Irak traži Sadamovu zadnjicu

Specijalac Najdžel Eli je uzeo komad bronze sa srušene statue bivšeg iračkog predsednika

  • 0

Iračka vlada zatražila je od bivšeg britanskog specijalca da vrati zadnjicu statue Sadama Huseina, koju je uzeo 2003, objavio je britanski tabloid "San".

Specijalac Najdžel Eli obezbeđivao je televizijsku ekipu koja je u aprilu 2003. snimala slavlje Iračana i rušenje ogromne statue nekadašnjeg iračkog lidera u Bagdadu.

Eli je tada uzeo komad bronze koji je bio deo zadnjice statue i odneo ga kući u Veliku Britaniju.

Iračka vlada sada tvrdi da je taj komad deo "kulturnog nasleđa" zemlje i zatražila je da hitno bude vraćen, prenosi list.

Britanska policija ispitala je Elija, koji tvrdi da je komad bronze pretvorio u umetničko delo što ga sada čini njegovim vlasnikom i da je prošle godine bezuspešno pokušao da ga proda kako bi prikupio novac za povređene vojnike.

"Kada sam je uzeo bila je samo komad metala. Ovo radim da bi prikupio novac za pomoć vojnicima. Ako Iračani žele da podele novac i deo daju iračkim humanitarnim organizacijama, spreman sam da saslušam njihovu ponudu", rekao je on.

Britanska policija sada utvrđuje vlasničko pravo nad spornim komadom bronze.

Izvor: Tanjug

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA