenika: Kad vidite šta je sa Srbijom, neće vam biti dobro (FOTO)

Da li je posredi porast broja dece koji vole da uče, ili je Vukova diploma izgubila na značaju za sada neće da tvrde ni direktori osnovnih, ni direktori srednjih škola, smatrajući broj "vukovaca"  problemom školstva koji zahteva dugoročnu promenu u ocenjivanju učenika.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku na teritoriji cele Srbije tokom školske 2014/2015, od ukupno 6 7.652 učenika, odličnih je bilo skoro polovina - 29.466 učenik. Broj vrlo dobrih je 22.981, dobrih 14.025, a dovoljnih 1.180 đaka.

Od toga, broj učenika nosilaca diploma bio je 20.529, što bi značilo da je trećina od ukupnog broja učenika, dobilo bar jednu diplomu tokom osnovnog obrazovanja. Broj nosilaca "Vukove diplome" tokom protekle školske godine na teritoriji Srbije iznosio je 9.402, a na teritoriji Beograda 1. 917. 

Printskin: Republicki zavod za statistiku Printskin: Republicki zavod za statistiku

Školske 2013/2014 godine bilo je 8.909. "vukovaca" na teritoriji cele Srbije, a 1.816 u Beogradu, što opet nedvosmisleno ukazuje na porast broja učenika sa Vukovom diplomom.

Iz pojedinih beogradskih srednjih škola, navode da je problem sa "vukovcima" dosta izražen u osnovnim školama, koje žele, da se kako one same, tako i njihovi đaci što bolje kotiraju, pa pribegavaju čestom poklanjaju ocena, davanju petica "šakom i kapom" što rezultira lošijem uspehu učenika u srednjim školama, od očekivanog.

- Dešava se tako dođu nam "vukovci" i oni sa svim peticama, i sad očekujemo da pokažu odlično znanje iz svih predmeta. A oni ne znaju elementarne stvari, najslabije poznaju istoriju i geografiju, pa naši profesori moraju da se vraćaju unazad sa gradivom. Najbolje poznaju srpski jezik i matematiku, jer se tome najviše posvećuju, a i te predmete spremaju za prijemni - kažu iz jedne beogradske srednje škole.

Printskin: Republički zavod za statistiku Printskin: Republički zavod za statistiku

Prema najnovijim istraživanjima svaki peti učenik je nosilac "Vukove diplome" a svaki sedmi ima sve petice. Ovakva istraživanja potkrepljuju  činjenicu da je poslednjih godina ova diploma devalvirana i ne pokazuje svoju pravu vrednost što nije dobro ni za učenike ni za školu kao obrazovnu insistuciju.

Da o gorućem problemu školstva i obrazovanja u Srbiji svi ćute i svaljuju krivicu na onog prethodnog potvrđuje i sam direktor Osnovne škole "Sveti Sava", Dejan Stanković.

- Pitanje broja "vukovaca" je mnogo problematično, ne može se objasniti tako lako. Najbolje bi bilo organizovati okrugli sto, gde će učestvovati kako predstavnici osnovnih škola, tako i srednjih, iz više opština na teritoriji Beograda, i diskusijom doći do rešenja ovog problema. Nije rešenje svaliti problem na prethodnika, u ovom slučaju na osnovne škole  - rekao je Stanković.

(I.Lazić - i.lazic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA