≫ 

Čuvajte sove kao oči u glavi: Novčana kazna za ubistvo jedne ove ptice je OGROMNA!

Sve vrste sova su zakonom zaštićene, pa je zabranjeno i kažnjivo njihovo uznemiravanje, držanje u zatočeništvu i ubijanje

  • 4

Biolog iz Gradske uprave za zaštitu životne sredine Jagodine Boban Stanković, pozvao je Jagodince i stanovnike drugih mesta Srbije, da čuvaju sove jer su korisne, a sve ih je manje.

ZA DOBRO JUTRO: Ova sova je umislila da je gumena patkica (VIDEO)

-  Sve vrste sova su zakonom zaštićene, pa je zabranjeno i kažnjivo njihovo uznemiravanje, držanje u zatočeništvu i ubijanje. Prema odštetnom cenovniku kazna za svaki ubijeni primerak je 200.000 dinara - stoji u Stankovićevoj pisanoj izjavi za medije.

On ističe da na području Jagodine ove zime, kao i prošlih godina, na više lokacija zimuju male sove ušare. Dolaze u ustaljena zimovališta krajem oktobra i ostaju sve do marta.

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Kako se zove grupa sova?

To su "uglavnom agregacije od 10 do 20 jedinki". Ima lokacija i gde se okuplja i više desetina ovih sova. Obično biraju stabla koja su zaklonjena od udara jakih vetrova i snega, najčešće četinare, podseća Stanković.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Pre desetak godina bile su vrlo brojne u prigradskom parku Đurđevo brdo i na Gradskom groblju, gde je u zasadima crnog bora zimovalo više stotina jedinki. Urbanizacija je verovatno jedan od razloga zašto su prestale da se okupljaju na tim lokacijama, piše Stanković.

- Sove zimuju i u drugim mestima u Srbiji, naročito u Vojvodini gde ima najviše agrarnih površina koje im služe kao prehrambena baza u njihovim noćnim pohodima na mišolike glodare kojima se, skoro isključivo hrane - ističe Stanković.

SOVEMBAR: Više od 700 jedinki sova utina i ove godine okupiralo centar Kikinde (FOTO)

Dnevno pojedu dva do tri miša pa su od velike koristi za poljoprivredu, navodi Stanković i poziva poljoprivrednike koji tretiraju svoje agrarne površine otrovom protiv glodara, "da otrov isključivo stavljaju u mišije rupe, a ne na površinu zemlje, čime će izbeći trovanje sova, ali i drugih ptica".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vesna

    19. decembar 2016 | 08:04

    Secam se davno kad sam bila dete jednog izuzetno hladnog zimskog dana mala sova skoro smrznuta nam je udarila u prozor i tu pala .Otac je izasao uzeo je i uneo u kucu gde smo smo je ugrejali, tada sam jedini put uzela tu pticu u ruke i videla koliko je lepa .Pustili smo je,a kad god smo je nocu culi rekli smo :Javlja nam se nasa sova "Neznam zasto bi ih neko ubijao /

  • Dexy

    19. decembar 2016 | 08:38

    .Malo je 200000. Ko ubije ovakvu životinju treba da plati 2000.000 dinara i par godina robije da odsluži.

  • Mala

    20. decembar 2016 | 12:23

    Ja ih obozavam!!!! Imala sam ih 3 il 4 puta, svaku sam donela kuci koja je bila povredjena ili ispala iz gnezda... i svaka je naravno ozdravila posle nekog vremena ili porasla. I na kraju sam ih pustila na slobodu.. jedva sam ih se otarasila stalno su se vracale na terasu po jos malo hrane.. dok se nisu navikle na okolinu... sove su divne a ja ih beskrajno obozavam :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA