Čudna odluka zemlje iz Evropske unije: Zabranjeno roštiljanje na terasama, ali samo u jednom mesecu?!

Među 50 najzagađenijih mesta u Evropskoj uniji, čak 33 je u Poljskoj

  • 2

Poljski gradovi krenuli su u borbu protiv smoga, ali dok su Krakov ili Varšava u danima kada se jedva diše uveli besplatan gradski prevoz i apeluju na građane da se ne greju na sve ono što truje vazduh, u Lođu - na jugu zemlje, objavili su da zabranjuju roštilj na balkonima, sada u januaru.

CRNI BILANS U POLJSKOJ: Desetoro umrlo od smrzavanja samo u jednom danu (VIDEO)

FOTOGRAFIJA DANA: Jedan od najlepših gradova planete pod smogom

- Glupa ideja, pa u januaru niko ne pravi roštilj na balkonu - tipične su reakcije građana Lođa u mini-anketi za privatnu televiziju TVN24.

Ekspertima nije toliko apsurdno i smešno što se s objavljivanjem odluke nije sačekalo do proleća kada Poljaci na svojim terasama počinju masovno da pripremaju jela na roštilju, najčešće vikendom – kobasice, hamburgere ili pileća krilca, nego je apsurd u tome što je doprinos roštilja smogu ništavan, u poređenju sa pećima i kotlovima u kojima kod Poljaka završavaju ne samo nekvalitetni ugalj, već i plastične flaše, zatim sa industrijom zasnovanom na uglju i sa izduvnim gasovima automobila.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Možemo da kažemo da je doprinos, posebno u januaru ništavan. Leti kada ljudi masovno koriste roštilj nivo kancerogenog benzoapirena je izuzetno nizak - istakao je Bartlomjej Svjontčak iz Regionalne inspekcije životne sredine u Lođu.

Među 50 najzagađenijih mesta u Evropskoj uniji, čak 33 je u Poljskoj, a po glavi stanovnika upravo Poljaci udišu najviše kancerogenog benzoapirena.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Izveštaji ekoloških organizacija pokazuju da u Poljskoj svega 10 odsto zagađenja i smoga potiče od velikih fabrika i industrije još uvek bazirane na uglju, 10 odsto od izduvnih gasova automobila, a čak 80 odsto iz peći Poljaka koji se greju čim stignu, starim nameštajem ili čak i plastičnim flašama.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA