Ministar će ubuduće moći da smenjuje direktore škola

- Zakonima je do sada falila efikasnost - kaže ministar prosvete Mladen Šarčević

  • 7

Novim zakonskim rešenjima predviđeno da ubuduće ministar može da smeni direktora škola, što do sada nije bio slučaj, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

NAJUPORNIJI OSNOVCI U SRBIJI: Pešače 30 kilometara do škole, roditelji ih nose na leđima, vukovi ih presreću po snegu!

- Zakonima je do sada falila efikasnost. U saradnji sa drugim zemljama - Češkom, Mađarskom, Slovenijom i oni su shvatili da su državu razvlastili potpuno - rekao je Šarčević.

On je gostujući na TV Pink pojasnio je da će se direktori škola birati tako što će kompletnu proceduru obavljati komisije koje rade u školama, školski odbori - kao i do sada, ali da poslednju reč na izbor direktora daje ministar koji može i da ga smeni.

Nacrt zakona uskoro treba da uđe u javnu raspravu, a osim tog sistemskog zakona ministarstvo je radilo još pet zakona.

- Nama jeste cilj da se direktor ne ponaša kao da je sindikalac. Kolektiv ga podržava, a on da bi imao većinu ponaša se sindikalno. Nema autoritet da kaže "gospodo zvonilo je svi na čas". Kada vidite da čas ne kasni uspela je reforma obrazovanja u Srbiji - kategoričan je ministar.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Porše

    19. januar 2017 | 13:40

    To odmah primeniti i na visoke škole i korupciju u tim institucijama , šta se tu čeka , limun???

  • Lazar M

    19. januar 2017 | 11:44

    Pozdravljam tu odluku jel mnogo direktora je zaposleno po partijskoj liniji bez adekvatne skolske spreme sto je bio slucaj i mom mestu gde je 3 puta biran direktor i sva 3 puta prekrsena izborna volja onih koji su glasali posto se cekao kandidat da zavrsi maters i naravno cim je zavrsio na cetvrtim po redu izboru bio je izabran pa sad ispastaju svi zaposleni i deca i roditelji sto isti ne obavlja duznost kako treba u odtedjenim vremenskim rokovima koje zakon nalaze. Pozdravljam odluku Ministra i da preispita durektorski kadar u svim skolama i smeni one koji svoj posao ne obavljaju kajo treba kao i one koji nemaju odgovarajucu strucnu spremu da bi bili na toj funkciji a takvih je na zalost veliki broj posebno u seoskim skolama.

  • Ivana

    19. januar 2017 | 11:32

    Neka odmah smeni direktora poljoprivredne i osnovne skole u Svilajncu. Odmah!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA