• 1

Dečja bolnica u Nišu je izgledala skroz obično, a onda su zidovi OŽIVELI (FOTO)

Nadaju se da će prostor oplemenjen ilustracijama umanjiti strah od bolnice kod dece

  • 1

Zahvaljujući timu mladih umetnika, ilustracije planetarnog sistema, morskog dna i planete zemlje sada krase zidove niške Dečje klinike, čineći da se deca koja tamo borave ne osećaju kao da su u bolnici. Murali su puni kolorita i intenzivnih, fluorescentnih boja, osmišljeni sa ciljem da ulepšaju život deci i roditeljima.

SVAKO BI DA BUDE ZEC: Maštovite i vesele ilustracije naše umetnice Nade Serafimović

Jedan mural krasi zid hitne službe odeljenja Dečije hirurgije i ortopedije, a 3 su naslikana na 3. spratu Klinike.
Mladi umetnici Nevena Stefanović i Nenad Stamenković oslikali su ih za petnaestak dana.
- Mi smo se u radu vodili idejom da ovde ne borave samo mala deca, već i stariji do 18 godina. Našu ideja je bila da se obratimo i njima, da ih podsetimo kako izgledaju planete i dno okeana, ali smo prikazali i kako deca izgledaju u različitim okolnostima, u igri, čitanju, druženju i zabavi - kaže Nevena.
Trudili su se da u toku rada, kako kažu, ne smetaju deci koja su bila na Klinici i ne prave gužvu, pa su neke radove slikali i u toku noći. Kažu da im nije bilo teško, jer su znali da rade jedan društveno odgovoran posao, koji će nekome ulepšati život.
OVO JE BABICA KOJA JE PORODILA ŽENU U KOLIMA: Iskakali kroz prozor da pomognu, ulazna vrata bolnice bila u kvaru (FOTO)

Foto: juznevesti.com

Foto: juznevesti.com


Zaista divno iskustvo, posebno što smo radili u bolnici, bilo je jako zanimljivo i često smo u toku rada nailazili na reakcije dece dok su tuda prolazila.
Zadovoljni smo kako je ispalo i čini mi se da smo uradili baš ono što smo nameravali, a to je da deca kada ovo pogledaju budu srećnija.
Pored murala, odradili smo i table na kojima deca mogu da crtaju i zabave se - objašnjava Nenad.
Foto: juznevesti.com

Foto: juznevesti.com


Vesele ilustracije mladih umetnika, kako kažu iz niške Art fondacije koja je organizator akcije, imaju i edukativni karakter i ovo je druga godina zaredom da se bave izradom murala koji podrazumevaju i društveni angažman.
Nadaju se da će prostor oplemenjen ilustracijama umanjiti strah od bolnice kod dece.
- O značaju iscrtanih murala i njihovom doprinosu govori i podatak da je ove godine na Klinici operisano 2.350 dece, kroz ambulantu je prošlo 25.000 njih, a hospitalizovano je oko 2.800 deteta - rekla je direktorka Anđelka Slavković.
- Velika je frekvencija, veliki broj dece prođe na ovom malom prostoru. Sigurno da mnogo znači da deca koja dođu ovde ne osete tu pravu atmosferu bolnice - dodaje Slavković.
Foto: juznevesti.com

Foto: juznevesti.com


U godini na izmaku su, objašnjava direktorka, imali svu potrebnu opremu, a u narednom periodu žele da još više stranih stručnjaka dođe na Kliniku i tada će se, kaže, verovatno pojaviti potreba za novom opremom i tehnologijom.
Kako bi manje dece bilo u bolnici, a više uživalo u bezbrižnom odrastanju i igri, potrebni su preventivni razgovori sa roditeljima, kako bi se izbegle teške povrede i opekotine u kućnim uslovima, koje su najčešće posledica nepažnje roditelja.
(Telegraf.rs/juznevesti)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima