Sa Novom godinom čeka nas i novo poskupljenje goriva!

Upoređujući cene u regionu jasno se vidi da jeftiniji benzin od nas imaju Makedonija, BiH i Bugarska, dok je kod dizela Srbija skoro u vrhu liste najskupljih zemalja

  • 23

Cene goriva na pumpama u Srbiji porasle su od sredine novembra do sada za dva do tri odsto u zavisnosti od vrste derivata. Prosečne maloprodajne cene benzina veće su za 2,35 dinara, a dizela za čak 4,20 dinara, pokazuje najnovija analiza Udruženja naftnih kompanija Srbije

NOVI UDAR NA DŽEP VOZAČA: Iz nedelje u nedelju gorivo sve skuplje!

Istovremeno u poslednjih sedam nedelja, uz manje oscilacije, raste i cena sirove nafte.

Od 13. novembra kada je barel nafte brent koja se prerađuje u Srbiji koštao 44,72 dolara, juče je dostigao cenu od 57,22 dolara, što predstavlja povećanje od čak 28 procenata.

- Pošto se promene cena sirove nafte na berzi s zakašnjenjem reflektuju na cene goriva na pumpama, poskupljenje crnog zlata će se tek odraziti na dalji rast cene goriva. S tim što ta poskupljenja neće biti veća od sadašnjih, odnosno biće na nivou onih koja su zabeležena u prethodnom mesecu. Gotovo identičan uticaj skok cene sirove nafte ima i na maloprodajne cene u zemljama u okruženju - rekao je Tomislav Mićović, sekretar ovog udruženja.

Benzin ponovo poskupljuje: Evo koliko ćete sada plaćati litar goriva

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

On podseća da na državno zahvatanje, koje čini veći deo maloprodajne cene goriva, berzanske kotacije ne utiču, tačnije imaju zanemarljiv uticaj na obračunati iznos PDV-a.

Od 136,02 dinara koliko iznosi prosečna maloprodajna cena benzina, 77,77 dinara, ili 57,2 odsto, odlazi u budžet Republike Srbije po osnovu akcize, naknade za formiranje obaveznih rezervi i PDV-a.

Upoređujući cene u regionu jasno se vidi da jeftiniji benzin od nas imaju Makedonija, BiH i Bugarska, dok je kod dizela Srbija skoro u vrhu liste najskupljih zemalja.

(Telegraf.rs/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladimir

    30. decembar 2016 | 10:20

    Pre dve nedelje sam bio u Crnoj Gori, tamo je eurodizel 1€ znaci 123din, a u Makedoniji je eurodizel prevedeno u nasu valutu 100din. U Bosni je i manje od 100din. Ko ne veruje, neka proveri.. U Grckoj sam ovog leta video da i oni imaju malo jeftiniji eurodizel, tako da mi nije jasno gde misle jos da dignu cenu, jer imamo ubedljivo najvisu cenu goriva? Dokle mislite da pljackate ovaj napaceni i siromasni narod?

  • Profa

    30. decembar 2016 | 11:06

    Ma ide nam super...budzet nikad puniji...sve na grbaci naroda.

  • Jovica

    31. decembar 2016 | 13:10

    Umesto da smanje akcize na gorivo dizel vec otiso u 145 din a plate 20.000 Din I eto kolki nam je standard katastrofa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA