• 6

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu zbog zločina nad Srbima u Orašju

Optužnica je podignuta protiv Ðure Matuzovića, Ive Oršolića, Tade Oršolića, Marka Dominkovića, Jose Nedića, Marka Blažanovića, Mate Živkovića, Ante Živkovića i Stjepe Ðurića

  • 6

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv devet bivših pripadnika Hrvatskog veća odbrane (HVO) za ratni zločin nad žrtavama srpske nacionalnosti na području Orašja.

Nakon hapšenja pripadnika HVO u Orašju, pod istragom BiH je i hrvatski ministar odbrane

Optužnica je podignuta protiv Ðure Matuzovića, Ive Oršolića, Tade Oršolića, Marka Dominkovića, Jose Nedića, Marka Blažanovića, Mate Živkovića, Ante Živkovića i Stjepe Ðurića, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Oni se terete da su od druge polovine aprila 1992. godine do jula 1993. godine kao pripadnici struktura HVO u Orašju, Vojne policije i policijskih struktura, kao i stražari u logorima i zarobljeničkim centrima, Srednjoškolskom centru u Orašju i Osnovnoj školi "Donja Mahala" počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti sa područja Orašja i okolnih mesta.

Optuženi se terete da su za vreme obavljanja dužnosti u okviru svojih ovlašćenja učestvovali u progonu stanovništva srpske nacionalnosti sa područja Orašja na nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i veerskoj osnovi i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava i da su na taj način počinili krivično delo zločin protiv čovečnosti.

Tužilaštvo BiH će u ovom predmetu krivicu optuženih dokazivati pozivanjem oko 142 svjedoka i veštaka i prilaganjem obimnog materijalnog dokaza, prenosi RTRS.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Komentari

  • Čika Velja

    A do sad se setkali medju narodom kao jagnjad?! Za tako nesto treba imati stomak! Normalan kad cuje povracao bi...!

  • Maci

    Kome oni mazu oci?????????

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima