Mesto u Beogradu na kom se čuva 22.000 Titovih predmeta, i u svakom se kriju ove čudne poruke (FOTO)

To su bile čestitke za dug život, dobro zdravlje i obećanje da će se nastaviti borba za socijalizam i razvoj zemlje

  • 1

U Muzeju istorije Jugoslavije čuva se zbirka kojom se ne može pohvaliti nijedan muzej u svetu. Više od 22.000 štafetnih palica namenjenih Josipu Brozu Titu u čast njegovog rođenja, izložene su u ovom muzeju. 

Misterija štafete poslednjeg jugoslovenskog kralja: Završila je kao merica za žito, a onda su na njoj videli čudne znakove (FOTO)

Ideja se javlja 1945. godine kada je profesor fiskulture Josif Prohaska iz Kragujevca predložio ideju da se organizuje masovno trčanje u čast Titovog rođendana. Ideja je vrlo brzo usvojena i predloženo je da se ta manifestacija organizuje na državnom nivou.

Svake godine od 1945. godine su se organizovala trčanja i bilo je nekoliko štafeta koje su se uručivale Josipu Brozu Titu. Te godine Tito daje predlog da se umesto Titove štafete i proslave njegovog rođendana, 25.maj slavi kao "Dan mladosti". Titova štafeta ne samo da menja naziv nego se menja i ceo koncept događaja. Umesto nekoliko štafeta, kreira se samo jedna koja je predstavljala poklon svih stanovnika Jugoslavije. Najzaslužniji omladinac je imao čast da preda Titu štafetu.

TITO LIČNO: Pogledajte kako se oblačio maršal i šta je nosio u džepovima! (FOTO)

Od 1945. godine pa do 1957, svi su opravili štafete. Po obliku se može prepoznati ko je darodavac.

Svaka štafeta je u sebi imala pismo. To su bile čestitke za dug život, dobro zdravlje i obećanje da će se nastaviti borba za socijalizam i razvoj zemlje.

Prva štafeta je sticajem okolnosti bila knjiga.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Kragujevačka omladina nije bila zadovoljna izradom štafete jer je izgledala kao jedan metalni cilindar. Nakon toga su prikupili 15.000 potpisa i na običnom papiru ispisali svoje poruke koje su kasnije ukoričili u knjigu. Knjiga je trebalo da bude crvene boje, ali u to vreme je bilo jako teško pronaći crveno platno, zato su korice u plavoj boji. Plava knjiga je i dan-danas poznata kao takva.

Interesantno je da je svaki deseti jugosloven nosio neku štafetu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Pozlaćena štafeta je krenula 23. marta, ali Tito je umro 4. maja i trčanje je prekinuto. Posle njegove smrti nastavlja se manifestacija "I posle Tita-Tito".

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Godine 1987. je nastao skandal zbog dizajna štafete. Štafeta koje je bila originalno izrađena bila je kockasta i imala je četri stuba pa se samim tim nije mogla nositi. Plakat koji je pratio "Dan mladosti" bio je prepravljen plakat iz perioda nacističke Nemačke. Ona je zamenjena štafetom koja je karakteristična po tome što je jedina u čitavoj zbirci izrađena od plastike.

 

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Osam crvenih tačkica na ovoj štafeti predstavljaju osam kapljica krvi za šest Republika i dve pokrajine, što je na neki način nagoveštavalo raspad Jugoslavije i to u krvi. Zlatni list na kom u uglu stoji deo petokrake, predstavlja Jugoslaviju koja kao list u jesen opada, a petokraka simboliše socijalizam i komunizam koji nestaje i napušta Jugoslaviju.

Naredne godine su pokušali da organizuju manifestaciju, međutim, ona je ukinuta posle skandala od prethodne godine.

(K. Bezbradica)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Бејби блу

    10. decembar 2016 | 12:01

    Колико је то метара дрва тих 22000штафета или цепаница

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA