Ako ovo nemate u kolima ili nije ispravno, dobićete ogromnu kaznu! (nisu sedišta za decu)

Zakon propisuje da se, ukoliko u vozilu nema odgovarajućeg kompleta prve pomoći, vozač kažnjava sa 5.000 dinara, plus 5.000 dinara za vlasnika automobila

  • 50

Saobraćajna policija će u narednom periodu, naročito u vreme predstojećih novogodišnjih praznika, sprovesti pojačane kontrole sa akcentom na otkrivanje raznih prekršaja, među kojima je i neposedovanje propisane opreme u vozilu, zimske opreme, prve pomoći, sigurnosnog trougla.

BRUTALNA PODVALA VOZAČIMA U SRBIJI: Otvorio je prvu pomoć i nije mogao da veruje šta je pronašao unutra (VIDEO)

Više od 17.000 prekršaja je uočeno zbog tehničke neispravnosti i neposedovanja propisane opreme u vozilu od čega značajan broj čine prekršaji neposedovanje ili istek važnosti prve pomoći.

Članom 246. Zakona o bezbednosti saobraćaja definisano je da vozilo u saobraćaju na putu mora da ispunjava propisane tehničke uslove, tehničke propise i da bude tehnički ispravno.

Zakonom nije definisana posebna kaznena odredba za neposedovanje ili nepotpun komplet prve pomoći, pa policija ne vodi zasebnu evidenciju o tom prekršaju. Ali, zakon propisuje da se, ukoliko u vozilu nema odgovarajućeg kompleta prve pomoći, vozač kažnjava sa 5.000 dinara, plus 5.000 dinara za vlasnika automobila, ako on nije upravljao vozilom.

Za firme su kazne znatno veće i kreću se od 60.000 do čak 600.000 dinara.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić, Telegraf Foto: Tanjug/Dušan Aničić, Telegraf

Poznat je podatak da je od 2010. godine za prekršaj iz člana 246. ZOBS-a ukupno sankcionisano 53.176 vozača, odnosno oko 10.000 godišnje.

Apelujemo na sve učesnike da poštuju saobraćajne propise, a posebno da ne prekoračuju dozvoljenu brzinu kretanja vozila na putu, da ne upravljaju vozilom pod uticajem alkohola, da koriste sigurnosni pojas, kao i da moraju da imaju propisanu opremu u vozilu, zimsku opremu, prvu pomoć, sigurnosni trougao, jer će saobraćajna policija u narednom periodu intenzivirati rad na otkrivanju ovih prekršaja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • glupost

    20. decembar 2016 | 18:23

    Ne pljackajte narod vise. Samo mi nije jasno ko izmisli to u vezi prve pomoci. Svi smo svedoci da danas kad se desi saobracajna nezgoda nema potrebe za prvu pomoc jer obicno se konstatuje smrt. A ovo je po meni cista prevara i uzimanje para. Ovo bi trebalo preispitati. Ok za pojas, alkohol, sve, sve ali ovo oko prve pomoci mi nije najjasnije.

  • Pelikan

    20. decembar 2016 | 22:46

    Obavezno svaki auto da ima medicinsku sestru

  • Pera

    20. decembar 2016 | 21:56

    Sve je smisljeno i planirano da se puni budzet.Ljudi sta Vam je osvestite se.Ne bi se niko bunio ni da je 1000 evra kazna ako nemas jednu sijalicu ili jedan hanzaplast u prvoj pomoci.Glasali ste,izvolite...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA