• 5

Katar i Kuvajt "zavrću" proizvodnju nafte od 1. januara: Kako će se to odraziti na cene u Srbiji?

Smanjenje pumpanja nafte, počev od 1. januara, dolazi posle nedavne odluke članica i nečlanica Organizacije zemalja izvoznika nafte (OPEK) o limitiranju proizvodnje

  • 5

Naftne kompanije u Kataru i Kuvajtu najavile su danas da će od Nove godine smanjiti nivo proizvodnje. Nama ostaje da vidimo kako će se taj potez odraziti na cenre u Srbiji.

Benzin ponovo poskupljuje: Evo koliko ćete sada plaćati litar goriva

Smanjenje pumpanja nafte, počev od 1. januara, dolazi posle nedavne odluke članica i nečlanica Organizacije zemalja izvoznika nafte (OPEK) o limitiranju proizvodnje, prenosi agencija Frans pres.

- Počeli smo da obaveštavamo kupce o očekivanom smanjenju isporuka nafte kako bi se obezbedilo usklađivanje zemlje sa dodeljenim OPEK-ovim kvotama - naveo je u saopštenju Sad Šerida Al-Kabi, predsednik i glavni izvršni direktor u državnoj kompaniji Katar Petroleum.

Naftna platforma u Severnom moru. Foto: Wikipedia/Erik Christensen

Naftna platforma u Severnom moru. Foto: Wikipedia/Erik Christensen

Ova odluka je, prema njegovim rečima, u skladu sa preuzetom obavezom Katara po osnovu nedavno dogovorenih nivoa proizvodnje članica OPEK-a na ministarskom sastanku održanom 30. novembra 2016.

U saopštenju nisu dati detalji o budućem katarskom nivou proizvodnje nafte, navodi francuska agencija.

Nacionalni naftni konglomerat Kuvajt Petroleum takođe je danas obavesto klijente o tome da će se njihove izvozne količine smanjiti, počev od januara, ali ni on nije objavio za koliko će isporuke biti niže.

Lokalni mediji, međutim, tvrde da se Kuvajt obavezao da smanji pumpanje za 130.000 barela dnevno sa sadašnjeg nivoa od 3,0 miliona barela dnevno.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Francuska agencija podseća da je konglomerat ADNOC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata najavio u subotu da će se takođe "posvetiti ispunjavanju novih OPEK-ovih uslova", dodavši na kompanijskom Tviter nalogu da će "tesno sarađivati sa klijentima na revidiranim kvotama za januar".

ADNOC proizvodi više od 3,15 miliona barela nafte dnevno.

Članice OPEK-a su se dogovorile 30. novembra da smanje proizvodnju "crnog zlata" za 1,2 miliona barela dnevno, a početkom ovog meseca pridružile su im se i nečlanice naftnog kartela, koje su se složile da "srežu" produkciju za 558.000 barela dnevno.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Komentari

  • Hoppaa

    Naftni derivati bi trebalo poskupeti na 500 din po litri da bi ova vlada pre zavrsila zapoceti posao.Ma 1000 din. Bi trebalo ,pogledajte samo u BG 1 auto 1 vozac-putnik...

  • Imenjak

    Dabogda bilo gorivo 2000 ikupovali na mililitar a proizvodjace dabogda pojela rupa kad isisaju naftu a bog blagoslovio Ameriku jedinu koja se bori da sirota raja vozi na jeftin benzin

  • frka frka

    Naravno da ima ne bili opet imali jedan od razloga da u toku prva tri meseca u 2017. Godini bar tri puta povećaju cene goriva u Srbiji, mislim da je toliko providno

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima