• 50

Ako ovo nemate u kolima ili nije ispravno, dobićete ogromnu kaznu! (nisu sedišta za decu)

Zakon propisuje da se, ukoliko u vozilu nema odgovarajućeg kompleta prve pomoći, vozač kažnjava sa 5.000 dinara, plus 5.000 dinara za vlasnika automobila

 • 50

Saobraćajna policija će u narednom periodu, naročito u vreme predstojećih novogodišnjih praznika, sprovesti pojačane kontrole sa akcentom na otkrivanje raznih prekršaja, među kojima je i neposedovanje propisane opreme u vozilu, zimske opreme, prve pomoći, sigurnosnog trougla.
BRUTALNA PODVALA VOZAČIMA U SRBIJI: Otvorio je prvu pomoć i nije mogao da veruje šta je pronašao unutra (VIDEO)

Više od 17.000 prekršaja je uočeno zbog tehničke neispravnosti i neposedovanja propisane opreme u vozilu od čega značajan broj čine prekršaji neposedovanje ili istek važnosti prve pomoći.
Članom 246. Zakona o bezbednosti saobraćaja definisano je da vozilo u saobraćaju na putu mora da ispunjava propisane tehničke uslove, tehničke propise i da bude tehnički ispravno.
Zakonom nije definisana posebna kaznena odredba za neposedovanje ili nepotpun komplet prve pomoći, pa policija ne vodi zasebnu evidenciju o tom prekršaju. Ali, zakon propisuje da se, ukoliko u vozilu nema odgovarajućeg kompleta prve pomoći, vozač kažnjava sa 5.000 dinara, plus 5.000 dinara za vlasnika automobila, ako on nije upravljao vozilom.
Za firme su kazne znatno veće i kreću se od 60.000 do čak 600.000 dinara.
Foto: Tanjug/Dušan Aničić, Telegraf

Foto: Tanjug/Dušan Aničić, Telegraf


Poznat je podatak da je od 2010. godine za prekršaj iz člana 246. ZOBS-a ukupno sankcionisano 53.176 vozača, odnosno oko 10.000 godišnje.
Apelujemo na sve učesnike da poštuju saobraćajne propise, a posebno da ne prekoračuju dozvoljenu brzinu kretanja vozila na putu, da ne upravljaju vozilom pod uticajem alkohola, da koriste sigurnosni pojas, kao i da moraju da imaju propisanu opremu u vozilu, zimsku opremu, prvu pomoć, sigurnosni trougao, jer će saobraćajna policija u narednom periodu intenzivirati rad na otkrivanju ovih prekršaja.
(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Srki

  . Nisam saglasan da komplet prve pomoci vazi 5 godina. Sterilna gaza i makaze nemaju vek trajanja. Sada moze da se zameni u trgovinama prva pomoc i plaća se 690 din a nova kosta 1000 dinara. Najverovatnije samo prepakuju i ponovo nam prodaju sa novim datumom. Kazna kao sto vidimo je 5000 dinara. Pre ovog zakona prva pomoc je vazila beskonacno.

  18
  0

  Podelite komentar

 • narod

  a kako bi bilo da mi napravimo udruženje vozača i da se dogovorimo da ne koristimo automobile 7 dana,pa da ih onda pitamo šta će sa gorivom i kaznama,al za to treba imati morala i mozga.

  14
  0

  Podelite komentar

 • Srecko

  Ž I V E L I !!!!!!

  3
  2

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima