Maja i Sandra preturaju po đubretu i od onog što svi bacamo prave neverovatne stvari. Sada su otkrile kako to rade (FOTO)

- Ovo za nas predstavlja način života, jer u svakodnevnom stvaranju i egzistiranju, mi neumorno skupljamo i “češljamo” ostatke “đubreta” bojeći se da slučajno ne bacimo neki skupocen otpad- objašnjava Maja Stojkovska

  • 1

Inspiraciju, ali i način zarade, dve devojke iz Skoplja našle su u – đubretu. Od onoga što drugi bacaju, one prave zanimljiv nakit i umetnička dela koja potom prodaju i od toga žive. Otpad koji pronalaze, a to su najčešće bačeni delovi kompjutra, telefona, časovnika, kamera, fotoaparata, Maja Stojkovska i Sandra Jovanovska recikliraju i od njega prave čudo.

U ovoj evropskoj zemlji se UVOZI ĐUBRE, i još se uzima mnogo dobra lova za to!

Ideju stvaranja nakita od đubreta dobile su preturajući po antikvarnicama, buvljacima i otpadu. Tako su našle smisao i funkciju nazgled nepotrebnim i bačenim stvarima i od njih počele da prave nešto praktično.

- Ovo za nas predstavlja način života, jer u svakodnevnom stvaranju i egzistiranju, mi neumorno skupljamo i “češljamo” ostatke “đubreta” bojeći se da slučajno ne bacimo neki skupocen otpad- objašnjava Maja Stojkovska.

Koncept ove dve devojke leži u reupotrebi već postojećih materijala i komada, koje ponovo sjedinjuju da bi stvorile novi savremeni izraz uramljen u komadu ukrasa. Koriste tehniku i metod rada “redi mejd”, rekontekstualizaciju, reupotrebu, kolažiranje. Zato se i njihov brend, koji su osnovale, zove “Mei Ro”, a pod tom etiketom može da se nađe nakit izrađen od bačenih i recikliranih predmeta.

Foto: Facebook/Mei ro Foto: Facebook/Mei ro

- Naš brend karakteriše prepoznatljiva upotreba i kombinacija najrazličitijih delova starih elektronskih uređaja, koje pretačemo u unikatni nakit. Počele smo da radimo sa elektronikom i mašinama, ali naš izraz prevazilazi ograničenja u odnosu na sortiranje materijala. Sada sve češće istražujemo prirodu svih materijala, pa tako gradimo i njihovu priču. Došle smo do saznanja da svet izobiluje sa toliko puno đubreta, što je zaista šteta da se kupuju novi materijali da bi se napravilo nešto novo - kažu devojke iz “Mei Ro”.

One nikada nisu pomislile da je đubre zaista đubre.

Foto: Facebook/Mei ro Foto: Facebook/Mei ro

- Naš stav nije da pravimo nakit od đubreta. Nikada ne bi pomislile da bi jedna stara roletna mogla da unese toliku dozu svežine u jedan broš, ali kada smo dobile željeni produkt, i same nismo mogle da poverujemo da je to stvoreno od odbačenog predmeta iz svakodnevice - kaže Sandra Jovanovska.

Foto: Facebook/Mei ro Foto: Facebook/Mei ro
Foto: Facebook/Mei ro Foto: Facebook/Mei ro
Foto: Facebook Foto: Facebook
Foto: Facebook Foto: Facebook

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Јасмина

    15. decembar 2016 | 15:02

    Дивне девојке,великог иметничког духа грабе успех,својим спретним рукама и неоспорном интелигенцијом..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA