≫ 

Dečja bolnica u Nišu je izgledala skroz obično, a onda su zidovi OŽIVELI (FOTO)

Nadaju se da će prostor oplemenjen ilustracijama umanjiti strah od bolnice kod dece

  • 1

Zahvaljujući timu mladih umetnika, ilustracije planetarnog sistema, morskog dna i planete zemlje sada krase zidove niške Dečje klinike, čineći da se deca koja tamo borave ne osećaju kao da su u bolnici. Murali su puni kolorita i intenzivnih, fluorescentnih boja, osmišljeni sa ciljem da ulepšaju život deci i roditeljima.

SVAKO BI DA BUDE ZEC: Maštovite i vesele ilustracije naše umetnice Nade Serafimović

Jedan mural krasi zid hitne službe odeljenja Dečije hirurgije i ortopedije, a 3 su naslikana na 3. spratu Klinike.

Mladi umetnici Nevena Stefanović i Nenad Stamenković oslikali su ih za petnaestak dana.

- Mi smo se u radu vodili idejom da ovde ne borave samo mala deca, već i stariji do 18 godina. Našu ideja je bila da se obratimo i njima, da ih podsetimo kako izgledaju planete i dno okeana, ali smo prikazali i kako deca izgledaju u različitim okolnostima, u igri, čitanju, druženju i zabavi - kaže Nevena.

Trudili su se da u toku rada, kako kažu, ne smetaju deci koja su bila na Klinici i ne prave gužvu, pa su neke radove slikali i u toku noći. Kažu da im nije bilo teško, jer su znali da rade jedan društveno odgovoran posao, koji će nekome ulepšati život.

OVO JE BABICA KOJA JE PORODILA ŽENU U KOLIMA: Iskakali kroz prozor da pomognu, ulazna vrata bolnice bila u kvaru (FOTO)

Foto: juznevesti.com Foto: juznevesti.com

Zaista divno iskustvo, posebno što smo radili u bolnici, bilo je jako zanimljivo i često smo u toku rada nailazili na reakcije dece dok su tuda prolazila.

Zadovoljni smo kako je ispalo i čini mi se da smo uradili baš ono što smo nameravali, a to je da deca kada ovo pogledaju budu srećnija.

Pored murala, odradili smo i table na kojima deca mogu da crtaju i zabave se - objašnjava Nenad.

Foto: juznevesti.com Foto: juznevesti.com

Vesele ilustracije mladih umetnika, kako kažu iz niške Art fondacije koja je organizator akcije, imaju i edukativni karakter i ovo je druga godina zaredom da se bave izradom murala koji podrazumevaju i društveni angažman.

Nadaju se da će prostor oplemenjen ilustracijama umanjiti strah od bolnice kod dece.

- O značaju iscrtanih murala i njihovom doprinosu govori i podatak da je ove godine na Klinici operisano 2.350 dece, kroz ambulantu je prošlo 25.000 njih, a hospitalizovano je oko 2.800 deteta - rekla je direktorka Anđelka Slavković.

- Velika je frekvencija, veliki broj dece prođe na ovom malom prostoru. Sigurno da mnogo znači da deca koja dođu ovde ne osete tu pravu atmosferu bolnice - dodaje Slavković.

Foto: juznevesti.com Foto: juznevesti.com

U godini na izmaku su, objašnjava direktorka, imali svu potrebnu opremu, a u narednom periodu žele da još više stranih stručnjaka dođe na Kliniku i tada će se, kaže, verovatno pojaviti potreba za novom opremom i tehnologijom.

Kako bi manje dece bilo u bolnici, a više uživalo u bezbrižnom odrastanju i igri, potrebni su preventivni razgovori sa roditeljima, kako bi se izbegle teške povrede i opekotine u kućnim uslovima, koje su najčešće posledica nepažnje roditelja.

(Telegraf.rs/juznevesti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA