• 4

Čuvajte sove kao oči u glavi: Novčana kazna za ubistvo jedne ove ptice je OGROMNA!

Sve vrste sova su zakonom zaštićene, pa je zabranjeno i kažnjivo njihovo uznemiravanje, držanje u zatočeništvu i ubijanje

  • 4

Biolog iz Gradske uprave za zaštitu životne sredine Jagodine Boban Stanković, pozvao je Jagodince i stanovnike drugih mesta Srbije, da čuvaju sove jer su korisne, a sve ih je manje.

ZA DOBRO JUTRO: Ova sova je umislila da je gumena patkica (VIDEO)

-  Sve vrste sova su zakonom zaštićene, pa je zabranjeno i kažnjivo njihovo uznemiravanje, držanje u zatočeništvu i ubijanje. Prema odštetnom cenovniku kazna za svaki ubijeni primerak je 200.000 dinara - stoji u Stankovićevoj pisanoj izjavi za medije.

On ističe da na području Jagodine ove zime, kao i prošlih godina, na više lokacija zimuju male sove ušare. Dolaze u ustaljena zimovališta krajem oktobra i ostaju sve do marta.

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Kako se zove grupa sova?

To su "uglavnom agregacije od 10 do 20 jedinki". Ima lokacija i gde se okuplja i više desetina ovih sova. Obično biraju stabla koja su zaklonjena od udara jakih vetrova i snega, najčešće četinare, podseća Stanković.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Pre desetak godina bile su vrlo brojne u prigradskom parku Đurđevo brdo i na Gradskom groblju, gde je u zasadima crnog bora zimovalo više stotina jedinki. Urbanizacija je verovatno jedan od razloga zašto su prestale da se okupljaju na tim lokacijama, piše Stanković.

- Sove zimuju i u drugim mestima u Srbiji, naročito u Vojvodini gde ima najviše agrarnih površina koje im služe kao prehrambena baza u njihovim noćnim pohodima na mišolike glodare kojima se, skoro isključivo hrane - ističe Stanković.

SOVEMBAR: Više od 700 jedinki sova utina i ove godine okupiralo centar Kikinde (FOTO)

Dnevno pojedu dva do tri miša pa su od velike koristi za poljoprivredu, navodi Stanković i poziva poljoprivrednike koji tretiraju svoje agrarne površine otrovom protiv glodara, "da otrov isključivo stavljaju u mišije rupe, a ne na površinu zemlje, čime će izbeći trovanje sova, ali i drugih ptica".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Mala

    Ja ih obozavam!!!! Imala sam ih 3 il 4 puta, svaku sam donela kuci koja je bila povredjena ili ispala iz gnezda... i svaka je naravno ozdravila posle nekog vremena ili porasla. I na kraju sam ih pustila na slobodu.. jedva sam ih se otarasila stalno su se vracale na terasu po jos malo hrane.. dok se nisu navikle na okolinu... sove su divne a ja ih beskrajno obozavam :)

  • cko

    Pa zar ima i takvih koji ubijaju sove? U cemu je smisao slicne delatnosti? Takodje ne shvatam zasto neko ne bi drzao sovu kod kuce ako je traumirana i ne moze da opstane u prirodi.

  • Dexy

    .Malo je 200000. Ko ubije ovakvu životinju treba da plati 2000.000 dinara i par godina robije da odsluži.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima