Katar i Kuvajt "zavrću" proizvodnju nafte od 1. januara: Kako će se to odraziti na cene u Srbiji?

Smanjenje pumpanja nafte, počev od 1. januara, dolazi posle nedavne odluke članica i nečlanica Organizacije zemalja izvoznika nafte (OPEK) o limitiranju proizvodnje

  • 5

Naftne kompanije u Kataru i Kuvajtu najavile su danas da će od Nove godine smanjiti nivo proizvodnje. Nama ostaje da vidimo kako će se taj potez odraziti na cenre u Srbiji.

 

Benzin ponovo poskupljuje: Evo koliko ćete sada plaćati litar goriva

 

Smanjenje pumpanja nafte, počev od 1. januara, dolazi posle nedavne odluke članica i nečlanica Organizacije zemalja izvoznika nafte (OPEK) o limitiranju proizvodnje, prenosi agencija Frans pres.

 

- Počeli smo da obaveštavamo kupce o očekivanom smanjenju isporuka nafte kako bi se obezbedilo usklađivanje zemlje sa dodeljenim OPEK-ovim kvotama - naveo je u saopštenju Sad Šerida Al-Kabi, predsednik i glavni izvršni direktor u državnoj kompaniji Katar Petroleum.

 

Naftna platforma u Severnom moru. Foto: Wikipedia/Erik Christensen

Naftna platforma u Severnom moru. Foto: Wikipedia/Erik Christensen

 

Ova odluka je, prema njegovim rečima, u skladu sa preuzetom obavezom Katara po osnovu nedavno dogovorenih nivoa proizvodnje članica OPEK-a na ministarskom sastanku održanom 30. novembra 2016.

 

U saopštenju nisu dati detalji o budućem katarskom nivou proizvodnje nafte, navodi francuska agencija.

 

Nacionalni naftni konglomerat Kuvajt Petroleum takođe je danas obavesto klijente o tome da će se njihove izvozne količine smanjiti, počev od januara, ali ni on nije objavio za koliko će isporuke biti niže.

 

Lokalni mediji, međutim, tvrde da se Kuvajt obavezao da smanji pumpanje za 130.000 barela dnevno sa sadašnjeg nivoa od 3,0 miliona barela dnevno.

 

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

 

Francuska agencija podseća da je konglomerat ADNOC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata najavio u subotu da će se takođe "posvetiti ispunjavanju novih OPEK-ovih uslova", dodavši na kompanijskom Tviter nalogu da će "tesno sarađivati sa klijentima na revidiranim kvotama za januar".

 

ADNOC proizvodi više od 3,15 miliona barela nafte dnevno.

 

Članice OPEK-a su se dogovorile 30. novembra da smanje proizvodnju "crnog zlata" za 1,2 miliona barela dnevno, a početkom ovog meseca pridružile su im se i nečlanice naftnog kartela, koje su se složile da "srežu" produkciju za 558.000 barela dnevno.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dend

    13. decembar 2016 | 17:47

    Kakve to veze ima sa Srbijom kad ubedljivo imamo najvece cene naftinih derivata u regionu - verovatno zbog povecanja plata i penzija ?

  • Hoppaa

    13. decembar 2016 | 20:23

    Naftni derivati bi trebalo poskupeti na 500 din po litri da bi ova vlada pre zavrsila zapoceti posao.Ma 1000 din. Bi trebalo ,pogledajte samo u BG 1 auto 1 vozac-putnik...

  • frka frka

    13. decembar 2016 | 19:02

    Naravno da ima ne bili opet imali jedan od razloga da u toku prva tri meseca u 2017. Godini bar tri puta povećaju cene goriva u Srbiji, mislim da je toliko providno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA