Kina poslala prvu ženu u svemir!

Liu Jang je major kineske vojske i pilot na borbenim avionima. Udata je, ali nema dece

  • 0

Kina je danas započela svoj najambiciozniji svemirski program lansiravši tročlanu posadu na brodu "Šendžou-9", a među njima i jednu ženu kosmonauta, javio je AFP.

"Šendžou-9" (Božanski brod) poleteo je u kosmos u 6.37 sati sa kosmodroma "Ðinćuan" u pustinji Gobi. To je četvrto lansiranje brodova sa ljudskom posadom, u kome će Liu Jang leteti sa dvojicom svojih kolega, javila je agencija Sinhua.

Troje kosmonauta će izvesti prvo kinesko kosmičko spajanje brodova.

Ranije je najavljeno da će "Šendžou-9", uz ručno komandovanje kosmonauta, pristati uz modul "Tiangong 1", koji je trenutno u orbiti oko Zemlje.

Nakon svemirskog randevua, kosmonauti će privremeno preći na "Tiangong-1" (Nebesku palatu), gde će obaviti naučne eksperimente.

Misija je poslednji korak u programu koji ima za cilj da Kini omogući držanje stalne svemirske stanice u orbiti do 2020. godine.

Misija kosmonautkinje Liu, čije su pripreme kineski mediji pomno pratili, učiniće da Kina postane treća zemlja posle tadašnjeg Sovjetskog Saveza i SAD koja je poslala ženu u kosmos koristeći vlastitu tehnologiju.

Liu je major kineske vojske i pilot na borbenim avionima. Udata je, ali nema dece, pisali su kineski mediji.

Prošlog novembra bespilotna letilica "Šendžou VIII" vratila se na Zemlju pošto je ostvarila dva kosmička spajanja sa modulom "Tiangong-1", u onome što Kinezi opisuju kao veoma komplikovani "kosmički poljubac", kada je trebalo spojiti dve letilice u istoj orbiti, a koje lete velikom brzinom.

(I. M. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA